Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malířský styl konce 19. století
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Kód VM: VY_32_INOVACE_3ZIM03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Zimková Datum:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ryšánková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_202_Měkkýši - Plži AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 7.,
The European Union 2.stupeň
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.20 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 20 Název materiálu:Christmas Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Zvířatae Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní fráze a slovní zásobu na téma Zvířata, což je podpořeno vizuálně i sluchově. Žáci si procvičí čtení.
2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň The United Kingdom Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu:Mgr. Júlia Holíková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Únor 2012 Číslo.
Autor výukového materiálu:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
STROMY A KEŘE II. LISTNATÉ STROMY
Název školy: ZŠ Podbořany, Husova 276, okr. Louny
Nakupováníe Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní fráze na téma Nakupování, což je podpořeno vizuálně a sluchově. Žáci si procvičí čtení a dále.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJL1.38 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sporty a aktivity e Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní výrazy a fráze na téma Sporty a aktivity. Fráze si mohou procvičit dle zadání v prezentaci.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Amgličtina jako první.
Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Autor: Mgr. Martina Hulenková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Anglický jazyk – gramatika, slovní zásoba Číslo materiálu: EU Název: Present simple Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_ 12 Členské státy EU.  Brusel  Jazyky: nizozemština, francouzština, němčina VY_32_INOVACE_ 12 Členské státy EU.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present simple – Wh- questions.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_07_Sluneční soustava Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Rozvodná elektrická síť
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
NázevLIDSKÁ KOSTRA – OPAKOVÁNÍ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast Biologie člověka Anotace Prezentace sloužící k opakování tématu lidská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Den D (Od vylodění po osvobození Francie) Autor práce: Michal Papaj Vedoucí práce: Mgr. Eva Zálohová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mírný pás - Jehličnatý les, tajga
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_204_Systém organismů AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
VY_32_INOVACE_ 04 - Demokratický stát.  Demokracie je cizí slovo a znamená vláda lidu. VY_32_INOVACE_ 04 - Demokratický stát.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_274_Porovnávání Severní a Jižní Ameriky AUTOR: Alena Hořavová.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Pořadové číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: II/2 Sada: VY_22_INOVACE_AJ.3.33 Ověření.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 1_2_ZMP_11 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 1. Ročník Anotace Fyzická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Procvičování vyjmenovaných slov po
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Chráněná území v České republice
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Kvadratické rovnice Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_124 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: EU050111 Název: Lužní les Autor: Mgr. Lenka Radochová Ročník: první osmiletého gymnázia Doporučený čas: 25 – 30 minut Stručná anotace Materiál slouží ke shrnutí učiva o lužním lese. Je zaměřen na charakteristiku, význam, výskyt a ohrožení lužních lesů a na poznávání živočichů a rostlin typických pro tento ekosystém. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

LUŽNÍ LES

leží v blízkosti velkých je v nich vysoká hladina lužní les Co jsou to lužní lesy? Doplňte text: listnaté lesy leží v blízkosti velkých je v nich vysoká hladina typické jsou pro ně časté půda je a obsahuje velké množství toků podzemní vody záplavy podmáčená živin

pro lužní les jsou typická boční ramena řeky slepá zarůstající ramena periodické tůně v lužním lese můžeme pozorovat jarní a letní aspekt – zopakujte si, co to znamená

V ČR se nachází už jen 3 oblasti se zachovalými lužní lesy. Zakreslete na mapě, kde se v současnosti vyskytují v ČR lužní lesy V ČR se nachází už jen 3 oblasti se zachovalými lužní lesy. Libický luh na Kolínsku Litovelské Pomoraví (povodí řeky Moravy mezi Olomoucí a Litovlí) Břeclavský luh na Dyji

v lužním lese rozlišujeme měkký luh rostou zde stromy s měkkým dřevem leží blíž k vodě časté jsou zde záplavy Poznáte stromy typické pro měkký luh? vrba bílá

topol černý olše lepkavá

tvrdý luh rostou zde stromy s tvrdým dřevem je dále od vody záplavy zde nejsou tak časté nebo voda brzy opadne půda je méně podmáčená dub letní

jasan ztepilý jilm vaz nesouměrná čepel

organizmy v lužním lese druhově nejbohatší ekosystém v ČR – mnoho rostlin i živočichů Tady jsou příklady některých živočichů – poznáte je? živočichové periodických tůní listonoh larva chrostíka žábronožka

rosnička zelená skokan ostronosý užovka obojková bobr evropský

ledňáček říční břehule říční volavka popelavá moudivláček lužní

Dospělci žijí na , zatímco larvy a kukly ve Dospělé samičky se živí Doplňte text: Živočich na obrázku je Dospělci žijí na , zatímco larvy a kukly ve Dospělé samičky se živí Samečkové sají komár vodě souši krví (teplokrevných živočichů) nektar z květů kukla larva dospělec

Čím byly a jsou lužní lesy ohroženy? ohrožení lužních lesů Čím byly a jsou lužní lesy ohroženy? regulací vodních toků a následným vysušením lesa budováním přehrad – zatopení lesů kácením, přeměnou na kulturní krajinu K čemu se dnes lužní lesy využívají? turistika, cykloturistika, vodáctví, dřevo Nádrž Nové Mlýny zničení desítek hektarů původních lužních lesů

zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEn%C3%AD_les, 27. 5. 2013 obrázky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Hyla_arborea02.jpg?uselang=cs, 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Tschechien_topo.png , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Salix_alba_leaves.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Salix_alba_Marki.JPG?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Populus_nigra_Plantierensis1.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Poplar_seed_tufts_2009_G1.jpg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Alkottar.jpg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/IKAl_090920_Esche_Fr%C3%BCchte.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Fraxinus-excelsior-09-01-2008-172b.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Ulmus_laevis1.JPG , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Ulmus_laevis2.JPG , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/LepidurusApus.jpg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/EubranchipusGrubii1.jpg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Trichoptera_larvenbau.jpeg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/RanaArvalisBlueMale3.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/0405_Ringelnatter_PICT9907.JPG?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Castor_fiber_vistulanus2.jpg?uselang=cs, 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Kingfisher_eating_a_tadpole.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013

ostatní fotografie – archiv autorky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/S%C3%AEvanok.jpg?uselang=cs, 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Ardea_cinerea_1.JPG?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Remiz_pendulinis_6.jpg , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Remiz_pendulinus_3_%28Martin_Mecnarowski%29.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Culicidae_03_%28MK%29.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Toxorhynchites_speciosus_03_L.D..jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Anopheles_puppe.jpg?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Nov%C3%A9_Ml%C3%BDny_lock_03.JPG?uselang=cs , 27. 5. 2013 http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kanoe&ex=1#ai:MM900234678|mt:3|, 7. 6. 2013 ostatní fotografie – archiv autorky