1 Spolupráce knihoven v rámci oborové brány ART Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Knihovny současnosti 2006, Seč Muzejní knihovny ČR na webových stránkách muzeí Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Plzeň, září 2008,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Cheb, října 2007,
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Informační kulturní portál
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Archiv výtvarného umění Shromažďuje Zpracovává Zpřístupňuje dokumenty a informace o současném výtvarném umění.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Bohdana Stoklasová Bohdan Šmilauer Martin Vojnar Jiří Pavlík.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
V oborové bráně Mgr. Jan Mrákota SUT – MG Brno
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Oborová informační brána Musica
Jednotná informační brána
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

1 Spolupráce knihoven v rámci oborové brány ART Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze

2 Virtuální umělecká knihovna Realizace v roce 2004 díky grantovým prostředkům z VISK8/B – vybudován Katalog VUK Virtuální společenství knihoven, které spojuje obsahová příbuznost knižních fondů – dějiny architektury, výtvarného umění, uměleckého řemesla, designu, fotografie atd., spolupráce na základě smluv Cílem VUK: virtuálně sjednotit fondy zúčastněných knihoven a zajišťovat odborné veřejnosti přístup k těmto fondům prostřednictvím virtuálního katalogu vytvářet jednotné zastřešující prostředí pro uživatele z oblasti výtvarného a užitého umění formou webové stránky poskytovat různé knihovnické služby takto oborově zaměřené uživatelské obci (katalog, seznamy odebíraných časopisů, zajímavé zdroje atd.).

3 Členové VUK 2004 Uměleckoprůmyslové museum v Praze - Národní galerie – Moravská galerie v Brně – Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze – Galerie výtvarného umění v Ostravě – Muzeum umění Olomouc – (jiný knihovnický software => nutnost jinak řešit katalog VUK) 2006 Akademie výtvarných umění v Praze – Národní technické muzeum v Praze – Vznik oborové brány ART (VISK8/B) – propojení katalogů knihoven pomocí protokolu Z39.50, využití MetaLib, SFX – širší nabídka služeb

4

5 Služby oborové brány ART Prohledávání různých českých i zahraničních informačních zdrojů – pomocí vyhledávače MetaLib, 5 předvybraných skupin zdrojů Seznam elektronických časopisů – pomocí SFX serveru Vzájemné přebírání katalogizačních záznamů knihovnami – díky protokolu Z39.50 server, bez ohledu na knihovnický systém Přidané služby – s využitím SFX serveru, hledat plný text dokumentu, hledat v dalších knihovnách, na internetu, služba Ptejte se knihovny atd. Nenašli jste? – nabídka odkazů na další zdroje, např. abART, SCA- art, Virtual Catalogue for Art History atd. Akce / Výstavy – výběr z výstav v jednotlivých institucích, jejichž knihovny jsou členy VUK O projektu – kontakty, prezentace a články, podrobně o MetaLib a SFX, složka Ke stažení apod.

6 Spolupráce v bráně ART Projekt VUK i vznik oborové brány ART jsou od jejich přípravy přes jejich realizaci až po jejich další provoz založeny hlavně na spolupráci Tři roviny spolupráce: mezi knihovnami navzájem sdružení VUK + spolupracující instituce a další subjekty v rámci vlastní instituce (3 muzea, 3 galerie, 2 vysoké školy) => různé formy, metody, taktika, zkušenosti

7 Spolupráce knihoven navzájem dlouhá tradice v nejrůznějších oblastech knihovnických činností (v muzejních knihovnách + výměna publikací) při sjednocování katalogizace již před existencí VUK, např. výstavní katalogy, názvy dokumentů (NG) při přípravě projektu (hledání nejvhodnější varianty, slaďování možností jednotlivých knihoven atd.), při zpracování žádosti o dotaci (dodávání potřebných podkladů) atd. při realizaci projektu – probíhá průběžně (různé formy) 1.elektronická konference - aktuální problémy, organizační záležitosti 2.na portálu ART – doplňování akcí, schvalování dokumentů 3.pravidelná setkání VUK - další možnosti rozvoje brány ART, propagace, účast v grantových projektech atd. co nás čeká – přechod 6 knihoven VUK na nový společný software = 1 společná databáze, autority, věcné zpracování (postupně sjednocovat s cílem vytvořit oborový tezaurus) - možnost prohloubit spolupráci knihoven v oblasti katalogizace fondů

8 Spolupráce knihoven s dalšími subjekty Ústav výpočetní techniky UK Praha, Národní knihovna ČR, grafik, externí počítačové firmy atd. ÚVT - kontaktní osoby: Jiří Pavlík, Martin Ledinský, Jan Pokorný konzultace ve všech fázích přípravy i realizaci projektu podklady (přílohy) do žádostí o granty vlastní realizace projektu - tvorba brány ART po technické stránce, školení atd. pomoc při řešení technických problémů vlastní návrhy na optimální způsoby řešení různých problémů a dalšího vývoje brány ART pomoc při propagaci brány ART účastní se elektronické konference i schůzek VUK => výborná spolupráce na profesionální úrovni

9 „ Spolupráce “ ve vlastní instituci Vlastní instituce – muzea, galerie, vysoké školy (vedení, právníci, účtárny, správci sítě atd.) obtížná pozice muzejních knihoven – jedno z oddělení většího celku, který má jiné cíle a priority, rozhoduje o finančních prostředcích => prosadit v muzejních knihovnách nové služby založené na využití informačních technologií je velmi obtížné (knihovna to nepotřebuje) vedení – nutnost přesvědčit o výhodách projektu pro celou instituci (podepisují smlouvy, poskytují finance) právníci - příprava a schvalování smluv o spolupráci v rámci VUK a na dodání a využívání MetaLib a SFX - každý vlastní představu, vlastní terminologii (sublicence x podlicence), dodržování termínu je neznámý pojem účtárny - každá knihovna platí pouze poměrnou finanční částku za software využívaný v rámci ART a poměrnou část údržby, obtížné vysvětlit (kde bude instalován, kam nalepíme inventární číslo?) atd. správci sítí – nic z našich požadavků nelze realizovat, nemají čas, stále si něco vymýšlíme, T Series je zastaralý …

10 Na závěr několik zkušeností základem dobré spolupráce je dobrá komunikace knihovníci se vždy mezi sebou nějak domluví není nad pohodové jednání s profesionální firmou (ÚVT, QuadroNet) „ sesypáním “ celkem skromných finančních prostředků 8 knihoven získáme „ plný měšec “ lepší koupit dražší software a servis než produkty dělané svépomocí „na koleně“ Ve vlastní instituci: vše řešit s velkým časovým předstihem nenechat se odradit prvním neúspěchem velmi pečlivě připravovat všechny podklady k jednání vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat připravit si dobré argumenty a uplatňovat je s velkou výmluvností (např. že brána ART je i dobrou propagací instituce, poukazovat na možnost v budoucnu virtuálně zpřístupnit i sbírky muzeí a galerií v bráně ART atd. ) vyzbrojit se maximální trpělivostí

11 Vítáme zájemce o spolupráci s bránou ART Děkuji Vám za pozornost