Použití luštěnin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Použití luštěnin v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/9 Název DUM Použití luštěnin v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: použití luštěnin ve stravování, příklady pokrmů z luštěnin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Luštěniny, pokrmy Datum 16. 4. 2013
Použití luštěnin v kuchyni Náplň výuky Použití luštěnin ve stravování Příklady názvů pokrmů z luštěnin Kontrolní úkol
Použití luštěnin ve stravování Luštěniny jsou důležitou kuchyňskou surovinou, používají se na přípravu: polévek kaší samostatných pokrmů jako příloha k masu vegetariánských jídel
Příklady názvů pokrmů z luštěnin Polévky: Hrachová Cizrnová s vepřovým masem Čočková polévka kyselá s brambory Mexická fazolová polévka Obr.: 1 Mexická fazolová polévka
Kaše: Hrachová kaše Cizrnová kaše – Hummus Fazolová kaše Mexiko Čočková kaše se sázeným vejcem a párkem Obr.: 2 Hrachová kaše
Saláty: Bretaňský salát Čočkový salát Salát z jehněčího s bílými fazolemi Ovocný salát s naklíčenými luštěninami Obr.: 3 Bretaňský salát
Samostatné pokrmy, přílohy k masu: Mexický chilli noc carne z červených fazolí Čočka na kyselo Šoulet Fazole se zelím Obr.: 4 Fazole se zelím
Vegetariánská jídla z luštěnin: Čočkové karbenátky Sójový guláš Tempeh na smetaně Šmakoun s luštěninami Obr.: 5 Sójové karbenátky
Kontrolní úkol: 1. Jaké další pokrmy bys připravil z luštěnin?
Seznam obrázků: Obr. 1: 1974andrea (Andrea), [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQdVEDGpR5yoJWxF7M C5GBRMXaIFhZ2ygtPNUacUefEAy7qISí Obr. 2: anonym, [vid. 18.4. 2013], dostupné z: http://www.balita.cz/MENU/jidla/foto/94.jpg Obr. 3: Ivana Přikrylová, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://img.mf.cz/316/995/16019.jpg Obr. 4: Redakce, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://img.blesk.cz/img/19/article/411573_salat-kysane-zeli-recept- vareni-crop.jpg Obr. 5: smi, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_4zJcRwKs1Rz4EZTb 5TO0wHMAtiC5IGrylwINGyFL8p04A2xlYvVvvQ
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] J. Runštuk a kolektiv. Receptury teplých pokrmů, R – plus, Hradec Králové, 2001
Děkuji za pozornost