18. Deformace pevného tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Struktura a vlastnosti kapalin
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH LÁTEK
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Pevné látky a kapaliny.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
KŘIVKA DEFORMACE.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F5 - STRUKTURA A VLASTNOSTI
Mechanické vlastnosti materiálů.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
5. Práce, energie, výkon.
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Mechanické vlastnosti a charakteristiky materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyzika kondenzovaného stavu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Pružiny.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kapaliny.
8. Přednáška – BBFY1+BIFY1 Struktura látek (úvod do molekulové fyziky)
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
Struktura a vlastnosti
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
Teplotní roztažnost pevných látek
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_173_Deformační účinky síly AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
9. Hydrodynamika.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Mechanika kapalin a plynů
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
Víte, proč jsou dráty elektrického vedení prověšené?
Měření zatížení protéz dolních končetin tenzometrickou soupravou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_DEFORMACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_03 Název materiáluTeplotní.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_11 Název materiáluDeformace.
Experimentální metody oboru – SNÍMAČE S TENZOMETRY 1/31 SNÍMAČE S TENZOMETRY © Zdeněk Folta - verze
Fyzika - statika Druhy deformací. Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická),
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Teplotní délková roztažnost
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
STRUKTURA A VLASTNOSTI
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Transkript prezentace:

18. Deformace pevného tělesa Jakub Kuřátko 4.C

Deformace Deformace je změna rozměrů a objemu tělesa zpravidla doprovázena změnou tvaru deformace nastává účinkem vnějších sil ke změně tvaru tělesa je třeba vykonat práci na změnu vazeb mezi částicemi

Dělení podle výsledku deformace: Pružná (elastická): je dočasná, přestanou – li působit vnější síly, těleso se vrátí do původního stavu (např. míč, malé natažení pružiny, rákoska, ohnutí ocelového pásku apod.) Tvárná (plastická): je trvalá, přestanou – li působit vnější síly, těleso se nevrátí do původního stavu (např. ohnutý plech, rozklepaný nýt apod.)

Dělení podle způsobu deformace: Tahem – objem se zvětší, např. lano u výtahu Tlakem – objem se zmenší Ohybem – horní vrstva je deformována tlakem a spodní tahem, prostřední vrstva se nemění

Smykem Kroucením - např. šrouby po dobu utahování, vrtáky při vrtání pozn. V praxi se tyto druhy deformací kombinují V deformovaném pevném tělese vznikají síly pružnosti Fp. Je – li těleso pružně deformováno tahem nebo smykem, je v rovnovážném stavu velikost síly pružnosti Fp rovna velikosti deformující síly F

Normálové napětí Charakterizuje stav napjatosti uvnitř tělesa. V libovolném příčném řezu vzniká stav napjatosti charakterizovaný veličinou normálového napětí σn , kde Fp je velikost síly pružnosti působící kolmo na plochu příčného řezu o obsahu S. Hlavní jednotkou normálového napětí je Pa. V praxi se využívá násobných jednotek MPa nebo GPa.

Pomocí σn můžeme určit, kdy je ještě deformace pružná Pomocí σn můžeme určit, kdy je ještě deformace pružná. Měříme veličinou mez pružnosti σE , což je experimentálně určená největší hodnota σn , při kterém je ještě deformace pružná. Při vyšším σn je těleso trvale deformováno. Překročí – li normálové napětí tzv. mez pevnosti σp, poruší se soudržnost materiálu (drát se přetrhne, cihla se rozpadne).

Hookův zákon Při pružné deformaci tahem je normálové napětí přímo úměrné relativnímu prodloužení. … normálové napětí … relativní prodloužení E … látková konstanta, Youngův modul pružnosti v tahu, [ E ] = Pa, (MPa, GPa) … rozdíl původní délky l1 a koncové délky l

Křivka deformace

Teplotní roztažnost pevných těles: Fyzikální jev spočívající ve změně rozměrů tělesa při změně jeho teploty nazýváme teplotní roztažnost Délková teplotní roztažnost má – li tyč při počáteční teplotě t1 délku l1 a zvýší – li se teplota na hodnotu t, pak se zvýší délka tyče na l. zkoumáme – li u pevného tělesa změnu jednoho jeho rozměru např. délku drátu, mluvíme o teplotní délkové roztažnosti prodloužení tyče je přímo úměrné počáteční délce tyče a přírůstku její teploty l1 ∆l l α … konstanta úměrnosti α je pro každou látku materiálovou konstantou. Nazývá se teplotní součinitel délkové roztažnosti a má jednotku K-1

Objemová teplotní roztažnost zkoumáme – li závislost objemu pevného tělesa na teplotě, jde o teplotní objemovou roztažnost pro objemovou teplotní roztažnost z měření vyplývá, že při změně teploty z t1 na t se změní objem V1 na takovou hodnotu V, pro kterou platí vztah: … veličina β se nazývá teplotní součinitel objemové roztažnosti. Závisí na druhu látky, z níž je pevné těleso. Jednotkou součinitele objemové roztažnosti je K-1 … v MFChT tabulkách jsou uvedeny pouze hodnoty teplotního součinitel délkové roztažnosti α, protože u pevného tělesa z izotropní látky platí: β ≈ 3α

Teplotní roztažnost pevných látek v praxi měkké výplně spár v mostní konstrukci, aby se předešlo trhlinám prověšené dráty vysokého napětí, aby se v zimě nepřetrhly mezery mezi spoji vlakových kolejí brání zohýbání kolejí v létě špatně chlazený píst v motoru se může zadřít vlakové kolejnice