PROHLUBOVÁNÍ JAZYKOVÝCH KOMPETENCÍ PRO ODBORNÍKY V JUSTICI PROJEKT ESF (OPRLZ 3.2) CZ.04.1.03/3.2.15.2/0279.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Upozornění •Prezentace Občanského sdružení ve škole i mimo ni, Hlavatce byla z kapacitních důvodů těchto webových stránek upravena. Oddělením řízení grantů.
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě Odbor efektivní veřejné správy.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 05Číslo.
E-learning ve výuce na SŠ
Představení projektu Rozvoj kompetencí managementu a pracovníků VŠ MSK (s podporou ICT), CZ.1.07/2.2.00/ Prezentace projektu na společném.
e-learning Lucie Rohlíková
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
CENTRUM JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY PdF UP
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Blended learning a vzdělávací program div Mgr. David Nocar akademie distančního vzdělávání.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
2. LMS Unifor. E-learning vzdělávací proces, využívající informační a komunikační technologie k tvorbě kurzů, k distribuci studijního obsahu, komunikaci.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
e-learningový kurz na podporu výuky předmětu Němčina pro právníky
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
English for Lawyers 3rd semester. teacher: Štěpánka Bilová office hours: Thursday 11:11 – 12:10 Room 404.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
E-learningový kurz e-learningu
Název operačního programu:
Databáze projektových výstupů OP VK
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
GENDER EDUCATION ADVANCING COMPETENCES IN CONTEXT OF CHANGING EUROPE
Transkript prezentace:

PROHLUBOVÁNÍ JAZYKOVÝCH KOMPETENCÍ PRO ODBORNÍKY V JUSTICI PROJEKT ESF (OPRLZ 3.2) CZ / /0279

O PROJEKTU ecdl/prohlubovani-jazykovych-kompetenci-pro-odborniky-v-justici/ ecdl/prohlubovani-jazykovych-kompetenci-pro-odborniky-v-justici/ Řešitel: Univerzita Palackého v Olomouci, Právnická fakulta, Katedra jazyků a Centrum dalšího vzdělávání Partneři: Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, Katedra cizích jazyků PF UK Ministerstvo spravedlnosti ČR prostřednictvím Justiční akademie v Kroměříži Realizace projektu: červen 2006 – červen 2008

Cílové skupiny a fáze projektu Cílové skupiny: vzdělavatelé odborného právního jazyka odborníci v justici, kteří chtějí zdokonalit své odborné jazykové kompetence Fáze: Přípravná – zhodnocení status quo, analýza potřeb (500 respondentů z justice), principy pro kombinovanou formu studia, příprava studijních opor, principy pro publicitu Realizační - pilotní program pro vzdělavatele - předpilotní a pilotní kurzy odborného jazyka pro odborníky v justici Závěrečná – vyhodnocení a zpřístupnění výsledků

Přípravná fáze projektu červen – prosinec 2006 Zhodnocení současného stavu odborného jazykového vzdělávání v justici; Analýza potřeb v justici a její vyhodnocení pro účely projektu – analýza potřeb provedena formou dotazníků na 530 respondentech v resortu justice – soudci, státní zástupci, čekatelé, vyšší soudní úředníci; Vytvoření prostředí pro projekt ve vzdělávacím portálu Unifor pro kombinovanou formu výuky (blended learning);

Cíl analýzy potřeb - vyhodnotit: Úroveň znalosti obecného jazyka Úroveň znalosti odborného jazyka Preferovaná forma studia Ochota studovat prostřednictvím internetu Možnost přístupu na internet (v práci i doma) Zájem složit mezinárodně uznávanou zkoušku z právního jazyka (ILEC)

Preferovaná forma studia

Ochota studovat prostřednictvím internetu

Zvolená metodika pro projekt (na základě výsledků analýzy potřeb) Kombinovaná forma výuky (blended learning approach) – kombinace prezenčních a distančních metod výuky Moduly pro distanční část výuky připraveny ve vzdělávacím portálu LCMS (Learning Content Management System) Unifor – vše k výuce k dispozici on-line nepřetržitě, podpora tutora)

REALIZAČNÍ FÁZE PROJEKTU odborná část leden – září 2007 Vytipování vzdělavatelů odborného jazyka Vytvoření pilotního programu ve vzdělávacím portálu Unifor – ELP pro vzdělavatele. Vytvoření studijních programů pro blended learning: English for Legal Purposes (ELP) Le Francąis Juridique (FJ); Vytvoření sylabů a příprava studijních opor (textů) pro účastníky studijních programů ELP a FJ a Unfor pro studenty; Příprava vzdělavatelů (14) pro zabezpečení výuky odborníků v justici, a to v kombinovaných programech odborné právní angličtiny a francouzštiny;

