Sklo historie – viz text výroba skla kontinuálním tavením v pecích velkého objemu (cca 1540 oC) obalové sklo charakteristické obsahem Ca a Na tvarování skloviny lisování vyfukování lisofoukací způsob (kombinace předchozích) dvojité vyfukování řízené chladnutí s úpravou vlastností a kontrolou VŠCHT Praha - BP 05
VŠCHT Praha - BP 05
VŠCHT Praha - BP 05
VŠCHT Praha - BP 05
Sklo výhody skla jako obalového materiálu nevýhody křehkost odolnost vůči teplotám, chemikáliím, tvrdost a pevnost v tlaku (sterilovatelnost, omyvatelnost atd. možnost opakovaného použití obalů) dostupnost surovin recyklovatelnost nevýhody křehkost velká hmotnost energetická náročnost výroby VŠCHT Praha - BP 05
Sklo vady skleněných obalů tepelná odolnost geometrické odchylky od tvaru daného normou vady ve skle (bublinky, kaménky atd.) nerovnoměrná tloušťka stěny (vliv na tepelnou odolnost) tepelná odolnost tepelný rozdíl, který sklenice vydrží při prudkém ochlazování 40–45 oC pro konzervové sklenice 30-35 oC nápojové obaly tepelná odolnost závisí na koeficientu tepelné roztažnosti skla (ten dán složením) a tloušťce skla VŠCHT Praha - BP 05
Sklo soudržnost skla pevnost skla v tlaku výborná v tahu podstatně méně odolné křehkost, tj. malá odolnost vůči nárazům soudržnost skla ovlivněna povrchovým napětím nebezpečí rýh na povrchu možnosti ochrany: mazání povrchu nános vrstvy oxidu (Ti, Sn atd.) potahy plasty tvarování lahví VŠCHT Praha - BP 05
Sklo mechanismus poškození vliv tvaru na praskání překročení tepelné odolnosti poškození vnitřním přetlakem poškození mechanickým rázem - vliv tvaru na praskání ideální tvar koule tloušťka stěny tvar plošší x vyšší VŠCHT Praha - BP 05
VŠCHT Praha - BP 05
Sklo chemická odolnost skla odlehčování lahví barvení skla charakteristický trend současné hranice cca 295 g pro litrovou nevratnou láhev cca 350 g pro litrovou vratnou láhev barvení skla bariéra pro záření (světlo) přídavky oxidů kovů zelená skla - Cr, FeII hnědá skla - FeIII, Mn atd. chemická odolnost skla vliv pouze HF a alkálií rozdělení do hydrolytických tříd dle odparku po varu v destilované vodě pět tříd, první třída nejodolnější obalová skla bílá 4. - 5. třída obalová skla barevná 2. třída VŠCHT Praha - BP 05
Typy skleněných obalů spotřebitelské velkoobjemové nápojové lahve konzervové sklenice zásobní láhev demižon dupližon balón VŠCHT Praha - BP 05
Nápojové lahve objemy od 0,1 do 2 l (popř až 5 l) přechod na nižší a širší tvary odlehčování lahví uzávěry nároky na hygieničnost a těsnost garance neporušení znovu otevíratelnost dělení podle uchycení: uvnitř hrdla zátky vně hrdla kovová korunka PE navlékací uzávěry - klobouček + zátka v jednom šroubovací uzávěry (Alkork) plastové uzávěry (Recall atd.) VŠCHT Praha - BP 05
Konzervové sklenice širokohrdlé obaly od 150 ml do 5 l sklenice charakterizována typem ústí, objemem a průměrem ústí tepelná odolnost 45 oC, přetlak 0,3 MPa uzávěry: zastaralé – sklenice rýhovky, SKO, Fenix, Fenix II odeznívající – Omnia, Pano nejnověji – Twist Off, PT, moderní typy rýhovek snaha kombinovat výhody Omnia a Twist-Off víček dýchající x nedýchající uzávěry VŠCHT Praha - BP 05
Zkoušení skleněných obalů jakost skloviny (vady ve skle, vyluhovatelnost) rozložení skloviny kontrola geometrie mechanické vlastnosti tepelná odolnost optické vlastnosti atd. VŠCHT Praha - BP 05