Mikroprocesory Procesory. Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Komunikace periférii.
Tento studijní materiálů vznikl v rámci projektu operačního programu OP Praha Adaptabilita. Název projektu: Inovace vzdělávacích programů Finanční poradenství.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Procesory Filip Skulník.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Principy překladačů Architektury procesorů Jakub Yaghob.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Architektura a vývoj PC 2.
Základy mikroprocesorové techniky
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Tato prezentace byla vytvořena
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Procesory.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Provedení logických obvodů
Von Neumannovo schéma.
Tato prezentace byla vytvořena
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Začátky mikroprocesorů
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Procesor.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
18/07/20151 Intel (1) Vyroben v roce 1989 Prodáván pod oficiálním názvem 80486DX Plně 32bitový procesor Na svém čipu má integrován: -zmodernizovaný.
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Procesory a paměti Petr Janoušek Miloš Bíba Tomáš Jelínek
Procesory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Operační systémy Základní pojmy © Milan Keršláger Obsah: základní.
Překladače Optimalizace © Milan Keršláger
Rozdělení počítačů. Počítače rozdělujeme podle mnoha kritérií z nichž některé dále probereme. Nejčastější rozdělení je na počítače typu :  CISC (Complex.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Pavel Píša
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zvídavé otázky 1. Prevence a detekce uváznutí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
Jednočipové počítače – instrukční sada
Operační systémy 1. Základní pojmy
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

Mikroprocesory Procesory

Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy > 8051, rodina x86, IA64, Sparc, …) je více výrobců

Rychlost procesoru interní rychlost procesoru je součinem FSB * multiplikátor celý počítač pracuje synchronně s hodinovým signálem

Programování CPU CPU zpracovává strojové instrukce (strojový jazyk, strojový kód) programuje se ale v jazyku symbolických adres (assembly language) většinou ale pomocí pseudoinstrukcí (direktiv) z programovacího jazyku

Dvě koncepce procesorů CISC (Complete Instruction Set Computer) vznikla z Neumannovy koncepce obsahuje plnou sadu instrukcí RISC (Reduced Instr. Set Comp.) vznikla z harwardské koncepce jednoúčelové procesory dnešní CPU mají prvky obou

Instrukční sady každé vylepšení architektury vyžaduje nové instrukce např. pro práci s pamětí multimediální instrukce MMS SSE 3DNow! KNI, atd.

Části procesoru Jádrem procesoru je ALU, která provádí výpočty. Procesor obsahuje také ŘADIČ, který na základě instrukcí činnost procesoru řídí Dále obsahuje BLOK REGISTRŮ (FIFO a LIFO) REGISTRY UNIVERZÁLNÍ – DATOVÉ REGISTRY S PEVNĚ STANOVENÝM VÝZNAMEM: PC – Program Counter (IP – Instruction Pointer) – F, FL, FLAGS – registr příznaků SP – Stack Pointer – ukazatel zásobníku, zásobník = zvláštní část paměti

Části procesoru 2 jednotky pro práci s pamětí koprocesor další jednotky např. předvídání skoků spekulativní provádění buffery – fronty

Komunikace CPU s I/O zařízením PIO – přímá programová obsluha Interrupt (IRQ) – obsluha s přerušením DMA – přímý přístup do paměti

Zvyšování výkonu procesoru rychlost (FSB * multiplikátor) pipelining skalární procesory – zřetězení Branch prediction (předpovídání větvení programu) Spekulativní provádění cache paměť koprocesor

PIPELINING (overlapping) PF D1 D2 EX WB I1I1 I2I2 I1I1 I2I2 I1I1 I2I2 I1I1 I2I2 I1I1 I2I2 I3I3 I4I4 I3I3 I4I4 I3I3 I4I4 I3I3 I4I4 I3I3 I4I4 I5I5 I6I6 I5I5 I6I6 I5I5 I6I6 I5I5 I6I6 I5I5 I6I6 I7I7 I8I8 I7I7 I8I8 I7I7 I8I8 I7I7 I8I8 I7I7 I8I8 8 I9I9 I 10 I9I9 I9I9 I9I9 I 11 I 12 I 11 I 12 I 11 I 12 I 13 I 14 I 13 I 14 I 15 I 16

Další parametry CPU cache patice použitá technologie výroby napájení, příkon, tepelný výkon sběrnice počet prvků operace za vteřinu (MIPS, MFLOPS)

cache primární L1 sekundární L2 … umístění … instrukční a datová na velikosti záleží řežimy práce WB – write back (opožděný zápis) WT – write through (současně zapisuje i RAM) Pipelined Burst (zřetězení, přednačítání bloků)

patice patice nebo socket ZIF označení nejprve pořadovým číslem (socket 1 – 7, slot 1 – 2, slot A) potom počtem pinů a typem pouzdra procesoru (Socket 478, LGA 775, Socket 939, Socket 754

použitá technologie výroby dříve TTL (tranzistor – tranzistor logic) pak MOS (Metal Oxid Semiconductor) CMOS (complementary …) MOSFET (… field efected tranzistor)

napájení, příkon, tepelný výkon od 5V 3,3 pro Pentia dnes proměnné, zvlášť pro jádro CPU a pro IO jednotky rozsah od 1V výše

sběrnice datová adresová řídící šířka rychlost propustnost

počet prvků od řádově stovek a tisíců v prvních IO přes ca v Pentiu I po miliardy v dnešních procesorech

operace za vteřinu MIPS – sleduje ALU MFLOPS – sleduje FPU výkon (a stabilita) procesoru se testuje benchmarky např. Whetstone, Dhrystone