Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Krajské město: Ústí nad Labem
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
ÚSTECKÝ KRAJ.
ÚSTECKÝ KRAJ.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7. ročník
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Klocperková & Stejskalová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI02 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI29 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Ústecký kraj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 9.
Lenka Chytková 9.D Ústecký kraj Ústí nad Labem České středohoří.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Fyzicko-geografická sféra
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI39 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI15 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Ústecký kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI33 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI04 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ÚSTECKÝ KRAJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Jihočeský.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI36 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
zpracovaný v rámci projektu
ÚSTECKÝ KRAJ.
Ústecký kraj Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátova Třída/ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_75_ČR – Ústecký kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Krušnohorská subprovincie
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
ÚSTECKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_12_Ústecký kraj Téma: Vlastivěda -
Ústecký kraj. Rozloha km² 8. největší kraj ČR krajské město : Ústí nad Labem.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_11_Ústecký_kraj
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
ÚSTECKÝ KRAJ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
VY_32_INOVACE_06_VL_ÚSTECKÝ KRAJ
Transkript prezentace:

Autor: Miroslav Přichystal Datum: 10.4. 2013 Ročník: 9. ročník Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 10.4. 2013 Ročník: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 8.-9. ročník Téma: Ústecký kraj I. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Ústecký kraj

Ústecký kraj Poloha z hlediska světových stran leží na.?.ČR sousední kraje a stát(seřaď od jihu, proti směru hodinových ručiček):

Ústecký kraj Poloha z hlediska světových stran leží na SVEROZÁPADĚ ČR Sasko Liberecký Středočeský Karlovarský Poloha z hlediska světových stran leží na SVEROZÁPADĚ ČR sousední kraje a stát(seřaď od jihu, proti směru hodinových ručiček): Karlovarský, Liberecký, Středočeský, + Německo(Sasko)

Přírodní podmínky Relief ? 130km dlouhé zlomové pohoří na hranici se Saskem, nejvyšší horou je …….. 1244 m.n.m. ? CHKO na severoseverozápadě kraje rozkládající se v Děčínské vrchovině je tvořena usazenými horninami a to především p……, které vytvářejí skalní města, soutěsky a skalní v…. Částečně sem zasahuje i jeden ze čtyř českých NP ………. …….. ? Pohoří sopečného původu s nejvyšší horou Milešovka …… m.n.m. leží na pravém i levém břehu řeky …….. Místo, kde řeka rozděluje sopečné pohoří nazýváme Brána ……. (Porta Bohemica). ? Výrazná sníženina v kraji se nachází v jeho centrální části. Rozkládá se přibližně mezi řekou Bílinou na severu a řekou …..ohraničující oblast z jihu. Významná je především těžbou …….uhlí. Na jih od této pánve se nachází Česká Tabule s významnou horou české mytologie …….. 461m.n.m.

Přírodní podmínky Pohoří KRUŠNÉ HORY 130km dlouhé zlomové pohoří na hranici se Saskem, nejvyšší horou je KLÍNOVEC 1244 m.n.m. LABSKÉ PÍSKOVCE CHKO na severoseverozápadě kraje rozkládající se v Děčínské vrchovině je tvořena usazenými horninami a to především PÍSKY, které vytvářejí skalní města, soutěsky a skalní VĚŽE. Částečně sem zasahuje i jeden ze čtyř českých NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Pohoří sopečného původu s nejvyšší horou Milešovka 834 m.n.m. leží na pravém i levém břehu řeky LABE. Místo, kde řeka rozděluje sopečné pohoří nazýváme Brána ……. (Porta Bohemica). MOSTECKÁ PÁNEV Výrazná sníženina v kraji se nachází v jeho centrální části. Rozkládá se přibližně mezi řekou Bílinou na severu a řekou OHŘÍ ohraničující oblast z jihu. Významná je především těžbou HNĚDÉHO uhlí. Na jih od této pánve se nachází Česká Tabule s významnou horou české mytologie ŘÍPEM 461m.n.m.

Které chráněné lokality na mapě zasahují svým územím i do jiných krajů? ??????? Kokořínsko Lužické hory

Fotografie lokalit Porta Bohemica Říp České Středohoří Labské pískovce Mostecká pánev NP České Švýcarsko

Reliéf - Poznávačka  1- 2- 3- 4-

Reliéf - Poznávačka  1- Děčinská vrchovina 2- Mostecká pánev 3- Krušné hory 4- České středohoří

Vodstvo U vodních toků urči do jakého patří: a) povodí b) úmoří c) levostranný nebo pravostranný přítok Labe d) město soutoku řeky:Ohře, Ploučnice, Bílina, Kamenice Kamenice Bílina

Vodstvo U vodních toků urči do jakého patří: a) povodí b) úmoří c) levostranný nebo pravostranný přítok Labe d) město soutoku Ohře- a) Labe b) Severní m. c) Levostranný d) Litoměřice Ploučnice- a) Labe b) Severní m. c) Pravostranný d) Děčín Bílina- a) Labe b) Severní m. c) Levostranný d) Ústí n.L. Kamenice- a) Labe, b) Severní m. c) Pravostranný d) Kamenice Bílina

Vodstvo Vyhledej dvě vodní nádrže, 1 jezero a urči jejich význam. A) v Mostecké pánvi B) severně od Litvínova C) ve městě Chomutov Význam: Zásobárna pitné vody Retenční nádrž pro Tepelnou elektrárnu Rekreace u vody, z kamence

Vodstvo Vyhledej dvě vodní nádrže, 1 jezero a urči jejich význam. A) v Mostecké pánvi = Retenční nádrž pro Tepelnou elektrárnu= Nechranice B) severně od Litvínova = Zásobárna pitné vody(vysoko v horách)= Fláje C) ve městě Chomutov= Rekreace u vody, z kamence= Kamencové jezero

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2004_Ustecky_kraj.PNG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Labe_u_Lovosic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapa_CHKO_%C4%8Cesk%C3%A9_st%C5%99edoho%C5%99%C3%AD.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Porta_vanov.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADp http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milleschau-WJP-1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Labsk%C3%A9_p%C3%ADskovce-Tisk%C3%A9_st%C4%9Bny8.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Nordb%C3%B6hmisches_becken_near_Jeze%C5%99%C3%AD.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Decinska_vrchovina_CZ_I3A-3.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mostecka_panev_CZ_I3B-3.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krusne_hory_CZ_I3A-2.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ceske_stredohori_CZ_I3B-5.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapaohre.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nechranice9.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FlajeHraz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AlumCrystal.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prav%C4%8Dick%C3%A1_br%C3%A1na_%282%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oder-Neisse_line_between_Germany_and_Poland.jpg