Austrálie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Japonsko.
Advertisements

Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
Finsko Autor: Karel Burda.
Lucie Zelinková Sexta B
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
ESTONSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Austrálie.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Švédsko Autor: Karel Burda.
Demografie je věda, která se zabývá:
Democratic Republic of Timor-Leste
Austrálie a Nový Zéland
Argentinská republika
RAKOUSKO.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BULHARSKO.
People‘s Republic of Bangladesh
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Polská republika.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ŠVÝCARSKO.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AUSTRÁLIE.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
Lidová republika Bangladéš
Chorvatská republika.
Arménie znak vlajka.
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
Austrálie.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
MAKEDONIE.
Švédsko.
Registrační číslo projektu
Hlavní města Austrálie
Republika Makedonija The Former Yugoslav Republic of Macedonia
Írák.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
Počítačová prezentace
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Kanada.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Austrálie (Rudý kontinent)
Spojené království Lukáš Vicherek.
Transkript prezentace:

Austrálie

Australský svaz je konstituční monarchií s parlamentním systémem vlády Australský svaz je konstituční monarchií s parlamentním systémem vlády. Královnou Austrálie je Alžběta II. jejíž role je podobná její roli v Kanadě a v dalších zemích. Zastupovaná je generálním guvernérem na federální úrovni a guvernéry na úrovni státní. Ačkoliv dává ústava generálnímu guvernérovi výkonnou moc, za běžných okolností ji aplikuje pouze na žádost premiéra. Jejím nejvýznamnějším uplatněním z vlastní iniciativy bylo rozpuštění Whitlamovy vlády během ústavní krize roku 1975.

Obyvatelstvo, hospodářství Počet obyvatel (2006): 20 264 082 Hustota zalidnění: 2,5 obyv./km2 Národnostní složení: Australané 75 %, Angličané 6 %, Řekové 2 % Náboženství: katolíci 27 %, anglikáni 24 %, protestanti 20 % Věkové složení: 0-14 r. 20,64 %, 15-64 r. 66,86 %, nad 65 r. 12,5 % Roční přirozený přírůstek: 0,9 % Střední délka života - muži: 77,4 let Střední délka života - ženy: 83,27 let Gramotnost: 100 % Urbanizace: 91,2 % Úřední jazyk: angličtina Hospodářství: Tvorba HDP: 71 % služby, 26 % průmysl, 3 % zemědělství Zaměstnanost: 73 % služby, 22 % průmysl, 5 % zemědělství HDP (parita kupní síly): 640,1 mld. USD HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): 31 900 USD Inflace (2005): 2,7 % Hospodářský růst: 2,8 % Nezaměstnanost (2006): 5,1 % Dluh (2005): 324

Obecné: Politika: Oficiální název: Commonwealth of Australia Český název: Australský svaz Užívaný název: Austrálie Anglický název: Australia Rozloha: 7 686 850 km2 Poloha: 118°-153° v. d. a 10°-39° j. š. Využití plochy: 6 % orná půda, 54 % pastviny, 19 % lesy, 21 % ostatní Reliéf: nejvyšší bod - Mount Kosciuszko (2 229 m), nejnižší bod - Lake Eyre (-15) Vodstvo: nejdelší řeka - Murray (3 490 km) Klima: tropický pás, subtropický pás, mírný pás Biota: savany, pouště a polopouště Politika: Hlavní město: Canberra (332 000 obyv.) Další města (tis. obyv.): Sydney 3 773, Melbourne 3 218 Správní členění: 6 federálních států, 2 teritoria Vyhlášení nezávislosti: 1901 Forma vlády: parlamentní federativní Státní zřízení: konstituční monarchie, člen Commonwealthu Hlava státu (2006): ELIZABETH II Předseda vlády (2006): John Winston HOWARD Členství: OSN, Commonwealth, APEC, ANZUS

Doprava: Asi 50% silnic jsou silnice s pevným povrchem, ostatní silnice jsou něco, co bychom nazvali polní cestou, a nebo nejsou vůbec a jede se jen podle směrovek napříč zemí, kde se jen tu a tam dají zpozorovat koleje vyjeté od jiných aut. V tom je zahrnuto 16 000km státních silnic, které spojují hlavní města jednotlivých svazových států

Státní opera

Opera v Sydney (1973, Austrálie) Tento útvar z ocele a betonu působí jako surrealistická labuť, která se chce vznést k nebi. Opera v Sydney leží na Bannelong Pointu na východní straně přístavu v blízkostí Přístavního mostu. Na Circular Quai je autobusové a vlakové spojení. Velmi krásný pohled na operu je z vody, nabízejí se projížďky po přístavu, které začínají na Circular Quai.

Nejkrásnější příroda je v Austrálii

Klokan – symbol Austrálie