Členění textu, odstavce, osnova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Advertisements

subjektivně zabarvený
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje fiktivní internetový obchod, který žákům slouží jako podklad pro sepsání objednávky. Vzdělávací.
Slovesa, osoba, číslo, čas
Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Autor: Vlasta Lindovská
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na dělení podstatných jmen. Obsahuje dělení podstatných jmen na konkrétní a abstraktní a pomnožná,
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Podstatná jména, pád, číslo, rod a vzor
Určování sloves a podstatných jmen (pád, číslo, rod a vzor)
Podstatná jména rodu ženského a středního
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Shoda přísudku s podmětem
Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas
Podstatná jména rodu středního
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Podstatná jména rodu mužského
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Shoda přísudku s podmětem
Přídavná jména tvrdá, měkká, přivlastňovací
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Podstatná jména rodu středního
Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Mluvený projev, monolog a dialog
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.10 Anotace: Prezentace obsahuje několik cvičení zaměřených na procvičování komunikačních dovedností v různých situacích a na rozvíjení.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.09 Anotace: Žáci si hravou formou ověří své znalosti a všeobecný přehled. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Souvětí a jeho stavba, spojovací výrazy
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Věcné čtení, klíčová slova, knihovna, archiv
Písemné násobení s nulou v činiteli
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Podstatná jména rodu ženského Anotace: Podtrhni v textu (příloha Word) podstatná jména rodu ženského. Kontrola správnosti. Vypiš do tabulky podstatná jména.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Podstatná jména rodu mužského
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Anotace: Seznámení s druhy rýmů, vyhledávání rýmů v čítance.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Popisují kamaráda podle zadaných bodů.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
Dělení desetinného čísla celým číslem - procvičování
Transkript prezentace:

Členění textu, odstavce, osnova VY_32_INOVACE_Čj-S4.,5.06 Členění textu, odstavce, osnova Anotace: Příloha (Word) rozčleňte text do odstavců. Co je to odstavec. Zápis hesel na tabuli. Vytvoření osnovy. Vyprávění příběhu podle osnovy. Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti. Rozlišuje podstatné a okrajové informace v textu vhodném pro daný věk, podstatné informace zaznamenává. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Čtvrtý ročník základní školy

O bratru Palečkovi

Rozčleňte text do odstavců. Český král Jiří z Poděbrad měl jako jiní panovníci na svém dvoře šaška, aby ho obveseloval. Ten šašek se jmenoval Paleček. Protože každému tykal a každému říkal bratře, říkalo se mu bratr Paleček. Nebyl to však jenom obyčejný šprýmař, byl to moudrý a spravedlivý muž a král na jeho slova vždy dal. Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby. Bratr Paleček si sedl až docela ke dveřím mezi sloužící, a na ty se už velké a pěkné ryby nedostaly, jenom drobné rybičky, samá kost. Bratr Paleček se zamračil, vzal jednu rybičku, něco jí řekl a pak si ji přiložil k uchu. Za okamžik ji odložil a vzal zas jinou rybičku a tak to dělal hodnou chvíli. Všichni se tomu začali smát a král se Palečka optal, co to dělá. „Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak. Měl jsem bratra rybáře a ten se mi utopil. A tak se ptám těch rybiček, jestli o něm něco nevědí.“ Na královu otázku, co mu rybičky řekly, odpověděl: „Právě že nic, bratře králi. Rybičky říkají, že jsou moc mladé, že nic nepamatují, abych se zeptal těch starších a větších, co jsou u tebe na stole.“ Král se zasmál. Porozuměl tomu, proč si bratr Paleček tento žert vymyslel. Rozkázal, aby sloužící naložili na mísu veliké a pěkné ryby, a poslal je bratru Palečkovi. A ten si na nich s ostatními pochutnal. Rozčleňte text do odstavců.

Odstavec je část textu, která obsahuje jedno konkrétní téma Odstavec je část textu, která obsahuje jedno konkrétní téma. Každý odstavec by měl být jedním bodem osnovy.

Český král Jiří z Poděbrad měl jako jiní panovníci na svém dvoře šaška, aby ho obveseloval. Ten šašek se jmenoval Paleček. Protože každému tykal a každému říkal bratře, říkalo se mu bratr Paleček. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

Nebyl to však jenom obyčejný šprýmař, byl to moudrý a spravedlivý muž a král na jeho slova vždy dal. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby. Bratr Paleček si sedl až docela ke dveřím mezi sloužící, a na ty se už velké a pěkné ryby nedostaly, jenom drobné rybičky, samá kost. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

Bratr Paleček se zamračil, vzal jednu rybičku, něco jí řekl a pak si ji přiložil k uchu. Za okamžik ji odložil a vzal zas jinou rybičku a tak to dělal hodnou chvíli. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

Všichni se tomu začali smát a král se Palečka optal, co to dělá. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

„Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak „Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak. Měl jsem bratra rybáře a ten se mi utopil. A tak se ptám těch rybiček, jestli o něm něco nevědí.“ Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

Na královu otázku, co mu rybičky řekly, odpověděl: „Právě že nic, bratře králi. Rybičky říkají, že jsou moc mladé, že nic nepamatují, abych se zeptal těch starších a větších, co jsou u tebe na stole.“ Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

A nyní podle bodů osnovy vyprávějte text. Král se zasmál. Porozuměl tomu, proč si bratr Paleček tento žert vymyslel. Rozkázal, aby sloužící naložili na mísu veliké a pěkné ryby, a poslal je bratru Palečkovi. A ten si na nich s ostatními pochutnal. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli. A nyní podle bodů osnovy vyprávějte text.

Použitý obrázek: http://www.ceskatelevize.cz/porady/119254-bratr-palecek/38945114301/ Použitá literatura: Český jazyk pro 4. ročník ZŠ, V. Styblík a spol., SPN 1998