Periferní zařízení ATA vs. SCSI Petr Plachý plachp1@fel.cvut.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HW – Kabely a konektory Název školy
Paměti RAM.
Tato prezentace byla vytvořena
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Základní hardware počítače
Hardware počítačů - harddisk
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Dříve? - původně IDE/ATA pro harddisky - CDROM využívaly vlastní rozhraní - vysoká výkonnost a univerzálnost IDE/ATA - potřeba využití rozhraní pro další.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Programovatelné automaty rs485 RS422
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HDD a zdroj mého PC Dano Vladislav 2ITb. HDD Spotřeba v idle - 3,6–4,8 W Cache – 16MB Kapacita plotny – 250GB Počet ploten – 2 Počet hlaviček – 4 Hlučnost.
Sběrnice.
Průmyslová komunikace
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
13AMT SCSI Lecture 8 Ing. Martin Molhanec, CSc.. SCSI Small Computer Systems Interface   Obecné výkonné rozhraní pro připojování periferií k počítačům.
Informační a komunikační technologie
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Vestavné mikropočítačové systémy
Základní deska počítače
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Vestavné mikropočítačové systémy
Sběrnice a přerušení.
ADC / DAC. Analog Digital Converter (ADC) Jádra 56F802X a 56F803X obsahují 2 A/D převodníky s parametry:  12 bitové rozlišení  Max. hodinová frekvence.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Hardware 4 verze 2.6.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Rozhraní pevných disků
Počítače X - HDD Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Systémové oblasti disku
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Základní deska počítače
SCSI.
Rozhraní pevných disků
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Periferní zařízení ATA vs. SCSI Petr Plachý plachp1@fel.cvut.cz

ATA – základní informace a pojmy IDE (Integrated Drive Electronics) a ATA (AT Attachment) jsou dva pojmy pro označení téhož: pro takovou konstrukci diskové jednotky, kdy řadič je součástí pevného disku, čímž se dosáhne vyšší spolehlivosti a snížení nákladů EIDE (Enhanced IDE) a Fast-ATA rychlý přenos dat: PIO mode 3 nebo vyšší, DMA mode 1 nebo vyšší režim LBA možnost připojení až 4 zařízení přes 2 kanály neexistuje hranice kapacity HDD 512MB Podpora CD-ROM jednotek – rozhraní ATAPI ATA vs. SCSI

ATA – základní informace a pojmy PIO (Programmed Input Output) čas cyklu 600 – 120ns DMA (Direct Memory Access) ATAPI (AT Attach-ment Packet Interface) umožněn paketový přenos S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) Zapojení kanálů: HDD 2 ATA řadič HDD 1 Master Slave Primární kanál CD-ROM ZIP Sekundární kanál ATA vs. SCSI

ATA – adresace ATA a z omezení BIOSu: 4 bity: adresace povrchu  max. 16 povrchů 10 bitů: adresace cylindru  max. 1024 cylindrů 6 bitů: adresace sektoru  max. 64 sektorů LBA (Logical Block Addressing) rozšiřuje původní adresaci z 20b na 28b V roce 2000 s příchodem Ultra-ATA 100 rozšířena adresace LBA na 48bitová, max. velikost pevného disku je 144 PB (PetaByte) Při adresaci LBA je použita 28bitová adresa: 4 bity: adresace povrchu  max. 16 povrchů 16 bitů: adresace cylindru  max. 65536 cylindrů 8 bitů: adresace sektoru  max. 256 sektorů ATA vs. SCSI

ATA – adresace LBA ATA vs. SCSI

ATA – kabeláž Datové přenosy jsou zabezpečeny pomocí CRC (Cyclical Redundancy Checking) Zbylých 40 vodičů se používá ke stínění 80ti žílový kabel je vyžadován pro Ultra-ATA 66 a víš.. Délka kabelu od 18cm do 91cm U novějších kabelů jsou konektory obarveny ATA vs. SCSI

ATA – úrovně signálů (ATA100) ATA vs. SCSI

ATA – teoretické rychlosti Přenosový mód Standard Přenosová rychlost PIO 0 ATA (IDE) 3.3 MB/s PIO 1 5.2 MB/s PIO 2 8.3 MB/s PIO 3 ATA2 (EIDE) 11.1 MB/s PIO 4 16.7 MB/s UltraDMA 33 ATAPI-4 (UltraATA-33) 33 MB/s UltraDMA 66 ATAPI-5 (UltraATA-66) 66 MB/s UltraDMA 100 ATAPI-6 (UltraATA-100) 100 MB/s UltraDMA 133 ATAPI-7 (UltraATA-133) 133 MB/s ATA vs. SCSI

