Patenty Na co dávat pozor při zápisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Bibliografická a rešeršní činnost
Průmyslově právní informace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Volně přístupné informační zdroje z oblasti průmyslového vlastnictví MZK- Brno Ing. Z. Čapková, ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Informatika Internet.
Úřad průmyslového vlastnictví a Madridský systém
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Jak napsat odbornou práci?
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
Báze Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze Poslední aktualizace: 20. března 2014.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
SBĚR PUBLIKAČNÍCH AKTIVIT 1. LF UK A VFN V ROCE 2012 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN únor 2012.
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC) -Věcný vyhledávací jazyk pro vynálezy (patenty a užitné vzory). -Není závislé na jazyce. -Třídicí tabulky se mění.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
WWW – hypertextový informační systém
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Zahraniční periodika objednaná do královéhradeckých knihoven v roce... Kooperativní databáze spravovaná Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové.
Espacenet Martina Machátová Aktualizace: 10. dubna 2014.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Ochrana duševního vlastnictví
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Espacenet Martina Machátová Aktualizace: 14. listopadu 2014.
patentový a známkový zástupce
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Databáze Espacenet Využití bibliografických údajů u patentových dokumentů  právo přednosti  datum zveřejnění  patentová rodina  rešerše patentovatelnosti.
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
PATENTSCOPE -Databáze budovaná Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO): -Zachycuje 37 mil. patentových.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Internet – pojmy, služby
Patentové rešerše. Rešeršní a vyhledávací systémy a databáze.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Úřad průmyslového vlastnictví
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC)
Ochrana průmyslového vlastnictví
Národní databáze patentů a užitných vzorů
Espacenet Seminář Patentové databáze přístupné na internetu
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC)
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Patenty Na co dávat pozor při zápisu Jak se vyznat v tabulce vyřazených patentů Kde najít potřebné informace o patentech

4. etapa hodnocení - vyřazené patenty

Důvod vyřazení Chybný název vydavatele patentu Chybný kód vydavatele patentu Odlišný majitel patentu od předkladatele údajů Seznam vlastníků patentů neodpovídá seznamu v Patentovém spisu Seznam autorů neodpovídá seznamu v Patentovém spisu Chybné číslo patentu Chybné číslo patentu | Přihláška vynálezu Překlad evropského patentu do národního jazyka Chybný druh výsledku Zaniklý dokument

Hodnocení 2010 http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=567468

Číslo patentu Kategorie patentu podle území jeho ochrany Je zrušen kód F = patent je evidován World Intellectual Property Organization (WIPO) v číselníku „Kategorie patentu nebo vzoru podle území jeho ochrany“ (pole RX2) V  případě, že vydavatelem patentu je EPO nebo jiný regionální patentový úřad (ARIPO), nepředávají se již informace o validaci patentu pod stejným číslem národními patentovými úřady.

Název Nakladatel (úplný oficiální název patentového úřadu ) Číslo patentového spisu Název vlastníka patentu Uvádí se úplný oficiální název všech vlastníků (majitelů) patentu nebo vzoru. Patent předkládá do RIV jen skutečný vlastník práv k výsledkům činnosti ve výzkumu, vývoji  a inovacích, který je uveden na patentové listině.  Elektronická adresa: Z důvodu ověřitelnosti výsledku uvést vždy odkaz na jeho webové stránky (ONLINE databáze) nebo přímo na informace o patentu. - Adresu uveďte do pole  Elektronická adresa (URL).

http://library. sk/aRL/epca_login. php http://library.sk/aRL/epca_login.php?ictx=cav&language=czech&logout=1

Manuál

E - Úřad průmyslového vlastnictví - Databáze patentů a užitných vzorů: http://www.upv.cz/cs/sluzby-uradu/databaze-on-line.html

E - České patenty: Úřad průmyslového vlastnictví Číslo přihlášky Číslo patentu Název Majitel/Vlastník Původce

Úřad průmyslového vlastnictví Zahraniční databáze: http://www A - EPO B - USA C – Japonský úřad Další národní patentové úřady

