BELGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Podnebné oblasti v České republice
Evropa Podnebí a vodstvo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
SLOVINSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Belgie.
Belgie Tomáš Rosecký, 2.D.
Belgie – země Vlámů a Valonů
Oblast: Západní Evropa Belgie
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
BELGIE.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
Nizozemsko Káťa Krejčí.
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
BENELUX Jan Dušek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zlínský kraj Přírodní poměry
Zpracovala: Anna Petrová
BENELUX.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Město Brno.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Evropa – Západní Evropa
BELGIE.
Belgie Vlámové vs. Valoni.
Benelux - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Belgické království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Podnebí, podnebné pásy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Znak Vlajka Hlavní město: Brusel Počet obyvatel: Rozloha: km² Hustota zalidnění: 370 obyvatel/km².
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_STÁTY ZÁPADNÍ EVROPY II. TEMA:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Podnebí ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Belgie Jakub Jenšovský.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_06_Západní_státy_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
BELGIE. BELGIE CHARAKTERISTIKA hlavní město: Brusel rozloha: km2 počet obyvatel: jazyk: nizozemština, francouzština, němčina náboženství:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Belgie.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Transkript prezentace:

BELGIE

Základní informace Oficiální název: Belgické království Zkratka státu: BE Hlavní město: Brusel Měna: Euro Časové pásmo: + 1 hodina Rozloha: 30 529 km² Sousedící země: Nizozemsko, Německo a Francie Zařazení státu: západní Evropa oblouk Palais du Cinquantenaire

Základní informace Počet obyvatel: 11 094 850 obyvatel Jazyk: nizozemština, francouzština a němčina Náboženství: římskokatolické, islám, protestantství, anglikánství a judaismus Vznik: v roce 1830 Sídlo: EU a NATO Žijí zde: nizozemští Vlámové, francouzsky mluvící Valoni a menší komunita Němců

Geografie Geograficky se dá Belgie rozdělit na tři oblasti: pobřežní nížiny, rovinu v centrální části Belgie a na hornaté Ardenny na jihovýchodě země. Belgie je rozdělena na tři regiony (Vlámský, Valonský a Bruselský) a na deset provincií: Západní Flandry, Východní Flandry, Vlámský Brabant, Antverpy, Limburk, Henegavsko, Valonský Brabant, Namur, Lutych a Lucemburk

Podnebí Podnebí je typicky přímořské. Spadá do mírného pásma. Nejsou tu ani kruté zimy ani velká horka. V zimě se teploty pohybují kolem -2 až -3°C (nejchladnějším měsícem je leden). V létě je teplotní průměr 16 až 17°C (nejtepleji je v červenci). Velký vliv na belgické podnebí má i teplý Golfský proud a proudění vzduchu. Právě větry, které přinášejí teplý vzduch z jihu nebo studený ze severu, způsobují rychlé změny počasí. Pro Belgii jsou typické mírné zato vytrvalé deště. Krajina je rozmanitá s mnoha zajímavostmi, jako jsou krasové oblasti s neuvěřitelnými magickými krápníkovými jeskyněmi, nebo pásy písečných dun. Jeskyně Han

Povrch státu Území Belgie je z větší části ploché a nížinaté. Nadmořská výška a členitost terénu stoupají směrem k oblasti Arden na jihu Belgie. Nejvyšší bod: Botrange – 694 m nad mořem Ze západu omývá Belgii Severní moře Národní park: Hoge Kempen (písečné duny a lesy) Živočichové: Belgická modro-bílá jalovice(bílá kráva) Belgie se skládá ze tří částí: dolní Belgie střední Belgie horní Belgie Národní park Hoge Kempen

Kultura Belgie je známá výtvarným uměním a architekturou. Na jejím území se vyvíjely všechny významné evropské slohy, od románských, gotických, barokních a renesančních architektur, přes vlámské renesanční a barokní obrazy, až k renesanční vokální hudbě. Belgie je místem karnevalů a pestrých průvodů v historických kostýmech, jejichž kořeny sahají až do středověku. Dějištěm těchto akcí bývají Bruggy (na obrázku), Brusel, Charleroi a další města Belgie. Bruggy

Typické pro Belgii Belgie se vyznačuje skvělou kuchyní, o níž se tvrdí, že má francouzskou kvalitu a německou kvantitu. Mezi vyhlášené belgické speciality patří Belgické pralinky a Waffle.

Zajímavosti v Belgii Belgie je také, podobně jako Holandsko, zemí větrných mlýnů. Najdeme zde Waterloo, slavné místo Napoleonovy porážky.

Zajímavosti v Belgii Atomium je obrovský model železa, složený z devíti koulí. Je to stavba stojící v Bruselu a dosahuje výšky 102 metrů. Nabízí krásný výhled na město stejně jako restaurace v nejvyšší kouli. V přízemí je výstava s vědeckou tematikou. Manneken Pis, česky čůrající chlapeček, je jedním ze symbolů Bruselu. Je to soška vysoká 61 cm, která byla vyrobena v roce 1619 z bronzu. Soška je při mnoha příležitostech oblékána do kostýmů (těch je v dnešní době už více než 700 kusů).

Jan Kerlický 5.třída Použitá literatura: www.wikipedie.cz www.worldcity.cz www.mzv.cz kapesní průvodce „Belgie“ Berlitz