Tomáš Kubálek kancelář: NB 246

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vizuální Systém Fotbal
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Cvičná prezentace Úkoly k procvičení.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Microsoft 5. Windows Live Essentials. Co je Windows Live Essentials ? Balíček moderních aplikací Dostupný zdarma V českém jazyce Další vývoj.
doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246
Vizuální Systém Fotbal
Výpočetní technika Akademický rok 2013/2014 Letní semestr Novák Petr
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT Začátečníci Modul 5 MS POWERPOINT.
IT začátečníci - Word Modul 3.
SmartPhone start - Apple iPhone
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft Office PowerPoint
InfoPath Využití formulářů ve výuce zeměpisu. InfoPath Nadstavba k balíku MS Office Prostředí koresponduje s ostatními produkty Microsoftu. Program je.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Jak vytvořit prezentaci
Prezentace v Powerpointu
M ULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE V E - LEARNINGU Tomáš Kubálek, Markéta Kubálková.
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
MS Office PowerPoint a nástroje prezentace Tomáš Kubálek
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Hromadná korespondence
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Jak vytvořit prezentaci
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
ELearning Snímek 1 eLearning Tomáš Kubálek
Power Point– sestavujeme prezentaci
Snímek 1 Word2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft Office Word část.
Power Point– popis prostředí
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Vytvoření hypertextového odkazu
2OP381 Manažerská informatika 1
Groupware Lotus Notes , SB 305, – h
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
U072 Microsoft Office OneNote 2007
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Ivana Topolová VŠE v Praze
© 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Naplánování schůzky v Lyncu Schůzku v Lyncu můžete naplánovat s doplňkem Outlooku pro Lync (pokud.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 1. část
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Organizace elektronické pošty v Gmailu
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Kofigurace & napájení Windows
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Transkript prezentace:

Tomáš Kubálek kancelář: NB 246 Lotus Notes 4. 4. 2007, NB 255, 13.30 – 15.30 h Tomáš Kubálek kancelář: NB 246

Osnova Novinky výpočetní techniky na FMV Lotus Notes 4. 4. 2007 Osnova Novinky výpočetní techniky na FMV zasedací místnost NB 255 rezervace zasedacích místností skenování testů včetně importu do Semestru prezentér digitální záznamník webdav z domova Lotus Notes hesla odesílání a příjem zprávy nejdříve text, pak adresáta odkaz na webovou stránku připojování souboru ukládání souboru zpracování složky nástroje podpis barevné odlišení mimo kancelář uložit jako předlohu pravidla pošty speciální části zpráv další různé instalace Lotus Notes doma další databáze Další informace web katedry náměty školení kalendáře v Lotus Notes PowerPoint styly Wordu představení výuky web MIN předměty sdílení informací na webu GPS

Zasedací místnost NB 255 nyní později software 12 míst u stolu 16 židlí 6 x 3 = 18 zástrček pro přívod elektřiny 6 x 2 = 12 zástrček pro přívod počítačové sítě bezdrátová síť (obdobně jako v celé škole) 9 notebooků s klávesnicí a bezdrátovou myší telefon (linka 5696 s možností volat po škole) později dataprojektor, promítací plátno možnost připojení videa software jako na učitelském PC včetně Lotus Notes klient pro program HotelPartner komunikující se serverem ve VC možnost výuky programu Moodle pro přípravu distančních pomůcek

Rezervace zasedacích místností portál katedry v Lotus Notes prohlížení rezervace klepnout na den tlačítko Nová rezervace vyplnění údajů popis rezervace poč. čas čas ukončení klepnout do tlačítka Hledat (místnost) výběr místnosti z NB 244, NB 255, RB 338 klepnout do tlačítka Uložit a zavřít souhlas správce potvrzující e-mail

Skenování testů etapy příprava koncepce testu návrh odpovědního formuláře stažení seznamu studentů ze Semestru tisk odpovědních formulářů (identifikací xname) zadání testu a jeho rozmnožení vyplnění odpovědních formulářů studenty správných odpovědí do učitelských formulářů pro jednotlivé varianty vyhodnocení skenování správných odpovědí skenování odpovědí studentů korekce odpovědí studentů bodové vyhodnocení odpovědí export výsledků do systému Semestr vyzkoušeno na dvou kurzech předmětu 2PR101 (celkem asi 270 studentů) problémy 2 studenti nevyplnili variantu 2 studenti psali čínským perem 1 student silně přetahoval vyplňovaná políčka vybavení fakulty nyní: skener později: software pro vyhodnocování (zatím zapůjčen)