Zahraniční databáze patentů odkazy Úřad průmyslového vlastnictví: http://www.upv.cz/cs/sluzby-uradu/databaze-on-line.html Evropský patentový úřad: http://ep.espacenet.com/ Úřad pro patenty a ochranné známky USA: http://patft.uspto.gov/ Japonský patentový úřad: http://www19.ipdl.inpit.go.jp/PA1/cgi-bin/PA1INIT?1290767685994 Zahraniční databáze: http://www.espacenet.com/access/index.en.htm Free patents online: http://www.freepatentsonline.com/ WIPO: http://www.wipo.int/members/en Rakousko: http://www.patentamt.at/Suche/?mode=continue Německo: http://www.patent-de.com/

WIPO http://www.wipo.int/members/en

http://www.wipo.int/pctdb/en/

FreePatentsOnline http://www.freepatentsonline.com/

Databáze European Patent Office

European Patent Office (EPO) zapíšeme: EP1401278 Vykazování výsledků druhu „P“-patent - překlad, přihláška Obecné zásady pro vykazování: WIPO - slouží pro jednotný průzkum pro všechny země, pro které je určená ochrana. V každé zemí musí patentový zástupce požádat o ochranu a patentu je přiděleno číslo patentové ochrany příslušné země (národní patent). EPO – evropský patent je udělen evropským patentovým úřadem a musí proběhnout jeho validace – překlad do jazyka země, ve které je evropský patent chráněn. Číslo evropského patentu zůstává v každé zemí stejné. Vydaná patentová listina obsahuje kód příslušné země, kód „EP“ a číslo, pod kterým byl EP udělen. V zemi se už patentu nepřiděluje zvláštní číslo. V případě, že vydavatelem patentu je EPO nebo jiný regionální patentový úřad (ARIPO), nepředávají se již informace o validaci patentu pod stejným číslem národními patentovými úřady. Číslo platného dokumentu – uděleného patentu (patentového spisu) je doplněno o kód druhu dokumentu. Dle normy WIPO ST 16, viz. http://www.wipo.int/standards/en/pdf/03-16-01.pdf je patentovému spisu udělen ve většině zemí kód B nebo C. Výsledky s kódy dokumentu A- patentová přihláška nebo T- překlad patentu do národního prostředí se do RIV nepředávají. Patenty jsou platné, jen pokud je uhrazen udržovací poplatek. V případě jeho neuhrazení pozbývá ochrana platnosti (zaniklý dokument, lapsed). Příklady: zapíšeme: 300772 Úřad průmyslového vlastnictví European Patent Office (EPO) zapíšeme: EP1401278 United States Patent and Trademark Office zapíšeme: US7574469 Další informace a příklady v Popisu údajů dodávaných do IS VaVaI – RIV v roce 2011 str.29

Sankce 100% Chybný kód vydavatele patentu | Odlišný majitel patentu od předkladatele údajů | Překlad evropského patentu do národního jazyka | Chybný název vydavatele patentu Naskenovaný dokument

Evropský patent

Patentová přihláška/patentový dokument Chybné číslo patentu | Přihláška vynálezu PV 2008-394

Chybný druh výsledku užitný vzor, průmyslový vzor, odrůda, plemeno,…. Příklad: Chybný druh výsledku: PP 18, 895 Apple tree named „Red Topaz“ DATABÁZE ODRŮD: http://nou.ukzuz.cz/ido/index.html

Databáze odrůd

Databáze evropských patentů Evropský patent: EP 1 252 135 správně bez mezer: EP 1252135

Rok udělení patentu 2010 - rok zveřejnění/publikace je 2011. R53 Rok udělení patentu 2010 - rok zveřejnění/publikace je 2011. R53 * Datum udělení patentu nebo zápisu vzoru …..Nejedná se o datum přihlášky nebo zveřejnění přihlášky. Rok udělení patentu musí být shodný s rokem uplatnění výsledku

Datum udělení patentu Příklad: Úřad průmyslového vlastnictví 2009 Další informace a příklady v Popisu údajů dodávaných do IS VaVaI – RIV v roce 2011 str.30

Zaniklý dokument - ochrana zanikla