Rozvoj Athén po řecko – perských válkách ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řecké divadlo Dějepis 2. stupeň
Rozvoj Athén po řecko–perských válkách
Řecko-perské války. Řecko-perské války Řecko-perské války Po bitvě u Plataje (479 př. Kr.) válka pokračovala ještě několik let, ale o vítězi již nebylo.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
Řecko Klasická doba BC.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Starověké Athény Dějepis
ŘECKÉ DIVADLO.
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Starověké Řecko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1.
DIVADLO – Zpracovali: M. Richtrmoc, 1.B a A. Slezáková, 1.A
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK
Řecko - Perské války kolem 500 př. n. l. byli řecké městské státy v Malé Asii ovládnuty Perskou říší krále Dárea I. proti perské nadvládě vypuklo neúspěšné.

KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Atény za Perikla 1.
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Peloponéská válka 6. ročník.
Řecká kultura klasické období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Řecké divadlo.
Peloponéská válka.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – PRAVĚK, STAROVĚK. Nová škola Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk a starověk.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Počátek řeckých civilizací.
Athény za Perikla Petr Machala.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Kultura starověkého Řecka 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
Antické Řecko (doba železná) uč. str Formování městských států (archaické období 8. – 6. stol.př.n.l.) osídlení v údolích mezi horami – nevznikl.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_32_INOVACE_
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Peloponéská válka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Peloponéská válka Sparta vs. Athény.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Velké historické bitvy starověku část 1. Řecko – Perské války
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
klasické období (5. stol. př. n. l. Athény za Perikla)
ΑΘΕ Athény (Αττική) ATHÉNY
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Anna Burdová Periklés (Περικλής).
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Rozvoj Athén po řecko – perských válkách ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK Po vítězství Řeků nad Peršany přetrvávalo nebezpečí dalšího perského vpádu ještě několik desetiletí → některé státy se spojily do námořního válečného spolku – vrchní velení = ATHÉNY Athénská triréma

Athénský námořní spolek ATHÉNY Athénský námořní spolek

Povinnosti a práva členských obcí Členské státy zůstávají samostatné. Vzájemná pomoc proti nepříteli. Pravidelné příspěvky do společné pokladny. Správa pokladny = Athény. Růst moci a síly ATHÉN = ZNEUŽITÍ PROSTŘEDKŮ Z POKLADNY SPOLKU PRO VLASTNÍ POTŘEBU

volen jako nejvyšší úředník. Zlaté období Athén PERIKLES 443-429 př.n.l. volen jako nejvyšší úředník. Prosadil možnost, aby úřady mohli zastávat i méně majetní občané – PLAT za výkon funkce! Stavební rozvoj města. Mohutné hradby, válečný a obchodní přístav PIREUS + FALERNUM. Posvátný pahorek AKROPOLIS

AKROPOLIS

Plán Athén za Perikla S Anchesmus Akropolis Hymetus Ilissus Dlouhá zeď Cesta do Marathonu S Anchesmus shromaždiště Akropolis Hymetus Ilissus Dlouhá zeď Pireus Falernum Plán Athén za Perikla

Athény = kolébka řecké filosofie PHILEO – láska SOPHIA - moudrost PHILEOSOPHIA = FILOSOFIE Sokrates „ SKUTEČNÁ MOUDROST JE POZNÁNÍ VLASTNÍ NEVĚDOMOSTI“ Platon „ CO NEVÍM, O TOM SI NEMYSLÍM, ŽE TO VÍM“ Aristoteles „VZDĚLÁNÍ MÁ HOŘKÉ KOŘENY, ALE SLADKÉ OVOCE“

ŘECKÉ DIVADLO bylo původně slavnostmi na počest boha Dionýsa (6.st.př.n.l.), které se opakovaly dvakrát ročně tragédie Aischylos Sofoklés komedie Aristofanes

V 5.století př. n. l. za vlády Perikla v době athénské demokracie měly oslavy tuto podobu: První den byla do Athén slavnostně přivezena dřevěná socha Dionýsa a během dne probíhalo představování autorů a herců, jenž se účastnili soutěže o nejlepší divadelní představení. Autoři si připravili tři tragédie a jedno satyrské drama. Druhý den se konal slavnostní průvod a obětování bohům, večer pak hody. Poté se soutěžilo ve sborovém přednesu. Čtvrtého dne proběhla soutěž mezi pěti autory komedií a další čtyři dny se od rána soutěžilo v trilogiích a jednom satyrském dramatu. Vítěze, který kromě finanční odměny získal i lepší společenské postavení, určoval sbor desíti soudců. Diváci, kteří v divadle trávili i osm hodin denně, se na výběru vítěze nesměli podílet.

Dionýsovo divadlo

Amfiteátr KOILON ORCHESTRA PARODOI PARODOI SKENE

? 1 2 3 4 5 6 7 8 1. Athénský přístav, 2. Patronka Athén, 3. Opak komedie, 4. Bůh vína a veselí, 5. Opevněné návrší řeckých měst, 6. Řecký pěší těžkooděnec, 7. Budova za jevištěm řeckého divadla, 8. Perský vládce ŘEŠENÍ

! 1 2 3 4 5 6 7 8 P I R E U S A T H E N A T R A G E D I E D I O N Ý S K R O P O L I S H O P L I T A S K E N E D Á R E I O S 1. Athénský přístav, 2. Patronka Athén, 3. Opak komedie, 4. Bůh vína a veselí, 5. Opevněné návrší řeckých měst, 6. Řecký pěší těžkooděnec, 7. Budova za jevištěm řeckého divadla, 8. Perský vládce

Zamysli se nad citovanými výroky řeckých filosofů a pokus se je přeformulovat, tak aby je pochopili tví spolužáci. Sokrates „SKUTEČNÁ MOUDROST JE POZNÁNÍ VLASTNÍ NEVĚDOMOSTI“ Platon „CO NEVÍM, O TOM SI NEMYSLÍM, ŽE TO VÍM“ Aristoteles „VZDĚLÁNÍ MÁ HOŘKÉ KOŘENY, ALE SLADKÉ OVOCE“ ?

? Kdy jsi byl(a) naposledy v divadle? Vzpomeneš si, zda šlo o komedii či tragedii, jak se hra jmenovala a kdo ji napsal? Čím se liší dnešní „kamenné“ divadlo od řeckého amfiteátru a co mají společného? ?

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esc_cuc.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trireme_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pericles_Pio-Clementino_Inv269_n2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/George_Schlegel06.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Platon.jpg http://karenswhimsy.com/ancient-athens.shtm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Aristotelesbunt.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Drama-icon.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Caravaggio_007.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DionysiusTheater.jpg