Prezentér bezdrátový minipřijímač do USB (nevyžaduje instalaci software) zapnutí/vypnutí vysílání spuštění prezentace zobrazení černé obrazovky předchozí obrazovka laserové ukazovátko další obrazovka ovládání hlasitosti programovatelný LCD časovač automatická vibrační odezva po uplynutí 2 a 5 minut bezdrátový dosah 15 metrů

Digitální záznamník záznam zvuku možnost klopového mikrofonu kapacita až 1 GB (přes 100 hodin záznamu) složky přehrává nahrané zvuky, nakopírované zvuky mp3 či wma možnost sluchátek význam tlačítka Hold

Přístup k disku H:, G: z domova Postup využití protokolu WebDav Otevřete Místa v síti (typicky je na ploše ikona). Klepněte na volbu Přidat místo v síti. V Průvodci přidáním místa v síti klepněte na tlačítko Další, vyberte Jiné umístění v síti a klepněte na Další >. Zadejte adresu http://netstorage.vse.cz/webdav. Případné varování o zabezpečení ignorujte a klepněte do tlačítka Ano pro pokračování. Objeví se přihlašovací okno, do kterého zadejte Vaše uživatelské jméno (např. novak) a heslo, které používáte v síti Novell Netware Pokud proběhlo úspěšně ověření, zobrazí se Vám okno, kde si můžete toto „připojení“ libovolně pojmenovat, např. Přístup k souborům na VŠE. Po dokončení průvodce se Vám v okně Místa v síti objeví nová ikona (v tomto případě Přístup k souborům na VŠE). Po otevření tohoto připojení a přihlášení se Vám otevře okno, kde uvidíte stejnou strukturu disků.

Struktura disků DiskH@novak – Váš domovský adresář (při přihlášení do počítačové sítě Novell Netware připojený jako disk H:) DiskG@group – adresář Vašeho pracoviště (při přihlášení do počítačové sítě Novell Netware připojený jako disk G:) Projekty – přístup k výukovým projektům. Na rozdíl od přihlášení v počítačové síti Novell Netware můžete přistupovat ke všem projektům najednou. V tomto adresáři uvidíte: Adresáře ve tvaru jméno_projektu (typicky jde o ident předmětu, např. 2OP482), které odpovídají disku I: v počítačové síti Novell Netware po přihlášení se k příslušnému projektu. Adresáře ve tvaru jméno_projektu_xxx, kde xxx je číslo kurzu předmětu (např. 2OP482_001). Tyto adresáře odpovídají disku G: v počítačové síti Novell Netware po přihlášení se k příslušnému projektu. WWW – přístup k prostoru s webovými osobními stránkami. Pod tímto „diskem“ uvidíte adresář nb (pro webový server http://nb.vse.cz/). V tomto adresáře najdete Vaše osobní stránky (např. podadresář ~novak v adresáři st). Další informace na webu výpočetního centra http://vc.vse.cz

Lotus Notes Hesla pro přístup do počítačové sítě je nutné změnit alespoň 1 x za 90 dní změna http://heslo.vse.cz pro klienta Lotus Notes není nutné měnit Soubor, Zabezpečení, Zabezpečení uživatelů zadat stávající heslo tlačítko Změnit heslo heslo se ukládá do ID souboru, může proto být různé na různých PC (ve škole se přebírá ze sítě, doma obvykle z lokálního souboru novak.id) pro webové rozhraní Lotus Notes (http://kotelna.vse.cz) Předvolby (vpravo nahoře) Zabezpečení Změnit

Odesílání a příjem zprávy nejdříve text, pak adresáta vkládání adresáta novak@vse.cz tlačítkem Komu ze seznamu adres (Komu, Kopie, Na vědomí, Podrobnosti) Nov, Kubalek, odkaz na webovou stránku ve tvaru http://fmv.vse.cz připojování souboru kurzor musí být v textovém okně klepnutím do tlačítka Připojit výběr souboru v adresářové struktuře ukládání souboru poklepáním lze přímo otevřít klepnutím pravým tlačítkem lze uložit jako soubor došlé zprávy lze upravovat (po poklepání) seznam odesílatelů tvorba tlačítko Seznam adres, Skupiny aplikace Komu, Vybrat adresář, Seznam adres - Novák

Zpracování odpovídání příznak (Zpracovat, Přidat nebo upravit příznak) všem s historií s přílohami příznak (Zpracovat, Přidat nebo upravit příznak) priorita (Nástroje, Označit jako prioritní) otevření v novém okně (pravým tlačítkem ze seznamu došlých zpráv) záložky (pravým tlačítkem ze seznamu došlých zpráv)

