Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Identifikátor materiálu: EU
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Obecně o operačních systémech
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
4IZ110 1.cvičení.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Vytváření, použití dávkových souborů
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Příkazový řádek Windows
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
ZŠ Prokopa Diviše a MŠ, Znojmo – Přímětice 569 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Složky – vytvoření, přejmenování, mazání 5. třída Mgr. Mario Zelený.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
SOFTWARE.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-05.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Příkazový řádek CMD.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Výpočetní technika a algoritmizace I
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Příkazový řádek v OS Windows
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
MS DOS příkazový řádek Windows
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
CHOICE příkaz slouží k ovládání dávkového souboru, pomocí toho příkazu, můžete povolit provedeni jen určité části kódu dávkového souboru, ten to kód musí.
Informační a komunikační technologie
UNIX 6. Soubory a adresáře
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
INFORMATIKA – složky a soubory
Zadání ručního programování 2.čast - parametrizace
Linux-příkazový řádek
Usporiadanie údajov na disku
Základní příkazy OS UNIX (1)
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC

ATTRIB soubor zobrazuje nebo nastavuje atributy souborů atributy souborů – R – pouze pro čtení soubor nelze změnit (editovat) nebo smazat – A – k archivování soubor byl změněn, je určen k zálohování – S – systémový označují se soubory systému, ovladače – H – skrytý soubor není viditelný při použití příkazu DIR

ATTRIB ATTRIB [+R nebo –R] [+A nebo –A] [+S nebo –S] [+H nebo –H] [disk:] [cesta] soubor] [/S] „-“ – odebírá parametr „+“ – nastavuje parametr /S – příkaz se aplikuje i na soubory v podadresářích

REN přejmenovává soubory REN [původní název souboru] [nový název souboru] přejmenuji soubor a.txt na ahoj.txt – REN a.txt ahoj.txt můžete přejmenovat celou skupinu souborů, ale bude se jednat pouze o změnu přípony – REN C:\dopisy\*.txt *.doc

MOVE příkaz přejmenovává adresáře nebo přesouvá soubory MOVE [zdrojový soubor] [cílový soubor] – MOVE C:\dopisy\ahoj.txt A:\zaloha\ – přesune soubor ahoj.txt z C:\dopisy na disketu do adresáře zaloha – MOVE C:\dopisy\*.* A:\zaloha – přesune všechny dopisy na disketu

MOVE přejmenovávání adresářů – MOVE C:\dopisy\pvt C:\dopisy\pvt_2000

COPY zdroj [cíl] [/V] [/Y | /-Y] Vytváří kopii existujícího souboru Spojí několik souborů do jednoho

XCOPY slouží ke kopírování celých adresářových stromů tento příkaz se používá k zálohování dat pomocí parametrů se můžou určit podmínky pro kopírování souborů (kopírovat pouze nové soubory, prázdné adresáře, soubory po určitém datu) pravidla – není-li uveden cíl, kopíruje se do aktuálního adresáře

XCOPY XCOPY zdroj [cíl] [/A nebo /M] [/S nebo /E] přepínače – /M – kopíruje soubory s parametrem archivovat a po zkopírování ho odstraní – /S – kopíruje rovněž všechny podadresáře a soubory v nich obsažené, kromě prázdných adresářů – /D – datum vytvoření souboru

XCOPY XCOPY DOS A: - překopíruje adresář DOS na disketu cvičení – kopírování celých struktur, atribut A