Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMUNIKACE U PSOVITÝCH
Advertisements

Dnes vám budu povídat o Fretkách.
JAK SE STARAT O PSA DENISA SOVOVÁ.
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
Schopnost zvířat léčit
Planetky, měsíce planet
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika II
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Honza M. 3.A. Anglický setr byl vyšlechtěn v 19. století na území Velké Británie, avšak prvopočátky vývoje plemene sahají až do roku Jedním z hlavních.
Zpracovala: Nikola Slepánková, 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Pes …a jeho plemena.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Pejsci.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Vlčí hierarchie a chování
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
Lukáš Man FF UP / psychologie ETL
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Kočka domácí, pes domácí
Domestikovaní živočichové
Etologie psa a vlka - jejich srovnání
PORTUGALSKÝ PODENGO MALÝ (Podengo Portuguese pequeno)
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Velššpringršpaněl.
Jagdteriér.
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Hlasová komunikace psů a vlků
KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
Psí Rasy Barbora Myslivečková.
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Izrael Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, mrchožrout Využití dnes: dobytkářský pes, stopař, hlídač, zachránce, společník.
BORDER KOLIE Hedvika Kočendová R1.A kellyamuninka.blog.cz.
ROTTWEILER.

Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Psí Svět.
Osmák degu.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Pes domácí je potomkem vlka.
Pštros Něco málo o biologii.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Psovité šelmy.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Psovití RNDr. Václav Procházka.
Tajga Jehličnatý les.
CHOVANÍ ŽIVOČICHOVÉ Veronika Straková. PSY:  Pes je savec-původně masožravec, kvůli lidem všežravec  Šelma psovitá  Domestikovaný druh  Říše: živočichové.
PES DOMÁCÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém okolí lidských obydlí Domácí mazlíčci Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice,
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Pes domácí Prezentace o psech.
Kočka domácí, pes domácí
Prezentace Michutová Adéla
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_21_Příroda u nás doma
Základní škola T. G. Masaryka Blatná,
Bílý švýcarský ovčák. Povaha plemene Je velice inteligentní a snadno se učí novým povelům. V rodině je klidný a přátelský společník, jeho vztahy s dětmi.
Transkript prezentace:

Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE

Osnova přednášky: 1. Vlk jako předchůdce psa 2. Lovecké chování vlků. 3. Border kolie – pastevecký pes. 4. Popis jednotlivých pasteveckých disciplín. 5. Srovnání pasteveckého chování Border kolie s přirozeným loveckým chováním vlka.

VLK OBECNÝ (Canis Lupus): Je hlavním předchůdcem všech domácích psů (Canis lupus familiaris) ‏ Je hlavním předchůdcem všech domácích psů (Canis lupus familiaris) ‏ = ? Domácí psi po něm zdědili mnoho instinktů a dodnes se podle nich chovají. Domácí psi po něm zdědili mnoho instinktů a dodnes se podle nich chovají. Tyto instinkty byly v procesu domestikace člověkem využity a přetvořeny tak, aby se pes stal vhodným pracovním pomocníkem a partnerem. Tyto instinkty byly v procesu domestikace člověkem využity a přetvořeny tak, aby se pes stal vhodným pracovním pomocníkem a partnerem.