Složky Vestavěné složky (Vlastní) Složky Došlá pošta – sem přichází pošta Koncepty – možnost uložit rozepsanou poštu (tlačítkem Uložit jako koncept při psaní zprávy) Odeslaná pošta (Soubor, Předvolby, Uživatelské předvolby, Pošta, Uložit odeslanou poštu) Nevyžádaná pošta (pošta od blokovaného uživatele – viz pravidla pošty) Koš – odstraněná pošta s možností obnovit (Vlastní) Složky příprava tlačítkem Složka vytvoření složky přesun do složky

Nástroje pošty Podpis Barevné odlišení Mimo kancelář Uložit jako předlohu Pravidla pošty

Podpis zprávy Příprava podpisu Aplikace podpisu Akce Nástroje Předvolby Pošta Podpis Aplikace podpisu Vložit podpis

Barevné odlišení pošty V menu zadáme Akce, Nástroje, Předvolby Hlavní záložka Pošta Dílčí záložka Barvy pro až tři kategorie odesílatelů možno diferencovat barvu pozadí a textu kategorie je dána seznamem jmen odesílatelů (včetně možnosti zařazení do skupin) dříve uvedená kategorie má přednost

Mimo kancelář Nástroje, Mimo kancelář Záložky Data při zaškrtnutí vliv na kalendář Zpráva v době nepřítomnosti změna předmětu či textu Zvláštní zpráva odlišný předmět či text vybraným odesílatelům Výjimky odesílatelům z Internetu vybraným odesílatelům v případě zaslání vybraným skupinách v případě vybraného textu v předmětu Každému odesílateli je zpráv zaslána jen jednou Po návratu do kanceláře dojde zpráva o zájemcích o komunikaci je nutné vypnout tzv. klienta

Uložit jako předlohu Příprava předlohy Aplikace předlohy Editace nové zprávy (příp. včetně příjemce) Akce Nástroje Uložit jako předlohu Aplikace předlohy Nová zpráva podle předlohy výběr předlohy nebo v levém panelu Nástroje, Předloha

Pravidla pošty Nástroje, Nástroje, Pravidla pošty S poštou splňující určená kritéria (např. Předmět obsahuje SPAM) bude provedena vybraná operace (např. přesun do složky SPAM) Pokud odesílatel nebo doména je v seznamu nevhodných odesílatelů může být zařazen do složky Nevyžádaná pošta. Seznam lze tvořit přímo ze seznamu doručené pošty (Nástroje, Blokovat poštu od odesílatele)

Speciální části zpráv Oddělující čára Sekce Aktivační body Obrázek Vytvořit, Vodorovná čára Sekce Vytvořit, Sekce Pravým tlačítkem, Vlastnosti sekce Lze nastavit název, barvu Aktivační body Vytvořit, Aktivační bod s propojením (http, mailto) vysvětlivka textu Obrázek Vytvořit, Obrázek Vytvořit, Zdroj obrázku

Další různé Náhled panelu Řazení poštovních zpráv Hledání zprávy tlačítkem Náhled panelu v panelu nástrojů nebo klepnutím do spodní lišty seznamu zpráv Řazení poštovních zpráv klepnutím do názvu sloupce (nejčastěji datum) Hledání zprávy klepnutím do tlačítka Hledat v panelu nástrojů Navigace zástupný symbol * Akce, Nastavení přesměrování (vliv aktivity přesměrování) Akce, Nástroje, Předvolby, Přístup a delegování, Přístup k poště a kalendáři Možnosti doručení v editaci zprávy tlačítko Možnosti doručení (důležitost, potvrdit přijetí, adresování odpovědí, doba platnosti) lépe Akce, Zobrazit další možnosti pošty Telefonický vzkaz Vytvořit, Dokument, Speciální, Telefonický vzkaz Zpráva s propojením Otevřít dokument, k němuž vytváříme propojení Vytvořit, Dokument, Speciální, Zpráva s propojením

Instalace doma vložit CD z adresáře Clients\W32Intel spustit setup.exe klepnout do tlačítka Další Zaškrtnout S podmínkami souhlasím Novák Jan Praha Výběr cesty pro instalaci ponechat C:\Program Files\Lotus\Notes a data Vlastní instalace Nastavit Notes jako výchozí program elektronické pošty Po prvním spuštění: Další Vaše jméno: novak název serveru Domino: kotelna.vse.cz název souboru ID: C:\Program Files\Lotus\Notes\Data\novak.id (tam je nutné ID soubor zkopírovat) zadání hesla Vypnutí odesílání okamžitých zpráv Nezaškrtnutí žádné služby

