Laboratoře čistých kovů a speciálních materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

materiál pro výrobu solárních termických panelů
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Západočeské materiálově metalurgické centrum
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
SKLO Skelný stav.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Soukromý neziskový výzkumný ústav kovových materiálů.
Tato prezentace byla vytvořena
PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI 2 T AFORGE A. S.  patří do holdingu TATRA TRUCKS, a.s.  zaujímá jednu z vedoucích pozic kovárny zápustkových výkovků v ČR 
CÍL CÍL  Vybudování výzkumné infrastruktury laboratoří oddělení Práškových technologií a vědeckovýzkumných týmů, které budou vyvíjet, připravovat a optimalizovat.
REGIONÁLNÍ MATERIÁLOVĚ TECHNOLOGICKÉ VÝZKUMNÉ CENTRUM
LEGOVÁNÍ OCELÍ Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické složení slitin železa
Oddělení funkčních materiálů výzkumná skupina Funkční materiály a kompozity Slitiny s tvarovou paměti Patří do kategorie funkčních materiálů díky svým.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
přehled základních technologii zpracování kovů
KEE/SOES 8. přednáška Technologie FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Chemie a její obory.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
Tato prezentace byla vytvořena
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Vysokoteplotní slitiny
Tato prezentace byla vytvořena
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
PRÁŠKOVÁ METALURGIE Poměrně mladá technologie Umožňuje vyrábět materiály z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (např. W-Cu), směsí kovových.
Pojem průmyslový minerál, hornina a současné rysy průmyslových surovin.
Firemní prezentace Taforge a.s.
Elektrotechnologie.
ELEKTROTECHNOLOGIE VÝROBA ELEKTROTECHNICKÝCH MATERIÁLŮ S PŘEDEM URČENÝMI VLASTNOSTMI.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základy metalografie - příprava vzorku
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Materiály a technologie
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Tváření kovů – test č.1.
Materiály používané v technické praxi
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Materiály používané v technické praxi
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CZ.1.07/1.5.00/ KRYSTALIZACE KOVŮ A SLITIN
Transkript prezentace:

Laboratoře čistých kovů a speciálních materiálů Prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc. Katedra neželezných kovů, rafinace a recyklace FMMI

Prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc. Výzkumný projekt: “Vývoj a optimalizace nových technologií přípravy vysoce čistých materiálů, speciálních kovových slitin a intermetalických sloučenin s definovanou strukturou a fyzikálními vlastnostmi pro aplikace v elektronice, medicíně, strojírenském a chemickém průmyslu“ Garanti: Prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc., Prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc.

Laboratorní vybavení: Vysokoteplotní indukční vakuová pec se studeným kelímkem Laboratorní zařízení pro přípravu monokrystalů Czochralského metodou Elektronová pec pro rafinaci kovů a přípravu monokrystalů Zařízení na usměrněné tuhnutí kovů a slitin Zařízení na indukční vakuové tavení a rozstřikování práškových kovů Plazmová pec s vertikálním krystalizátorem

Laboratorní vybavení: Zařízení na indukční odstředivé lití Ti, TiAl, NiAl, NiTi "Super Vac" Laboratorní zařízení pro rychlé kalení vzorků Vysokoteplotní vakuová pec pro žíhání vzorků do teploty 2200°C Zařízení na dělení a úpravu vzorků, elektrojiskrová drátová řezačka Analyzátor vodíku

Electron beam zone melting in high vacuum floating method

Plasma metallurgy

Czochralski method (CZ) 1 - držák zárodku, 2 - zárodek, 3 - místo natavení, 4 - "krček", 5 - rozšíření krystalu, 6 - krystal, 7 - kelímek, 8 - tavenina

Induction centrifugal casting unit Titanium, Titaniumaluminides, Gold, Platinum, Superalloys, (max. casting weight 2 kg Ti)

Chamber Furnaces, Retort & Vacuum Furnaces.      More than Heat 30 to 3000°C. Effective volumes from 5 to 600 liters Tmax up to 3000 °C Compact Support Frame (HTK 8 with rollers) Double-wall water-cooled vacuum chamber Insulation and heating elements of graphite, ceramic or molybdenum/tungsten materials Water-cooling system, including flow display, flow and temperature monitoring device

