Centrum pokročilých jaderných technologií CANUT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Strategické aliance Vypracoval: Jiří Slabý. Strategické aliance  Organizační forma, která pomáhá zajišťovat společnou kooperativní podnikatelskou činnost.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Závěrečná konference 19. dubna 2012 Zhodnocení a výstupy realizace projektu: „Rozvoj činností dřevařského klastru a zkvalitnění vazeb mezi VŠ a podnikatelskou.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Prezentace výzkumné potřeby pro účely jednání TAČR
Transkript prezentace:

Centrum pokročilých jaderných technologií CANUT prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D.

CANUT Strategické konsorcium v oblasti jaderných technologií. Spojení mezinárodně uznávaných výzkumných institucí a průmyslových podniků s dlouhou historickou tradicí. Komplexně pojatý dlouhodobý výzkumný záměr v oblasti jaderných technologií pro stávající i nová jaderná zařízení. Co je CANUT? CANUT

CANUT

Spolupráce na řešení projektu CANUT

Rozsah VaVaI CANUT Vývoj nástrojů a konstrukce experimentálních zařízení a bezpečnostních kritérií pro reaktory nové generace III/III+,IV (bezpečnostní kritéria pro licenční proces reaktoru GFR). Instrumentace pro zvyšování spolehlivosti a bezpečnosti provozu stávajících i nových jaderných zařízení (detekce ionizujícího záření, problematika spolehlivosti, odolnost proti záření, atd.). Systému kontroly a řízení stávajících i nových jaderných zařízení (prototyp systému kontroly a řízení plnící bezpečnostní funkce v nejvyšší kategorii A dle ČSN IEC 61226). Jaderná paliva (s vyšší tepelnou vodivostí, vyššími bezpečnostními charakteristikami při zachování stávajícího vyhoření, zvyšování účinnosti použitím vyhořívajících absorbátorů). CANUT

Rozsah VaVaI CANUT Zvyšování účinnosti stávajících i nových jaderných zařízení (speciální pohony a aktuátory, optimální regulace klíčových komponent technologie elektrárny, optimální řešení pohonů hydraulických a pneumatických systémů JE). Skladování a transport radioaktivních odpadů (pokročilé a inovované skladovací a transportní kontejnery pro použité JP energetických JR, speciální transportní kontejnery pro transport vysoce aktivních materiálů). Diagnostické systémy pro I.O. tlakovodních JR (prototyp mechanického zařízení s řídicím systémem pro zkoušení tlakové nádoby JR z vnitřního povrchu, MOPS, nedestruktivní diagnostika, snižování radiačního zatížení personálu). CANUT

Dopady Střednědobé plánování a dlouhodobý výhled výzkumu (4+4 roky). Ambiciózní projekt – nové technologie s dopady na konkurenceschopnost všech zúčastněných subjektů. Koncentrace výzkumných kapacit – silné konsorcium s úzkými vzájemnými vazbami v rámci SVA. Zrychlení procesu výzkumu a vývoje a účinný transfer jaderných technologií na trh. Zvýšení účinnosti, spolehlivosti, jaderné a radiační bezpečnosti v jaderné energetice ČR s dopadem na rostoucí ekonomiku v dlouhodobém horizontu. CANUT

Přínosy Vlastní know-how. Posílení tržní pozice členů konsorcia v souboji se zahraničními subjekty dodávajícími obdobná zařízení a technologie. Zvýšení znalostí ve všech oblastech jaderné energetiky a jaderné bezpečnosti s využitím: pro potřeby státních dozorů, provozovatelů a dodavatelů jaderných technologií, VŠ vzdělanost a výchovu erudovaných lidských zdrojů, včetně mezigeneračního transferu znalostí. Aktivní zapojení do mezinárodního výzkumného prostoru – např. aktivity SNETP (evropské technologické platformy Sustainable Nuclear Energy Technology Platform). Přínosy CANUT

Rozpočet (uznané náklady) Rozpočet projektu CANUT Předpokládané způsobilé náklady 345 600 tis. Kč Požadovaná podpora 240 952 tis. Kč Neveřejné zdroje 104 648 tis. Kč Míra podpory 69,72 % CANUT

Centrum pokročilých jaderných technologií CANUT prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D. koordinátor projektu: Západočeská univerzita v Plzni Fakulta elektrotechnická Email: jjiricko@kee.zcu.cz Tel: 377 634 385 URL: http://www.fel.zcu.cz http://rice.zcu.cz