Nastavení klienta Použít výchozí hodnoty Soubor, Databáze, Otevřít Server: kotelna/VSE Databáze: Seznam pracovišť Zavřít okno Popis adres Klepnout do tlačítka Seznam adres Zavřít okno Popis osobního seznamu adres V kartě Seznam pracovišť klepnout do volby Pracoviště Vybrat řádek Novak klepnutím do prázdného výběrového sloupce a zkopírovat do schránky Ctrl+C V kartě Seznam adres v levé části klepnout do volby Upřesnit a podvolby Pracoviště Odstranit všechna pracoviště Vložit obsah schránky Ctrl+V V kartě Seznam pracovišť v levé části klepnout do volby Spojení Vybrat řádky baribald/VSE, cibetka/VSE, kotelna/VSE a zkopírovat do schránky Ctrl+C V kartě Seznam adres v levé části klepnout do volby Upřesnit a podvolby Spojení Ponechat home/notes/net a vložit obsah schránky Ctrl+V Soubor, Předvolby, Uživatelské předvolby Klepnout na tlačítko Výchozí písma Změnit Výchozí písmo Sans Serif z Microsoft Sans Serif na MS Sans Serif Zavřít a znovuspusit Lotus Notes

Další databáze možnosti databází portál pracovní plocha příklad: Portál, Děkanát, Zápisy FMV, Všeobecné informace kategorie, dokumenty, připojené soubory vyznačení nepřečteného odkazy na databáze a dokumenty možnost exportu na web portál pracovní plocha Soubor, Otevřít, Server – kotelna/VSE, KOP, Portál KOP Klepnout pravým tlačítkem na záložku Portál KOP Z místní nabídky Vytvořit záložku, Oblíbené záložky V levém panelu nástrojů klepnout do tlačítka Oblíbené záložky Z místní nabídky Nastavit záložku jako domovskou stránku

Web katedry http://kop.vse.cz

Náměty dalších školení Kalendáře v Lotus Notes

PowerPoint Hardware Propojení notebooku a dataprojektoru Promítací plátno Flash paměť Prezentér Digitální záznamník Software – MS Office PowerPoint Formy prezentace v PowerPointu Základní pojmy Režimy zobrazení Podokno úloh Rozložení snímku Předloha snímku, podkladu, poznámek Obrázky. Fotografie MS Clipart Gallery Snímky ze souboru – MS PowerPoint Snímky z osnovy – MS Office Word Tabulka, graf, diagram, videoklip Hypertextový odkaz Zabalení na cesty Vlastnosti Pravopis. Možnosti automatických oprav Promítání. Nastavení prezentace. Vlastní prezentace Časování. Přechod snímku Animace Zvuky, video Zvukové záznamy Prezentace na webu

Word – styly, šablony 1 2

Představení výuky Web předmětů Manažerské informatiky soubory k výuce a ke skriptům plné znění starších skript prezentace studentů dokumenty ve Wordu prezentace v PowerPointu zvukové záznamy řešení s využitím vyučovaného software účast na programu MSDN AA co: Access Project Visio One Note pro koho pro studenty pro učitele organizace akce Uvedení Windows a Office

Vyučované předměty cíl: naučit efektivně využívat kancelářský software společná rozsáhlá případová studie firmy Encián, která vyrábí a prodává programy 2OP381 Manažerská informatika 1 textový procesor Word tabulkový program Excel prezentační program PowerPoint program na publikování dokumentů Adobe Acrobat 2OP482 Manažerská informatika 2 program na řízení projektů Project program na tvorbu schémat Visio program na organizaci poznámek OneNote 2OP483 Manažerská informatika 3 databázový systém Access

Sdílení informací na webu blogy texty fotografie odkazy RSS odkazy na přátele příklad http://tomaskubalek.spaces.live.com domovská stránka osobních RSS http://www.live.com

GPS Global Positioning System 24 družic přijímání dat ze 3 – 4 družic přesnost zaměření civilního uživatele 5 – 10 m veličiny zeměpisná šířka (úhel, který svírá rovina rovníku s přímkou, procházející středem Země a příslušným bodem na povrchu Země) N/S zeměpisná délka (úhel, který svírá rovina místního poledníku, procházejícího určovaným bodem a rovina Greenwichského nultého poledníku) E/W nadmořská výška Praha (VŠE) 50°5'2.99"N,14°26'28.09"E 50.08416 14.44114 Brno (BVV) 49°11'18.35"N,16°35'7.64"E 49,18843056 16,58545556 Import do Zoner Photo Studia odtud možný export do fotogalerie na web

Děkuji za pozornost a těším se na další spolupráci. Rozloučení Děkuji za pozornost a těším se na další spolupráci.