Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_BELGIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Vlámové, Valoni, Máza, Šelda, Ardenny , Brusel, Antverpy, Gent, Lutych, Bruggy, Tintin DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 BELGIE

4 Belgie , oficiálně Belgické království, je federativní konstituční monarchie ležící v západní Evropě. Belgie hraničí s Francií (620 km) na jihu, s Lucemburskem (148 km) a Německem (167 km) na východě a s Nizozemskem (450 km) na severu. Ze severozápadu omývá Belgii Severní moře (66 km).

5 V zemi jsou tři oficiální jazyky: nizozemština, francouzština a němčina. Nizozemsky mluví přibližně 60 % obyvatel, francouzsky 40 % a německy necelé 1 %. Brusel, ve kterém žije 8 % obyvatel, je oficiálně bilingvní (francouzsko-nizozemský).

6 Kulturně, politicky a sociologicky se Belgie skládá ze dvou velkých společenství, nizozemsky mluvících Vlámů a frankofonních Valonů. Vlámové tvoří (58 %) a Valoni (31 %). Zbývajících 11 % představují příslušníci dalších evropských národů.

7 Belgická federace se skládá ze 3 společenství, rozdělených podle jazykového principu,
Vlámského společenství, Valonsko-bruselská federace a Německojazyčného společenství a ze 3 regionů, rozčleněných podle principu územního: Vlámský region (Flandry), Valonský region a Region Brusel-hlavní město Každý region a každé společenství má svůj vlastní parlament a vládu (či radu), s výjimkou Vlámska a Vlámského společenství - mají je dohromady. Včetně orgánů federálních tak v Belgii působí 6 vlád a 6 parlamentů zároveň.

8 Belgie se dá rozdělit na 3 oblasti: Nížiny při pobřeží sestávají převážně z písečných dun a tzv. polderů. Centrální rovina (plató) zabírá většinu Belgie. Je to jemně zvlněná oblast s úrodnou půdou, protkaná sítí mnoha vodních toků – mezi nejvýznamnější patří Máza a Šelda . Třetí oblast, Ardenny , je hornatá a zalesněná, s nepříliš úrodnou půdou a nevhodná pro zemědělství. Částečně zasahuje i do severní Francie. Nachází se zde nejvyšší bod Belgie, Signal de Botrange, o výšce 694 metrů.

9 Belgické klima je přímořské, spadá do mírného podnebného pásu
Belgické klima je přímořské, spadá do mírného podnebného pásu. Srážky jsou časté ve všech ročních obdobích. Průměrná teplota v lednu je 3 °C, v červenci 18 °C. Vzhledem k vysoké hustotě zalidnění (jedné z nejvyšších na světě) a ke svému umístění, musí Belgie čelit vážným ekologickým problémům. Například kvalita říční vody v Belgii je nejhorší v Evropě a jednou z nejhorších v 122 zkoumaných zemí světa.

10 Brusel (1 018 029 )je hlavní město Belgie
Brusel ( )je hlavní město Belgie. Je sídlem NATO a některých institucí Evropské unie, a proto bývá neoficiálně označován jako „hlavní město Evropy“.

11 Antverpy ( ) jsou se svými přibližně obyvateli druhé největší belgické město. Město má velký přístav, druhý největší v Evropě. Gent Lutych

12 Bruggy bývají často označovány jako „Benátky severu“, jelikož jsou protkány sítí kanálů, tvořených řekou Reie. Plavba čluny po městských kanálech je oblíbenou turistickou atrakcí.

13 Belgie je známá výtvarným uměním a architekturou
Belgie je známá výtvarným uměním a architekturou. Na jejím území se vyvíjely všechny významné evropské umělecké slohy, od románských, gotických, barokních a renesančních architektur, přes vlámské renesanční a barokní obrazy, až k renesanční vokální hudbě v jižní části nížin. Řada osobností tohoto regionu ovlivnila světové umění, vědu i sport. Byli to například: Adolphe Sax, vynálezce saxofonu, Hergé belgický kreslíř 20. stol, tvůrce komiksové postavičky Tintin.

14 V Belgii je velmi rozvinutá síť železnic, dálnic, silnic a vodních cest. V Bruggách a Antverpách se nachází jedny z největších evropských přístavů. V Bruselu se taktéž nachází metro a významné mezinárodní letiště.

15 Belgické pralinky jsou vyhlášenou specialitou.

16 ANO X NE Hlavním městem Belgie jsou Bruggy.
Belgie sousedí s Lucemburskem. Belgii omývá Severní moře. Máza a Šelda jsou jezera. Ardeny jsou pohoří. Antverpy jsou druhé největší město. Belgie má nejkvalitnější říční vodu. V Belgii žijí Flámové a Valoni. ANO ANO NE ANO ANO NE NE

17 Použité zdroje: obrázky z galerie Office vlastní fotografie Hergé.: Tintin a Alf – Art [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google