Lineární model posteriorní hustota pravděpodobnosti lineární model:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.
Kalmanuv filtr pro zpracování signálů a navigaci
Lineární regresní analýza Úvod od problému
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Odhad genetických parametrů
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Informatika pro ekonomy II přednáška 2
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
SWI072 Algoritmy komprese dat1 Algoritmy komprese dat Teorie informace.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Diskrétní rozdělení Karel Zvára 1.
Charakteristiky výstupního procesu systémů hromadné obsluhy Martin Meca ČVUT, Fakulta strojní.
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Chyby jednoho měření když známe
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Rozpoznávání vzorů bez učitele (klastrování)
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Reprezentace klasifikátoru pomocí „diskriminant“ funkce
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Princip maximální entropie
Experimentální fyzika I. 2
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Princip maximální entropie
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Pravděpodobnost.
Časová analýza stochastických sítí - PERT
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Vyhledávání vzorů (template matching)
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Hustota pravděpodobnosti – případ dvou proměnných
Problém majáku předpokládáme, že l známe  x0x0 xixi l chceme najít odhad x 0 (věrohodnost) maximální věrohodnost.
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Podmíněná pravděpodobnost: Bayesův teorém
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Kapitola 5: Spojitá náhodná veličina
Interpolace funkčních závislostí
Úvod do praktické fyziky
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Klasifikace a rozpoznávání
4. Metoda nejmenších čtverců
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT
Interpolace funkčních závislostí
Náhodné výběry a jejich zpracování
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Lineární model posteriorní hustota pravděpodobnosti lineární model: odhad parametrů neurčitost odhadu

Iterativní linearizace Taylorův rozvoj ln L v bodě x1 pro bod x0, kde L nabývá maxima: platí přesně pokud x1= x0 nebo ln L je lineární funkce Newton-Raphsonův algoritmus 1. zvol počáteční odhad parametrů x1 polož x1= x2, opakuj dokud 2. Vypočítej 3. Vypočítej upřesněný odhad

Iterativní linearizace Newton-Raphsonův algoritmus zlepšení stability (c < 0 malé, E – jednotková matice) [x0,y0] e1 e2 Q = k y x

Odhad parametrů pro normální rozdělení parametry m, s (m = 2) posteriorní hustota pravděpodobnosti: apriorní hustota pravděpodobnosti:

Přiřazení apriorní pravděpodobnosti princip invariance (Keynes 1921) parametry polohy – invariance vůči posunutí škálovací parametry – invariance změně jednotek

Entropie entropie (Shannon 1948) princip maximální entropie: jako apriorní rozdělení bereme rozdělení s maximální entropií

Problém klokanů Gull & Skilling 1980 1/3 klokanů jsou leváci 1/3 klokanů mají modré oči jaké je procento klokanů leváků s modrýma očima? p4 p3 p2 p1 levák ano ne ne ano modré oči (normalizace) (leváci) (modré oči)

Problém klokanů Gull & Skilling 1980 1/3 klokanů jsou leváci 1/3 klokanů mají modré oči jaké je procento klokanů leváků s modrýma očima? levák (normalizace) ano ne (leváci) modré oči ne ano (modré oči)

Problém klokanů Gull & Skilling 1980 1/3 klokanů jsou leváci 1/3 klokanů mají modré oči jaké je procento klokanů leváků s modrýma očima? levák (normalizace) ano ne (leváci) modré oči ne ano (modré oči) entropie maximální S

Entropie (opičí tým) M možných výsledků (x1, x2, …xM) jak přiřadit pravděpodobnosti jednotlivým výsledkům? každou možnost reprezentujeme krabicí a náhodně do krabic rozházíme N mincí pravděpodobnost i-tého výsledku: (ni – počet v mincí v i-té krabici) výsledkem je M-tice pravděpodobností: (p1, p2, ... pM) pokud to zopakujeme dostaneme jinou M-tici pravděpodobností frekvence výskytu M-tice (p1, p2, ... pM): (Stirlingův vzorec: )

Entropie (opičí tým) M možných výsledků (x1, x2, …xM) jak přiřadit pravděpodobnosti jednotlivým výsledkům? každou možnost reprezentujeme krabicí a náhodně do krabic rozházíme N mincí pravděpodobnost i-tého výsledku: (ni – počet v mincí v i-té krabici) pokud víme, že jednotlivé možnosti nejsou stejně pravděpodobné, zvolíme různě velké krabice pravděpodobnost, že mince padne do i-té krabice: mi (multinomické rozdělění) frekvence výskytu M-tice (p1, p2, ... pM): (Stirlingův vzorec: )

Princip maximální entropie zobecněná entropie (Jaynes 1963) entropie (Shannon 1948) princip maximální entropie: jako apriorní rozdělení bereme rozdělení s maximální entropií m(x) Lebesqueova míra zaručuje invarianci entropie při transformaci

Princip maximální entropie normalizační podmínka Lagrangeovy multiplikátory pokud jsou všechny výsledky stejně pravděpodobné

Princip maximální entropie známe odhad střední hodnoty m Lagrangeovy multiplikátory

Princip maximální entropie známe odhad střední hodnoty m a rozptylu s2 Lagrangeovy multiplikátory

Princip maximální entropie procedura aktualizace informace: pokud získáme novou hodnotu vazby 1. přenásobit p(x) faktorem 2. renormalizovat p(x) princip maximální entropie

Princip maximální entropie je známo m a s měřené veličiny apriorní hustota pravděpodobnosti je Gaussián jsou známy chyby si naměřených hodnot věrohodnost je Gaussián

Metoda nejmenších čtverců bylo provedeno N měření veličiny m s různou přesností jaký je nejlepší odhad veličiny m? princip maximální entropie Gaussián (m je parametr polohy)