Chování vlků při lovu: Vlci loví kolektivně – nejprve jeden, nebo několik vlků upoutá pozornost stáda – opatrně se přibližují, využívaje upřeného očního kontaktu a charakteristické pozice těla ke znervóznění a „přimrazení“ zvěře. Nesmí ji však vyplašit – to by bylo kontraproduktivní. Vlci loví kolektivně – nejprve jeden, nebo několik vlků upoutá pozornost stáda – opatrně se přibližují, využívaje upřeného očního kontaktu a charakteristické pozice těla ke znervóznění a „přimrazení“ zvěře. Nesmí ji však vyplašit – to by bylo kontraproduktivní. Ostatní vlci stádo nepozorovaně obklíčí a překvapí jej ze zálohy. Útokem ve stádě vzbudí paniku, aby jej rozběhli – v takové situaci se silnější kusy nepokusí chránit ty slabé (naopak, utíkají od nich). Ostatní vlci stádo nepozorovaně obklíčí a překvapí jej ze zálohy. Útokem ve stádě vzbudí paniku, aby jej rozběhli – v takové situaci se silnější kusy nepokusí chránit ty slabé (naopak, utíkají od nich). Vlci si vyberou slabá zaostávající zvířata, ty pak od stáda oddělí a zaútočí na ně. Při útoku na konkrétní kus vlci útočí na nohy a boky zvířete. Vlci si vyberou slabá zaostávající zvířata, ty pak od stáda oddělí a zaútočí na ně. Při útoku na konkrétní kus vlci útočí na nohy a boky zvířete.

Border Kolie Plemeno psa domácího, v anglicky mluvících zemích běžně používané k pasení ovcí. Plemeno psa domácího, v anglicky mluvících zemích běžně používané k pasení ovcí. Je velmi aktivní a inteligentní, označována dokonce i za „workoholika“. Je velmi aktivní a inteligentní, označována dokonce i za „workoholika“. Pastevecké kolie musí zvládnout několik pasteveckých disciplin: Outrun, Lift, Fetch, Drive, Pen, Shed. Pastevecké kolie musí zvládnout několik pasteveckých disciplin: Outrun, Lift, Fetch, Drive, Pen, Shed. V těchto disciplínách i soutěží na čas. V těchto disciplínách i soutěží na čas.

OUTRUN / OBÍHÁNÍ Disciplína spočívající ve vyběhnutí psa obloukem k ovcím. Pes ovce oběhne a pak se zastaví a zdržuje se od nich v odstupu, aniž by je zneklidňoval a čeká na další povel. Disciplína spočívající ve vyběhnutí psa obloukem k ovcím. Pes ovce oběhne a pak se zastaví a zdržuje se od nich v odstupu, aniž by je zneklidňoval a čeká na další povel. Pes se má dostat za ovce tak, aby je nepoplašil, ale aby je zároveň připravil o možnost běžet zpátky. Pes se má dostat za ovce tak, aby je nepoplašil, ale aby je zároveň připravil o možnost běžet zpátky. LIFT Pes se v odstupu dostane přímo za ovce, má se tam, vestoje nebo vleže, zdržovat tak, aby v klidu vzaly na vědomí jeho přítomnost. Na povel psovoda se pes sebejistě přiblíží k ovcím tak, aby je přiměl ke klidnému pohybu, pokud možno přímo k ovčákovi.

FETCH Úkolem je přivedení ovcí k dané metě. PEN / PENNING Pes má nahnat ovci do malého prostoru (původně se jednalo o přepravní prostor na voze „pen“, dnes to bývá i malá ohrádka) DRIVE Disciplína na zkouškách práce ovčáckého psa, která spočívá ve hnaní ovcí určeným směrem

SHED Pes musí od stáda oddělit psovodem označené ovce. Počet ovcí, které je třeba od stáda oddělit, určuje rozhodčí. Pes při práci asistuje. V pravý okamžik vběhne mezi ovce a ty "správné" přebere pod svoji kontrolu. Tím prokáže schopnost vybrat ze stáda jednotlivá zvířata a bylo-li by to při denní práci třeba, dále je hnát.

