Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
OPEN ACCESS aneb jak publikovat v otevřeném přístupu Mgr. Anna Vyčítalová, správce Digitální knihovny ZČU Mgr. Kateřina Čechurová, vedoucí výpůjčních služeb,
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
setkání českých uživatelů systému DSpace 1 DSPACE CZ Úvodní slovo k 2. setkání českých uživatelů systému DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Digitální knihovna ZČU v Plzni a principy otevřeného přístupu Seminář pro knihovníky ZČU Mgr. Anna Vyčítalová 5. a , Univerzitní knihovna ZČU,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
3. listopad 2010 BA–CPVŠK 2010 Open Repositories – 9. července 2010 Nové trendy a technologie v budování institucionálních repozitářů Ing. Lukáš.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Budování repozitářů : příspěvek univerzitní knihovny pro uchovávání a šíření výsledků výzkumu a vývoje.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Lokalizace DSpace 1. setkání českých uživatelů DSpace VŠB-TUO Ostrava Zdeňka Mácková, Ústřední knihovna FF MU Brno,
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému DSpace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Transkript prezentace:

Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica – CPVŠK Masarykova univerzita Brno, 2. listopadu 2010

Open Access Week Globální akce 900 účastníků z 94 zemí – 3x větší než loni Propagace a zdůraznění přínosů OA Zaměřeno na vědeckou komunitu

Open Access v číslech

OpenDOAR – 1794 repozitářů

ROAR –1671 repozitářů

5598 otevřených časopisů ze 108 zemí108 zemí 3 tituly denně (vs časopisů od vydavatele Elsevier, 7387 Journal Citation Reports )

Open Journal Systems – 6600 časopisů

16 nových politik povinného OA v ROARMAP (celkem 244)

795 vydavatelů v SHERPA/RoMEO

Úspěšnost modelu OA = přijetí vědeckou komunitou

Kdo? Knihovníci, studenti, vědci

Kde? Konference, semináře, workshopy

Jak? Propagační materiály

Blog Open Access Week

Open Access Week na VŠB-TUO Propagační materiály, letáky, záložky, článek v univerzitním časopise, přednáška, prezentace na LCD obrazovkách, brožury Cíl: přenést do povědomí akademických pracovníků pojem OA

Open Access Week na VŠB-TUO Motto Inspirace Self-archiving FAQ Viditelnost-Dostupnost-Citovanost

Open Access Week na VŠB-TUO Konkrétní akce s přímým oslovením akademických pracovníků Inspirace wiki Events celebrating Open Access WeekEvents celebrating Open Access Week

Open Access Week na VŠB-TUO Publikační činnost akademických pracovníků VŠB-TUO v repozitáři Dspace VŠB-TUO Zdroj Web of Science Bibliografické záznamy Pouze několik záznamů včetně plných textů od vydavatelů Hindawi, Copernicus, IEEE

Open Access Week na VŠB-TUO Dopisy s výzvou autorům, aby poskytli rukopisy k záznamům článků v repozitáři DSpace (Viditelnost-Dostupnost- Citovanost) Osloveno 69 autorů Žádost o 129 rukopisů (e-printů) Ověřeno v SHERPA/RoMEO a na webech vydavatelů, že vydavatel umožňuje uložení e-printu do repozitáře Výsledek: do DSpace uloženo 31 rukopisů od 19 autorů Závěr: akademičtí pracovníci mají zájem!

Open Access na VŠB-TUO Informační podpora blog ÚK VŠB-TUO E-zdrojeE-zdroje Práce na projektu OpenAIREOpenAIRE

v ČR AKVŠ ČR Několikaleté sledování problematiky OA (zvaní zahraniční hosté na BA) 3. setkání českých uživatelů DSpace zaměřené na OA Neformální skupina OA 1 pracovní schůzka v září 2010 v Pardubicích OAWeek

Pracovní schůzka v Pardubicích Organizace a propagace OA week Komunikace prostřednictvím e-konference a ActiveCollab Informace o OA v ČR na stránkách E-zdroje a openaccess.cz

openaccess.cz „rozcestí“ propojení na E-zdroje zapojené instituce kontaktní osoby základní dokumenty k OA (ČJ, AJ)

Interaktivní mapa 9 vysokých škol + AV ČR a NTK

Cíl českého OA week? Informovat o existenci Open Access

Jak jsme se zapojili Letáky, postery Webové stránky Brožury Záložky Články v univerzitních časopisech Přednášky, prezentace LCD projekce …

Univerzita Pardubice Motto: „… k výsledkům vědy bez bariér“ Příprava prezentace na kolegium rektora Webové stránky Zpráva o OA week v Univerzitním zpravodaji

Po celý týden, každý den 60min prezentace OA week ve světě Stručné a jasné vysvětlení principu OA (video) Pojmy (preprint, postprint, vydavatelská verze) Analýza publikační činnosti UPa Příklady OA na UPa (statistiky) Výhody uložení do IR Celkem 17 účastníků

Bannery

Informační stánek v menze

Letáky

Záložky

České vysoké učení technické v Praze Webové stránky Informace prorektorům o konání OA week Plakáty, letáky Aktuality na www VŠ a fakult  Pozvánka do e-konference DSVinfo (Doktorand, Studium, Věda), zaměřené na podporu studia, vědy a výzkumu na ČVUT  Během týdne vždy hodiny vyhrazené pro konzultace (6 účastníků)

Masarykova univerzita Podpis Berlínské deklarace Tisková zpráva / / Články v časopise muni.cz muni0810.pdf muni0810.pdf Webová stránka k OA week oaweek/ oaweek/ 6 přednášek o OA (103 účastníků)

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Webová stránka &iid=107&lang=cs&type=0 &iid=107&lang=cs&type=0 Upravení oficiálního videa k OA week pro potřeby UTB, promítáno v místním televizním okruhu Zařazení problematiky OA do přednášek pro doktorandy a pedagogy Zaslání informací o OA do e-konference knihovny pro akademické pracovníky (bez odezvy)

Vysoká škola ekonomická v Praze Webové stránky Článek ve zpravodaji VŠE =461 =461 Přednáška pro vědecké pracovníky a doktorandy o OA a licencích CC (15 účastníků) Výstava „Free culture/Svobodná kultura“

Západočeská univerzita v Plzni Letáky Záložky Webové stránky _access.php _access.php

Akademie věd ČR Schválení Politiky OA pro AV ČR Akademickou radou stranka/ av-prijala-politiku- otevreneho-pristupu.html stranka/ av-prijala-politiku- otevreneho-pristupu.html Webové stránky access-week access-week Letáky v ČJ i AJ Článek v Akademickém bulletinu Informace o OA na přednáškách pro doktorandy, ředitele knihoven ústavů AV a ředitele ústavů AV OA trika

Další instituce zapojené do OA week Akademie múzických umění v Praze access-week Národní technická knihovna Vysoké učení technické v Brně wapp=portal&parent=168&tail=26&dcid=16049&fldrid= 913&p4rew=done

Navštivte náš stánek OA week v ČR

Děkujeme za pozornost. Další informace: