Interkulturní a intrakulturní komunikace sluchově postižených studentů středních škol Mgr. Filipcová Věra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Kariérové poradenství
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
Monitoring letové aktivity Návrh na zpracování výsledků.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Komunikace sluchově postižených
Alternativní a augmentativní komunikace
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Kariérové poradenství v českém středním školství
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Transkript prezentace:

Interkulturní a intrakulturní komunikace sluchově postižených studentů středních škol Mgr. Filipcová Věra

Teoretická východiska výzkumu cesty, kterými chceme dospět ke stejnému cíli, tj. k dobré komunikaci a k optimálnímu rozvoji osobnosti, jsou odlišné při dorozumívání se SP setkáváme se dvěma základními komunikačními systémy reprezentovanými mluveným jazykem majoritní slyšící společnosti systémem vizuálně motorickým - zastoupeným především znakovým jazykem, znakovaným jazykem a prstovými abecedami

Formulace cílů a výzkumných otázek Dominantní cíl: analýza užívání audioorálních a vizuálně motorických komunikačních systémů u SP studentů na SŠ v ČR při komunikaci se svým okolím, se zřetelem na předchozí výchovu a vzdělávání v rodině, škole, speciálně pedagogickém centru a jiných zařízeních, na znalosti komunikačních systémů a osobních zkušeností neslyšících jedinců.

Parciální cíle: analýza využívání jednotlivého druhu prstové abecedy studenty středních škol pro sluchově postižené zjistit užívání audioorálních a vizuálně pohybových komunikačních systémů u sluchově postižených jedinců při komunikačním styku se slyšícími a sluchově postiženými jedinci procentuální zjištění využívání typu tlumočníka a tlumočnických služeb žáky středních škol pro sluchově postižené v závislosti na jejich věku analýza vlivu orální výchovy v rodině sluchově postiženého studenta na volbu komunikační formy v kontaktu se slyšící osobou

Metodologie výzkumného šetření empirické šetření kvantitativní výběrového charakteru za použití techniky: obsahové analýzy komparace informačních zdrojů dotazníku výsledky výzkumu zapsány do souhrnných tabulek a údaje graficky zpracovány použita bivariační analýza

Vymezení analytické jednotky studenti SP, kteří se připravují na budoucí povolání základní soubor studenti SŠ se SP a výběrový soubor - N = 85 – náhodný výběr z pěti středních škol celkem dotazovaných bylo 85: 42 mužů a 43 žen věkové rozložení: 16 – 19 let = 63 žáků 20 – 25 let = 22 žáků ve městě bydlelo – 67 SP a na vesnici – 18 SP studentů krajové rozložení - z hlavního města Prahy, tj. 43 osob, z Královéhradeckého kraje 38, z Olomouckého kraje 3 a z Jihočeského kraje 1 sluchově postižený

H1: Čím více znají a ovládají sluchově postižení studenti komunikačních systémů, tím více preferují při komunikaci se slyšícím mluvenou řeč. SP při komunikaci se slyš.osobou používají a znají kom.systém Muži: mluvenou řeč – 59,5%, odezírání – 14,3%, znakový jazyk, prstová abeceda, písemná forma komunikace zaujímají stejné procentuální vyjádření – 7,1% Ženy: mluvenou řeč – 25,6%, písemnou formu komunikace – 23,2%, odezírání – 20,9%, znakový jazyk - 11,6%, gesta s mimikou 13,9%, prstovou abecedu – 4,8%

Závislost znalosti a užívání MŘ mezi SP a slyšícím: orální způsob komunikace 58,9% znakový jazyk 35,3%, prst. abecedu 5,8% První hypotéza se potvrdila.

H2: Sluchově postižený vychovávaný orální metodou, upřednostňuje v kontaktu se slyšícím mluvenou řeč před znakovým jazykem. Mladší studenti (16 – 19) komunikují s rodiči mluvenou řečí – 36,5%, odezíráním 20,6%, znakovým jazykem – 36,5%, daktylotikou – 6,4% Starší studenti (20 – 25) komunikují s rodiči znakovým jazykem – 36,4%, mluvenou řečí – 31,8%, odezíráním – 27,2% prstovou abecedou – 4,6%

49 oslovených SP žáků komunikuje v domácím prostředí orálním způsobem z toho 30 SP studentů při dorozumívání s rodiči užívá mluvenou řeč – 35%, odezírání – 22,4%, prstovou abecedu – 6,1% znakový jazyk – 36,5%

Při komunikačním styku se slyšícími lidmi užívají mluvenou řeč: rozhodně ano 42,4% a spíše ano 15,3%, tj. celkem 57,7% spíše nekomunikuje MŘ 20% a rozhodně nekomunikuje 22,3%, tj. celkem 42,3%

H3: Čím starší student se sluchovým postižením, tím častěji využívá tlumočnických služeb. Starší studenti 20 – 25 let: ano často - 9% a ano méně často - 27,2%. vůbec neužívají 63,8% Mladší studenti 16 – 19 let: častěji využívají tyto služby z 84,2% neužívají pouze z 15,8%

Využívání typu tlumočníka českého znakového jazyka - 65,5% znakované češtiny - 31,2% orální tlumočení - 3,3%

Tlumočnické služby SP využívají tlumočnické služby: z 9,8% k vyřizování osobních záležitostí z 14,8% ke kulturním akcím (divadla, výstavy) z 22,9% k lékaři asistenční tlumočení ve škole z 52,5%

H4: Sluchově postižený používá při komunikaci ve své komunitě častěji znakový jazyk než mluvenou řeč.  

Čtvrtá hypotéza se potvrdila.   Čtvrtá hypotéza se potvrdila. 21 mužů a 22 žen používá pouze ZJ při dorozumívání v komunitě neslyšících, tj. 51% dalších 20 studentů užívají znakový jazyk s odezíráním – 23,5% , znakový jazyk s prstovou abecedou – 8,2% pouze 15 osob komunikuje ZJ doplněnou MŘ – 17,3%

H5: Žáci střední školy se sluchovým postižením častěji používají v komunikaci dvouruční prstovou abecedu než jednoruční prstovou abecedu. Stanovená pátá hypotéza se ve výzkumném šetření potvrdila. daktylotiku umí 39 mužů a 42 žen pouze 3 muži a 1 žena nepoužívá při komunikaci daktylotiku

SP studenti SŠ užívají: jednoruční prstovou abecedu z 22,1%, dvouruční prstovou abecedu z 40,8%, kombinaci jednoruční a dvouruční prstové abecedy z 37,1%.

Zhodnocení šetření – návrhy řešení Spolupracovat s odborníky i jiných profesí, resortů a rodiči SP studentů, aby byla jedincům se sluchovým postižením poskytována komplexní péče podle jejich aktuálních potřeb. Zvyšovat informovanost slyšící veřejnosti o problematice sluchového postižení a z toho vyplývajících odlišností v komunikaci. V rámci výchovy a vzdělávání žáků s vadami sluchu, s ohledem na individuální schopnosti sluchově postiženého a rozdílnou hloubku sluchového postižení, volit takové metody a formy výuky, které u nich povedou k vytvoření plynulého komunikačního systému.

Povzbudit starší sluchově postižené studenty k vyššímu užívání tlumočnických služeb a zvýšit jejich informovanost o tom, jak si mohou tlumočnické služby zajistit. Věnovat zvýšenou péči nepřetržitému vzdělávání učitelů a výchovných pracovníků žáků se sluchovým postižením. Seznamovat je s aktuální situací v nových metodách a formách práce v edukaci sluchově postižených dětí nejen u nás, ale i v zahraničí.