Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platit se dá i jinak než penězi
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo v digitálním archivu školy
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Číslo v digitálním archivu školy
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na žádost, její hlavní znaky a funkci. V závěru je návod, podle kterého si žáci mohou zkusit.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Aj_03 Sada DUMAnglický jazyk Předmět Anglický jazyk Název materiáluOsobní zájmena čísla jednotného Anotace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_CJ5_18 Sada DUM Český jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiálu Vlastní jména Anotace Prezentace vlastních.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_12 Sada DUM Český jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiálu Číslovky (jak správně píšeme číslovky).
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_16 Sada DUMČeský jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiáluPřídavná jména – skloňování. Anotace V prezentaci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_10 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty západní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Číslo v digitálním archivu školy
 Majitel účtu dá bance příkaz, aby provedla platbu z jeho účtu na jiný účet  Účet příjemce může být u téže banky nebo u kterékoli jiné banky  Příkaz.
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_FY7_01 Sada DUM Fyzika 7 Předmět Fyzika Název materiálu Druhy pevných látek Anotace V prezentaci si žák procvičuje.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Píšeme Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_06 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluPřehled událostí Anotace Prezentací zopakuje.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
ÚŘADY VE MĚSTECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Důležité budovy města - pošta VY_32_INOVACE_1C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
Období vzniku: duben _inovace_OV.8.28 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a společnost, výchova k občanství, poštovní poukázka.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Volné psaní na téma:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
OBČANSKÝ PRŮKAZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo v digitálním archivu školy
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
ZÁKLADY OBCHODNÍ KORESPONDENCE
Číslo v digitálním archivu školy
Psaní pohlednice VY_32_INOVACE_1B_17
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PŘÍPRAVA ZÁSILKY PRO INTERNETOVÝ OBCHOD
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_SKV_09 Sada DUM Slohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu  Vyplňování jednoduchých tiskopisů. Anotace Žák se prostřednictvím interaktivní prezentace seznamuje s jednotlivými tiskopisy a se zásadami jejich správného vyplňování. Naučí se napsat správně adresu, správně vyplnit číselné údaje na poštovní poukázce. Pomůcky: originální nebo nakopírované tiskopisy. Autor Mgr. Iva Jakubcová Jazyk Datum vytvoření 19.8.2011 Očekávaný výstup Žák dokáže rozlišit adresáta a odesílatele. Je schopen správně napsat adresu a vyplnit jednoduchý tiskopis (poštovní poukázku, podací lístek). Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Tiskopis, adresát, odesílatel, podací lístek, adresa, poštovní poukázka. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

Vyplňování jednoduchých tiskopisů.

Co je to tiskopis? TISKOPIS ( formulář ) = zvláštní forma písemného sdělení. Obsahuje předtištěný text, do kterého musíme doplnit požadované údaje. A to čitelně,přehledně, podle pokynů uvedených na tiskopisu. Objednávky, žádosti, přihlášky, poštovní poukázky, průvodky ……

 POŠTA ODESÍLATEL je ten, kdo dopis odesílá. Zopakuj si: ODESÍLATEL je ten, kdo dopis odesílá. ADRESÁT je ten, komu je dopis určen. Co všechno musím udělat , když chci poslat balík? 1. Balík musím pečlivě zabalit, napsat adresu adresáta i odesílatele.  2. Pečlivě vyplním podací lístek.

PODACÍ LÍSTEK - vyplním, když chci odeslat balík nebo doporučený dopis. Vyplňujeme silně orámovanou část! Podací lístek si ponecháme jako doklad. Do rubriky Udaná cena můžeme napsat, na kolik si ceníme obsah zásilky.