SATA – základní informace a pojmy SATA (Serial ATA) sériový přenos informace, každé zařízení je k rozhraní SATA připojeno vlastním kabelem, tj. není nutné provádět nastavení Single, Master, Slave, Cable Select hot swapping připojení nebo odpojení „za běhu“ Po zavedení Serial ATA byl původní ATA přejmenován na Paralellel ATA (PATA) NCQ (Native Command Queuing ) ATA vs. SCSI

SATA – adresace Symetricky potvrzovaný protokol kódování 8B10B V rámci tohoto kódování dochází k převodu jednoho bajtu na jednotku o velikosti 10 bitů. S pomocí dvou takto nově zavedených bitů je zajištěno, že i v rámci jedné přenosové jednotky se vyskytne alespoň jedna změna napětí, která se postará o vybití kabelu. Délka trvání jednoho bitu 666,66 ps Napěťové úrovně pro přenos typu LVDS(symetrický přenos) +250/-250 mV nebo +500/-500 mV Počet kanálů záleží na provedení řadiče ATA vs. SCSI

SATA – kabeláž 7 drátů pro data: A+, A-, B+, B-, 3xGND 20x menší spotřeba energie na kabeláži Maximální délka 1m ATA vs. SCSI

SATA – teoretické rychlosti Přenosový mód Standard Frekvence Přenosová rychlost SATA 1 SATA (SATA/150) 1500 MHz 150 MB/s SATA 2 SATA II (SATA/300) 3000 MHz 300 MB/s ATA vs. SCSI

SCSI – základní informace a pojmy SCSI (Small Computer Systems Interface) zatímco IDE je rozhraní, SCSI je skutečná systémová sběrnice s inteligentními řadiči. První specifikace SCSI-1 byla uveřejněna v roce 1986 jako standard X3.131-1986 SCSI se vyslovuje „skazi“ ATA vs. SCSI

SCSI – základní informace a pojmy SCSI existují ve verzi: Narrow: 8bitová sběrnice s možností připojit maximálně 8 zařízení Wide: 16bitová sběrnice s možností připojit maximálně 16 zařízení Fast: pracují na dvounásobné frekvenci každý nový standard SCSI přináší právě zdvojnásobení maximální přenosové rychlosti oproti předchozímu standardu. ATA vs. SCSI

SCSI – adresace Priorita obsluhování je od největšího k nejmenšímu 8-bit 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 16-bit 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8 Kontrolní signály: ATA vs. SCSI

SCSI – kabeláž Délka závislá na módu a také na použité technologii (HVD nebo LVD) Musí být zakončena terminátory Pasivní - pracují jako odporový dělič napětí Aktivní - obsahují napěťový regulátor (2,85 V), který udržuje stabilní napětí pro zakončovací odpory Single-ended SCSI každý bit je posílán po jednom vodiči a jeho hodnota je určena napěťovou úrovní signálu (kompatibilní s logikou TTL) Differential SCSI stejný princip jako u SATA HVD (High Voltage Differential) LVD (Low Voltage Differential) ATA vs. SCSI

SCSI – kabeláž 50-pin Centronics používán u starších SCSI rozhraní (do MB/s) DB25 (Canon) používán zejména u počítačů firmy Macintosh DB50 používán u starších počítačů firmy Sun ATA vs. SCSI

SCSI – kabeláž HD50 používán u většiny FAST/Narrow SCSI HD68 používán u většiny Fast/Wide SCSI SC80 používán u některých Ultra 2, Ultra 3 SCSI a u většiny Ultra 320 SCSI obsahuje i napájení ATA vs. SCSI

SCSI – kabeláž ATA vs. SCSI

SCSI – Teoretické rychlosti Rozhraní Sběrnice Přenosová rychlost SCSI 8bit 5 MB/s Fast SCSI 10 MB/s Wide SCSI 16bit Ultra SCSI 20 MB/s Ultra Wide SCSI 40 MB/s Ultra 2 SCSI Ultra 2 Wide SCSI 80 MB/s Ultra 3 SCSI 160 MB/s Ultra 320 SCSI 320 MB/s SAS SCSI 32bit 375 MB/s (v každém směru) ATA vs. SCSI

Závislé na použité síti Sériové SCSI a iSCSI Rozhraní Šířka pásma (bity) Frekvence Maximální Propustnost Délka Počet zařízení SSA 1 200 MHz 40 MB/s 25 m 96 SSA 40 400 MHz 80 MB/s FC-AL 1Gb 1 GHz 100 MB/s 500m/3km 127 FC-AL 2Gb 2 GHz 200 MB/s FC-AL 4Gb 4 GHz 400 MB/s SAS 3 GHz 300 MB/s 6 m 16,256 iSCSI Závislé na použité síti ATA vs. SCSI

Reálné hodnoty podle Testy prováděny na Windows XP Profesional s NTFS ATA vs. SCSI