Internetový průvodce po fondech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Národní filmový archiv v digitálním věku
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Summon v osmi minutách v osmi bodech Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Možnosti a formy zpřístupnění archivních fondů nebo jejich součástí veřejnosti v elektronické podobě. Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE.
FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová geology
Báze Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze Poslední aktualizace: 20. března 2014.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Historické fondy VKOL - ukázky
Elektronická evidence dokladů k vývoji moderní české knižní kultury v KNM Praha 6. září 2006 Praha 6. září 2002.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Informační systém archivu České národní banky
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Obchodní rejstřík ISSS 2006
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Archivní VadeMeCum v Národním muzeu PhDr. Martin Šámal 2015.
Databáze MS ACCESS 2010.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Josef Bělehrádek, DiS Možnosti usnadnění a efektivnější práce v aplikaci Acta Publica.
as4u advanced system for you
Demus01 Historie Kombinovaná muzejní a archivní dokumentace sbírek v muzeích Mgr. Zdeněk Lenhart, CITeM.
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Historické fondy VKOL - ukázky
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

Internetový průvodce po fondech a sbírkách Archivu hlavního města Prahy Tomáš Dvořák Archiv hlavního města Prahy

internetové stránky AMP Co je to průvodce? Průvodce po archivních fondech a sbírkách je referenční pomůcka, která přináší: dějiny a vývoj archivu přehled a popis archivních souborů informace o knihovně obrazové přílohy některé úkoly plní internetové stránky AMP

Cíle vytvořit systém, který by zpřístupnil: data z programu PEvA přehled archivních fondů a sbírek AMP (základní evidenci NAD) popisy a přepisy archiválií (obsahy archivních pomůcek) reprodukce archiválií databáze v prostředí Bach externí dokumenty v textových formátech digitální archiv TreeINFO

Výběr systému ARCHIVNÍ VADEMECUM Bach systems s.r.o. navržen jako nadstavbový systém příslušných archivních databází a digitálních dokumentů (textů a obrázků)

Technické specifikace webová aplikace nezávislá na platformě serveru (prostředí Microsoft, Novell, Linux) databázový stroj (SQL, Oracle) struktura dat definovaná v XML

Archivní VadeMeCum 2002 používáno v SÚA, ZA Opava a v příslušných SOkA, ČNB a dalších archivech v intranetové podobě 2003 představeno na konferenci Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě v rámci Informačního systému SÚA 2004 zpřístupněno na Internetu pro přehled archivních fondů a sbírek SÚA

Archivní VadeMeCum AMP 2003 – 2005 import vydaných obrazových katalogů z CD (erbovní listiny, typáře, řády, medaile a vyznamenání) import databází z prostředí Bach import databází z programu PEvA (po GI) a propojení záznamů podle čísel JAF úprava karet jednotlivých záznamů s rozšířenými údaji

Archivní VadeMeCum AMP 2003 – 2005 vytvoření hierarchické navigace a úprava rozšířeného vyhledávání (fulltext, rejstřík) úprava vzhledu a ovládání (vytvoření záložek) sestavení úvodu a nápovědy zkušební provoz – testování funkcionality, použitelnosti

Archivní VadeMeCum AMP Výsledek Archivní VadeMeCum AMP zveřejněno 2. května 2005

Obsah databáze 410 obrázků 1 150 obrázků 850 obrázků popisy 1948 archivních souborů 132 pomůcek (z celkem 367) katalogy: 65 000 listin 6 000 cechovních dokumentů 500 pečetidel a razítek 500 řádů, medailí a vyznamenání inventáře: 8 500 rukopisů 92 000 pozůstalostních spisů (z OS) 12 000 OV KSČ 8 000 Magistrát HMP (1945 – 1990) 14 000 drobné fondy (pozůstalosti, spolky, školy) 410 obrázků 1 150 obrázků 850 obrázků

Obsah databáze 265 000 záznamů 2 400 obrázků rejstříky: celkem: 18 000 spolků 30 000 zápisů ze zasedání předsednictva, rady, pléna a zastupitelstva ÚNV, NVP a HMP (1945 – 1994) 6 000 zápisů porad vedoucích funkcionářů NV HMP 1963 – 1987 celkem: 265 000 záznamů 2 400 obrázků

Budoucnost 2 200 obrázků 9 500 obrázků katalogy: úprava systému: 2 500 matrik 2 200 fotografií 5 300 starých tisků úvody pomůcek 2 200 obrázků 9 500 obrázků úprava systému: ergonomie ovládání zobrazení více obrázků k jednomu záznamu

Archivní VadeMeCum AMP http://vademecum.ahmp.cz/

Archiv hlavního města Prahy Kontakty Archiv hlavního města Prahy http://www.ahmp.cz/ Tomáš Dvořák tomas.dvorak@cityofprague.cz Bach systems s.r.o. http://www.bach.cz/ dodavatel archivního softwaru a systému Archivní VadeMeCum RDM tech s.r.o. http://www.rdm.cz/ dodavatel systému TreeINFO pro digitální archiv