Jak psát správně adresu: ANO NE Pan Pavel Novák U Zámečku 26 180 00 Praha 8 Pan Pavel Novák U zámečku 26 Praha 8 180 00 OSLOVENÍ JMÉNO + PŘÍJMENÍ ULICE + ČÍSLO POPISNÉ MĚSTO A JEHO SMĚROVACÍ ČÍSLO Novák Praha 8 U zámečku 180 00

Představ si, že budeš psát adresu na dopis Představ si, že budeš psát adresu na dopis. Vyber tu, která je správně, u ostatních najdi chyby: Vážený pan Radek Veselý Ústí nad Labem Hořejní 98 400 01 Slečna Běta Krejčíková Teplická 45 Děčín 6 406 06 Student Jan Lhoták Kamenická 46/412 Děčín 1 Paní Zdena Janečková Riegrova 48 405 01 Děčín 2

Sestav adresu správně: Děčín 9 Novotná 407 11 Petra Vítězství 59 Slečna Slečna Petra Novotná Vítězství 59 Děčín 9 407 11

Chceme-li poslat peníze, potřebujeme k tomu kromě peněz i poštovní poukázku. Poštovní poukázka C - slouží k odeslání i vyplácení peněz v hotovosti. Poštovní poukázka A – použijeme ji tehdy, pokud posíláme peníze v hotovosti na bankovní účet. Méně často pak využíváme poukázky B a D.

Poštovní dobírková poukázka A

Poštovní poukázka C

Pozor. Částku píšeme slovy dohromady. Např Pozor!!!! Částku píšeme slovy dohromady! Např. Jedentisícčtyřistapadesáttři. Číslici píšeme tak, aby se ani před ni, ani za ni nedalo nic vepsat! =128,h=

A teď se pokus správně vyplnit poštovní poukázku na zaplacení 259,- Kč A teď se pokus správně vyplnit poštovní poukázku na zaplacení 259,- Kč. Adresa majitele účtu je: Kniha, Mánesova 6, 180 00, Praha 8. Číslo účtu: 50023612/5500, K. symbol: 055, V. symbol: 4502369, S. symbol: 01256989

Ukázky některých dalších tiskopisů: JUNIOR KC přihláška na letní tábor 2011 v Doksech 1. 2. běh A: Jméno a příjmení: ……………………………………………………………... Bydliště: ……………………………………………………………………. Datum narození: ……………………… rodné číslo: ………………/…………….. zdravotní problémy (alergie, léky, noční pomočování atd.) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….. ……………………………………………………………………………………… spojení na rodiče v době pobytu: ………………………………………………….. matka:…………………………….…otec:………………………………………… výkyvy v chování dítěte……………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………

Žádost o důchod ……………………………………. druh důchodu Žadatel(ka) Rodné číslo žadatele(ky) ………………………………………… Příjmení, jméno, titul rodné příjmení – dřívější příjmení ……………………………………………………. ……..…………………………………. Adresa trvalého pobytu ulice, č. domu, město (obec), stát den, měsíc, rok a místo narození …………………………………………………… ………………………………………… …………………………………………………… stav státní příslušnost …………………………………………………… ………………………. ………………………… …………………………………………………… Adresa posledního trvalého pobytu na území pobírám– pobíral(a) jsem - nepobírám *) již České republiky (bývalého Československa) důchod jaký – od koho – od kdy – pod číslem …………………………………………………… ……………………………………………………. …………………………………………………… ……………………………………………………..

http://www.julda.cz/obsah-webu/  Ukázky dalších tiskopisů

Shrnutí – jak správně vyplňovat formuláře: Pokud je to možné, vezmi si formulář domů a vyplň ho v klidu – nespěchej! Pěčlivě si přečti vysvětlivky a všechny pokyny! Nenechávej nevyplněné rubriky! Napiš: Nemám, Nejsou, Není nebo proškrtni. Podpis je osobní značka, proto se podepisuj vždy psacím písmem! Než tiskopis odevzdáš, celý si ho po sobě přečti a zkontroluj! Pokud jde o důležitý tiskopis, raději si pořiď kopii.

Prameny: http://www.exekuce-majetku.cz/img/slozenka_t.jpg http://www.julda.cz/2009/04/podaci-listek-vzor-tiskopis-ke-stazeni/ http://www.ceskaposta.cz obrázky Klipart Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) O. Hausenblas - Čeština pro učně (Fortuna 1993) http://www.kalkul.cz/Navody/KALKUL/images/podopoua_maly.gif http://www.kalkul.cz/Navody/KALKUL/images/Podaci_listek_11-036_18_maly.GIF vlastní tvorba