Co mají tedy „borderky“ a vlci společného ? Border kolie pracuje, místo smečky, v součinnosti s člověkem, který tak přebírá pozici vlčího „alfa jedince“ a řídí chování psa. Border kolie pracuje, místo smečky, v součinnosti s člověkem, který tak přebírá pozici vlčího „alfa jedince“ a řídí chování psa. Zatímco vlci lovem získávají obživu, kolie získává uznání a obživu od člověka. Práce je pro ní hrou. Zatímco vlci lovem získávají obživu, kolie získává uznání a obživu od člověka. Práce je pro ní hrou. Při lovu jsou vlci schopni uběhnout velké vzdálenosti. Aby se neunavili, běží v řadě za sebou a střídají se ve vedení. I kolie při pasení stád denně uběhne 97 – 161 km. Při lovu jsou vlci schopni uběhnout velké vzdálenosti. Aby se neunavili, běží v řadě za sebou a střídají se ve vedení. I kolie při pasení stád denně uběhne 97 – 161 km. Při disciplíně OUTRUN se Border kolie chová podobně jako vlk, připravující lov – ovce obíhá (obkličuje) v bezpečné vzdálenosti. Při disciplíně OUTRUN se Border kolie chová podobně jako vlk, připravující lov – ovce obíhá (obkličuje) v bezpečné vzdálenosti.

Border kolie při „liftu“Vlk se blíží ke stádu Při disciplíně LIFT musí pes u ovcí získat respekt, ale nesmí vzbudit paniku – stejně jako vlk, který upoutává pozornost, i on užívá stejných nástrojů – blíží se ke stádu v obdobné pozici – na pokrčených nohou, s hlavou při zemi, staženým ocasem a upřeným pohledem (toto udržování a využití očního kontaktu je pro Border kolie typické).

Při disciplínách FETCH, PEN a DRIVE odděluje kolie určené ovce, nebo ovci od stáda, zaměřuje se na ně a žene je požadovaným směrem, tak jako vlci od stáda oddělí vyhlédnutou kořist, aby na ni mohli zaútočit. Při disciplínách FETCH, PEN a DRIVE odděluje kolie určené ovce, nebo ovci od stáda, zaměřuje se na ně a žene je požadovaným směrem, tak jako vlci od stáda oddělí vyhlédnutou kořist, aby na ni mohli zaútočit. Border kolie ovce pohání tím, že je „štípe“ – chytá za nohy. Border kolie ovce pohání tím, že je „štípe“ – chytá za nohy.

Border kolie jsou dnes jedním s nejoblíbenějších psích plemen – pro svou inteligenci, snadnou ovladatelnost a učenlivost se používají nejen k pasení ovcí, ale i pro canisterapii a pro sport, zejména agility. Border kolie jsou dnes jedním s nejoblíbenějších psích plemen – pro svou inteligenci, snadnou ovladatelnost a učenlivost se používají nejen k pasení ovcí, ale i pro canisterapii a pro sport, zejména agility. Někteří majitelé si bohužel neuvědomují, že Border kolie byla vyšlechtěna jako pracovní plemeno, které musí samostatně řešit problémy a přizpůsobovat se rozdílným skutečnostem při pasení ovcí. Zároveň je stále psem – tedy šelmou blízce příbuznou vlku, se vším co taková příbuznost obnáší. Někteří majitelé si bohužel neuvědomují, že Border kolie byla vyšlechtěna jako pracovní plemeno, které musí samostatně řešit problémy a přizpůsobovat se rozdílným skutečnostem při pasení ovcí. Zároveň je stále psem – tedy šelmou blízce příbuznou vlku, se vším co taková příbuznost obnáší. Nedostatek podnětné činnosti vede k tomu, že si Border kolie hledá náhradní zaměstnání a může svou energii směřovat nevhodným směrem – např. poškozování bytu a útěky. Nedostatek podnětné činnosti vede k tomu, že si Border kolie hledá náhradní zaměstnání a může svou energii směřovat nevhodným směrem – např. poškozování bytu a útěky. Závěrem:

ZDROJE: Bekoff M. (2004): Encyclopedia of Animal Behavior. Greenwood Press, s. 514 – 517 Bekoff M. (2004): Encyclopedia of Animal Behavior. Greenwood Press, s. 514 – dvd.com/ dvd.com/ dvd.com/ dvd.com/