Endodontické výkony.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VERTIKÁLNÍ KONDENZACE
Advertisements

KERAMICKÉ INLAYE jako nepřímé náhrady jsou obecně indikovány tam, kde se běžně zhotovují rozsáhlejší přímé kompozitní a amalgámové výplně a řeší jejich.
Léčba křečových žil metodou ASVAL
JEDNORÁZOVÉ OŠETŘENÍ ZUBŮ (ENDO + KOMPOZIT)
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Planmeca Planmeca Planmeca Oy Asentajankatu Helsinki Finland.
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE DEVITÁLNÍHO ZUBU
Onemocnĕní pulpy.
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Všeobecná sestra v sociálních službách
SPECIÁLNÍ METODY PŘI ZPRACOVÁNÍ A BARVENÍ TVRDÝCH TKÁNÍ
Dana Balláková Alena Perníková
Nádory v oblasti dutiny ústní
Fluorid v zubní hygieně
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Nemoci dutiny ústní u koní
Dana Coufalová Stomatologická klinika LF MU a FNUSA v Brně
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Speciální část Dějepis Mgr. Milan Šimek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Gynekologické operace
Zánětlivá onemocnění parodontu, karies
Objektivní hodnocení orálního zdraví a kvality stomatologické péče
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Materiál k výuce endodoncie
Patologické změny na lebce a poranění lebky
Zobrazovací metody ve stomatologii
Zuby … ověř si, co o nich víš.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Zdravý úsměv preventivní program pro zlepšení stavu chrupu dětí Diana Kubů.
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Zdravé zuby ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_20_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3359 NázevZdravé zuby Téma hodinyZdravé zuby PředmětPřírodověda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_17_Zuby.
Orální zdraví dětské populace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
V téměř 50% zařízení je více než 50 inkontinentních pacientů/klientů
Vibringe Upřednostňovaný aktivní proplachovací systém pro endodontické ošetření První aktivní proplachovací systém pro efektivnější endodontické ošetření.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Rovnátka.
Materiál k výuce endodoncie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_75_PRV1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
Přehled prášků pro pískování zubů dostupných v ČR pro rok 2018
BIOFILM.
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Transkript prezentace:

Endodontické výkony

Metody zachovávající vitalitu zubní dřeně Nepřímé překrytí dřeně Indikace: Kaz blízký zubní dřeni Provedení: V nejhlubším místě bodově aplikujeme hydroxid vápenatý v podobě cementu, převrstvíme podložkou, aplikujeme výplň. Přímé překrytí dřeně Indikace: bodovité otevření zubní dřeně ve zdravém dentinu, v případě úrazu do 2 hodin. Provedení: Přímo na dřeň aplikujeme hydroxid vápenatý v podobě cementu, převrstvíme podložkou, aplikujeme výplň.

Metody zachovávající vitalitu zubní dřeně Vitální amputace Indikace: otevření zubní dřeně úrazem u stálých zubů s nedokončeným vývojem. Provedení: v lokální anestezii odstraníme dřeň z dřeňové dutiny a v kořenovém kanálku ji necháváme živou. Pahýl dřeně překrýváme preparátem s hydroxidem kalcia, převrstvíme podložkou, aplikujeme výplň.

Vitální exstirpace Indikace: Zánět zubní dřeně, otevření zubní dřeně úrazem u stálých zubů s dokončeným vývojem. Provedení: v lokální anestezii provedeme trepanaci dřeňové dutiny, sondáž a rozšíření vchodů do kořenových kanálků exstirpaci zubní dřeně, rozšíření (kteroukoli metodou) a zaplnění kořenového kanálku. Na závěr rtg.

Mortální exstirpace Indikace: není téměř indikována, pouze u pacientů, kde se nesmí použít lokální anestezie a z vážných časových důvodů. Provedení: Na otevřenou zubní dřeň aplikujeme devitalizační vložku. Po uplynutí doby působnosti provedeme trepanaci dřeňové dutiny, sondáž a rozšíření vchodů do kořenových kanálků exstirpaci zubní dřeně, rozšíření (kteroukoli metodou) a zaplnění kořenového kanálku. Na závěr rtg.

Mortální amputace Nemá opodstatnění!!!

Medikamenty v endodoncii Hydroxid vápenatý Antibiotika Kortikoidy Antiseptika a dezinficiencia - Výplachové roztoky Dezinfekční vložky (obsolentní) Nekrotizační (devitalizační prostředky) Arsenik Kobaltová pasta Paraformaldehydová pasta