Hydrogen Determinator Max. 2500 wt. ppm H2

Základní směry projektu Start-up 2010-2012: - Vybudování komplexu moderních metalurgických zařízení pro přípravu vysoce čistých kovových krystalických, speciálních slitin a progresivních materiálů - Vývoj a optimalizace technologie zonálního tavení (metoda Floating zone) pro přípravu monokrystalů vysokotavitelných kovů a jejich nízkolegovaných slitin - Vývoj a optimalizace technologie směrové krystalizace niklových a titanových slitin. - Vývoj, příprava a optimalizace slitin a intermetalických sloučenin na bázi Ni-Al, Ti-Al a Ti-Ni. legovaných dalšími prvky modifikující užitné vlastnosti - Vývoj a příprava nekonvenčních slitin procesem plazmového tavení ve vertikálním krystalizátoru. - Příprava kovových materiálů s definovanými fyzikálními a strukturními parametry a studium jejich charakteristik z hlediska aplikačního výstupu. Technologické zpracování těchto materiálů tvářecími postupy. - Příprava materiálů s novými užitnými vlastnostmi a zvýšenou životností v extrémních podmínkách. - Optimalizace krystalizačních procesů za účelem strukturní a chemické homogenity krystalických vysokoteplotních a magnetických materiálů. - Vývoj nových typů bezolovnatých pájek (HISOLD) pro elektroniku, výměníky tepla, automobilový průmysl apod. - Rozpracování nových a zdokonalení stávajících technologií přípravy vysoce čistých krystalů s cílem získat mnohé kovy s čistotou 5N .

Cíle programu aplikovaného výzkumu na období 2013-2018: 1. Studium procesů rafinace kovů metalurgickými cestami s cílem dosažení maximálně možné čistoty a definované struktury včetně chemické mikro- i makrohomogenity 2. Příprava kovových monokrystalů čistých kovů a nízkolegovaných slitin, volba tavicích agregátů, optimalizace technologických parametrů, příprava orientovaných zárodků, studium základních charakteristik monokrystalů 3. Studium fyzikálně–chemických vlastností vysoce čistých látek a zákonitostí změn jejich vlastností v závislosti na chemickém složení, koncentraci příměsí, krystalických defektech a strukturních parametrech. 4. Výzkum nových typů biokompatibilních materiálů pro medicínské aplikace 5. Výzkum nový typů intermetalických kovových sloučenin pro energetický, letecký a strojírenský průmysl 6. Výzkum interakce prvků ve funkčně gradientních materiálech za vysokých teplot 7. Výzkum interakce vodíku v progresivních typech materiálů

Výzkum kovových materiálů s ultrajemnozrnnou strukturou (nanostrukturou) a vývoj procesů jejich přípravy

Základní a aplikovaný výzkum Ultrajemnozrnné a nanostrukturní materiály mají mimořádné elektrické, magnetické, mechanické a optické vlastnosti. Mechanické vlastnosti kovových materiálů s ultrajemnou strukturou vyhovují H-P vztahu : MV = so + k d-1/2

příprava progresivních materiálů Cíl projektu: příprava progresivních materiálů Ultra-jemnozrnných materiálů Nanostrukturních materiálů. Studium vývoje struktury a vlastností ultra- jemnozrnných materiálů a nanostrukturních materiálů. Výzkum vlastností a výroba nanostrukturního titanu pro bio aplikace. Fyzikální a matematická simulace struktury a vlastností kovových materiálů.

Klíčové investice a) příprava nanokrystalických materiálů – HPT nanokrystalické materiály; vz = 10-100 nm Rm = E Parametry : F = 3 MN, MK = 20kNm, v = 0,5 – 3 ms-1

b) příprava ultra-jemnozrnných materiálů – ECAP Ultra-jemnozrnné materiály; vz =150 – 300 nm ECAP Hydraulický lis F =3 MN F = 90 – 105°

c) Fyzikální a matematická simulace výroby progresivních kovových materiálů : studium vývoje struktury a vlastností kovových materiálů, vývoj technologie výroby dílů pro JE, predikce vlastností kovových materiálů tvářených za polotepla, vývoj technologie tixotropního tváření, studium deformačního chování nových materiálů.

Směr výzkumu a spolupráce Kovolit, a.s. ForSteel, s.r.o. VÍTKOVICE HM (vývoj technologie kování) ForSteel, s.r.o. (tváření oceli za polotepla) VÍTKOVICE HM (výkovky pro JE) Timplant, s.r.o. (nanotitan) Tvar výkovků ze slitin : hliníku - hořčíku

Stěžejní výstupy Příprava patentu - (PCT) „ Způsob výroby nanostrukturního titanového polotovaru pro implantáty“. Publikace v impaktovaných časopisech. Průmyslový vzor „ Nástroj pro hluboké tažení vysokotavitelných kovů a slitin“. Příprava projektů : GAČR, TAČR, TIP Spolupráce s podniky.