SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústrojí kožní Text: Reprodukce nálevníků
Advertisements

Lidská kůže (cutis, derma).
Krycí soustava (kůže) Kožní kryt je aktivní ochrannou bariérou, která odděluje vnitřní prostředí organismu od okolního prostředí Kůže je vícevrstvý dlaždicový.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
SOUSTAVA KOŽNÍ.
Kožní soustava - kůže je největší orgán lidského těla
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
KOŽNÍ SYSTÉM.
Kožní systém Somatologie.
Povrch těla člověka.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Povrch těla - kůže.
Autor: Lenka Kraváčková
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Čidla receptory.
Tělní pokryv Jana Machová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Biologie člověka.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Kůže.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Člověk lidské tělo.
Kožní soustava.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
spracoval: Nguyen Thanh Binh
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
KOŽNÍ SOUSTAVA. KŮŽE kůže je největší orgán lidského těla, povrch přibližně 1,6 m 2 – 1,8 m 2 funkce: obal, ochrana, jsou v ní uloženy smyslové orgány.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
Kůže Vypracovala: Nováková Kristýna 8.B. Zdroje:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
KOŽNÍ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
3 VRSTVY KŮŽE.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Kožní soustava.
Smyslové orgány.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla Tloušťka kůže je proměnlivá Celková plocha je 1,5 – 2 m² V místech tělních otvorů přechází kůže ve sliznice (např. ústa, konečník)

SOUSTAVA KOŽNÍ Funkce kůže: Ochrana před nepříznivými změnami a vlivy vnějšího prostředí Ochrana před infekcemi Udržuje stálou tělní teplotu Tvorba vitaminu D Omezené možnosti pro vstřebávání a vylučování látek (např. příjem léků v mastích) Vylučování se děje mazovými a potními žlázami

SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba kůže: Pokožka Škára Podkožní vazivo

SOUSTAVA KOŽNÍ Vnější vrstva Směrem k povrchu těla odumírají a tvoří POKOŽKA Vnější vrstva Směrem k povrchu těla odumírají a tvoří zrohovatělou vrstvu Barva je dána přítomností pigmentových tmavých buněk V buňkách se tvoří tmavohnědé barvivo MELANIN Barva kůže závisí na počtu buněk a množství barviva Barvivo chrání buňky proti poškození slunečním ultrafialovým zářením

SOUSTAVA KOŽNÍ b) ŠKÁRA Leží pod pokožkou Vazivová tkáň protkaná vlásečnicemi Vybíhá do pokožky výběžky Bradavkové výběžky obsahují volná nervová zakončení Hmatové lišty = pomoc pro kriminalisty = DAKTYLOSKOPIE

SOUSTAVA KOŽNÍ Nejspodnější vrstva, tuk c) Podkožní vazivo Nejspodnější vrstva, tuk Izolační vrstva a zásobní látky Někde umožňuje pohyb kůže (krk) Někde kůži pevně připojuje (chodidlo, dlaň)

SOUSTAVA KOŽNÍ Vyrůstají z vlasových váčků Kožní útvary Součástí kůže jsou kožní žlázy (mazové a potní, pachové, mléčné) a zrohovatělé vlasy, chlupy a nehty Chlupy a vlasy Vyrůstají z vlasových váčků Vyživovány vlásečnicemi ze škáry Nehty jsou zrohovatělé ploténky, typické pro primáty Vazivové lůžko nehtu tvoří škára

SOUSTAVA KOŽNÍ b) KOŽNÍ ŽLÁZY Potní žlázy Řízení teploty těla Produktem je pot Nejvíce na čele, dlani, chodidle Pot se tvoří z tekutin plazmy Součástí potu je močovina a kyselina mléčná

SOUSTAVA KOŽNÍ 2. Mazové žlázy Pravidelně rozmístěny po celém těle Velké mazové žlázy jsou v kůži obličeje, hlavy a hrudníku Nejsou na dlani a na chodidle Vylučují maz (ochrana kůže před vlhkem a vysycháním a proti bakteriím) Mazové žlázy ústí i do vlasových váčků

SOUSTAVA KOŽNÍ Smyslová čidla kůže Kůží vnímáme teplo, chlad, tlak, svědění a při poškození i bolest Jednotlivé podněty z prostředí mohou podráždit v kůži rozmístěná smyslová tělíska (čidla) a volná nervová zakončení

SOUSTAVA KOŽNÍ Volná nervová zakončení Vnímají bolest Způsobuje ho podráždění volných nervových zakončení Bolest je ochranný děj – varuje před dalším poškozením Volná nervová zakončení jsou i v orgánech uvnitř těla

SOUSTAVA KOŽNÍ Tvoří tlaková tělíska, terče a destičky b) Čidla dotyku Tvoří tlaková tělíska, terče a destičky Oválná tělíska jsou uložena v podkoží Vnímají změny tlaku a chvění na povrchu kůže Nejméně tlakových čidel je na zádech Nejvíce tlakových čidel je na prstech ruky, víčkách, předloktí a na rtech Dotyková a tlaková čidla reagují na lechtání

SOUSTAVA KOŽNÍ Reagují zvlášť na teplo a na chlad c) Čidla teploty Reagují zvlášť na teplo a na chlad Čidla chladu jsou těsně pod pokožkou Čidla tepla jsou ve škáře

SOUSTAVA KOŽNÍ Pravidelná hygiena Otužování Předcházení povrchovým poraněním Ochrana před nadměrným sluněním

SOUSTAVA KOŽNÍ Kůže tvoří ochranný kryt těla Shrnutí Kůže tvoří ochranný kryt těla Skládá se z pokožky, škáry a podkoží Vlasy a nehty vznikají z pokožky Ve škáře jsou uložena kožní čidla V podkoží je uložen tuk V kůži vzniká při slunění vitamin D Přídatné kožní útvary = vlasy, nehty a kožní žlázy ( = potní, mazové, pachové a mléčné)