REALIZAČNÍ FÁZE PROJEKTU předpilotní fáze a pilotní fáze Předpilotní fáze (leden-červen 2007) – testovány projektové materiály v kurzech odborné angličtiny (116 účastníků) a francouzštiny (34 účastníků) v celkem 15 kurzech + 1 kurz VSÚ Celkem 164 přihlášených účastníků v 16 kurzech, absolvovalo 104 účastníků Pilotní fáze (září – prosinec 2007, leden – červen 2008), celkem asi 400 účastníků v kurzech ELP a FJ během realizace projektu, kurz ve spolupráci s University of Edinburgh „Legal English for Czech Judges and Prosecutors“

Moduly ve vzdělávacím portálu LCMS Unifor obsahují jednotlivé disciplíny, disciplína obsahuje lekce členěné na: Požadavky na obecný jazyk Klíčové právní termíny Hlavní a doplňkové texty Glosáře Komunikativní úkoly Obrázky, grafy, doplňkové audiovizuální materiály Odkazy na související webové stránky a odbornou literaturu

Moduly pro výuku odborného právního jazyka – verze pro LCMS, tištěná verze, CD verze English for Legal Purposes (ELP) for Trainers ELP – Introductory Module ELP – Criminal Module ELP – Civil Module ELP – Administrative Law Module French for Legal Purposes (FJ) – Právnická francouzština FJ – Úvodní Modul FJ – Trestní Modul FJ – Civilní Modul FJ – Správní Modul

ELP for Trainers ENGLISH FOR DIFFERENT BRANCHES OF LAW ENGLISH FOR LAW AND JUSTICE ENGLISH FOR CRIMINAL LAW ENGLISH FOR THE EU - HISTORICAL BACKGROUND ENGLISH FOR THE EU - INSTITUTIONS AND ADMINISTRATION ENGLISH FOR HUMAN RIGHTS

Introductory Module UNIT 1 - LAW UNIT 2 - COMMON LAW AND EQUITY UNIT 3 - CONSTITUTION UNIT 4 - THE EUROPEAN UNION UNIT 5 - LEGISLATION UNIT 6 - EUROPEAN LEGISLATION UNIT 7 - LEGAL EDUCATION AND LEGAL PROFESSIONS UNIT 8 - THE JUDICIARY UNIT 9 - THE EUROPEAN COURT OF JUSTICE UNIT 10 - THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS

Criminal Module UNIT 1 - WHAT IS A CRIME? UNIT 2 – SENTENCING UNIT 3 - CRIMES AGAINST PERSONS – HOMICIDE UNIT 4 - NON-FATAL OFFENCES AGAINST PERSONS AND SEXUAL OFFENCES UNIT 4 - NON-FATAL OFFENCES AGAINST PERSONS AND SEXUAL OFFENCES UNIT 5 - CRIMES AGAINST PROPERTY UNIT 6 - ORGANIZED CRIME UNIT 7 - INVESTIGATING CRIMES UNIT 8 - PROSECUTION OF CRIMES UNIT 8 - PROSECUTION OF CRIMES UNIT 9 - CRIMINAL PROCEDURE UNIT 9 - CRIMINAL PROCEDURE

Civil Module UNIT 1 - PROPERTY LAW UNIT 2 - INTELLECTUAL PROPERTY UNIT 3 - INTRODUCTION TO CONTRACTS UNIT 4 - DISCHARGE OF CONTRACTS UNIT 5 - LAW OF TORTS - CIVIL LIABILITY UNIT 5 - LAW OF TORTS - CIVIL LIABILITY UNIT 6 - FAMILY LAW UNIT 7 - COMPANY LAW UNIT 8 - LABOUR LAW – EMPLOYMENT UNIT 9 - CIVIL PROCEDURE UNIT 9 - CIVIL PROCEDURE

PROHLUBOVÁNÍ JAZYKOVÝCH KOMPETENCÍ PRO ODBORNÍKY V JUSTICI Příklady výstupů

Projekt oceněn na evropské úrovni European Judicial Training Network (EJTN) LCMS přístupové jméno a heslo do lze získat u: PhDr. Renata Vystrčilová, PhD. Spoluřešitelka projektu