Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Sacharidy a metody jejich stanovení
Chemická stavba buněk Září 2009.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE Pokyny Odpovídejte pouze přeškrtnutím okénka se správnou odpovědí 1. otázka abcd.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Dusík, N.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
ORNITINOVÝ CYKLUS.
PaedDr. Ivana Töpferová
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Metabolismus dusíkatých látek
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
odměrná analýza – volumetrie
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Metabolismus proteinů
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Katabolismus bílkovin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení živých organismů
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
odměrná analýza – volumetrie
Bílkoviny (proteiny).
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení Ing. Petra Náměstková

Význam dusíkatých látek stavební kameny živočišného těla (hlavní složka cytoplazmy buněk) energetický zdroj (24 kJ energie/g bílk.) nelze přijímat do zásoby  v KD denně tolik, kolik je potřeba na obnovu tkání, růst, produkci, ... BHB = biologická hodnota bílkovin = zastoupení AK v bílk.

Dusíkaté látky - výživářské hledisko bílkoviny a) proteiny : vlastní bílk. (albuminy, globuliny, fosfoproteiny, prolaminy, gluteliny, protaminy) : podpůrné bílk. (keratiny, elastiny, kolageny) b) proteidy (nukleoproteidy, chromoproteidy, glykoproteidy, lipoproteidy) nebílkovinné dusíkaté sloučeniny (NPN) aminokyseliny (volné), amidy, alkaloidy, peptidy, nukleové kyseliny, glykosidy obsahující dusík, purinové a pyrimidinové zásady, amonné soli, amoniak, močovina, dusičnany, ...

Hrubý protein - nová hlediska rozdělení A) využitelný protein  rozpustný protein  nerozpustný degradovatelný protein  bypass protein ( nerozkládá se v bachoru, stravitelnost kolem 80 %) B) vázaný protein = dusík obsažený ve frakci ADF, výsledek tepelného poškození (Maillardova reakce), nevyužitelný v bachoru a nestravitelný

Metody stanovení NL stanovení NL (Kjeldahl) : stanovení obsahu N, násobíme faktorem 6.25 NH3 jímán do kys.sírové a poté titrován hydroxidem sodným stanovení bílkovin (Barnstein) : pomocí síranu měďnatého stanovení NL (Dumas) : spálení vzorku, jímání plynů + analýza plynů na obsah N

stravitelné dusíkaté látky (SNL) : od NL krmiva odečteme obsah NL vyloučených močí a výkaly použitelné u monogastrů PDI (Protein Digestible in Intestine) ... skutečně stravitelné NL (protein) v tenkém střevě 2 frakce : PDIA ..... nedegradovaný protein krmiva skutečně stravitelný v tenkém střevě : PDIM ..... mikrobiální bílkoviny skutečně stravitelné v tenkém střevě  PDIMN ..... množství mikrob.proteinu, které může být v bachoru syntetizováno z degradovaného proteinu krmiva, není-li obsah dostupné energie a dalších živin limitující  PDIME ..... množství mikrob.proteinu, které může být v bachoru syntetizováno z dostupné energie, není-li obsah degradovaného proteinu krmiva a dalších živin limitující u přežvýkavců