Osvětim(Auschwitz) ( )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
projekt OZVĚNY HOLOCAUSTU
Advertisements

2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Protektorát Čechy a Morava
Život vězňů v koncentračním táboře
Židé za 2.světové války….
Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Osvětim Březinka Továrna na smrt.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Osvětim (Auschwitz).
Auschwitz-Birkenau (Osvětim)
DUM - Digitální Učební Materiál
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Poválečný vývoj v Československu
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
v historii holocaustu obecně, i ve Vsetíně“
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Holocaust českých Židů a Romů
1. světová válka ( ).
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ318 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Terezín (1941 – 1945).
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
KT Osvětim fotografické album Foto: Pavel Verner.
Člověk a společnost Dějepis 20. století Konečně mír VY_32_INOVACE_08 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Antisemitismus II. Holocaust
Koncentrační tábory II.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Obr.1: < >
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Nacismus Michal Kolář.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Narodila se v roce 1926 Daniel Brandl a Michael Verner.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OSVĚTIM.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Transkript prezentace:

Osvětim(Auschwitz) (1940-1945) Auschwitz byl komplex německých  nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů fungující během druhé světové války v Němci okupovaném Polsku. Velitel tábora, Rudolf Hess, při Norimberských procesech uvedl, že v Auschwitzu zemřely více než tři miliony lidí.

Tábory Koncentrační tábor Auschwitz byl tvořen třemi oddělenými tábory, které byly římskými číslicemi označeny jako Auschwitz I, II a III. Auschwitz I, jenž byl původním koncentračním táborem, sloužil jako administrativní centrum celého komplexu a za dobu jeho existence v něm nalezlo smrt na 70 tisíc lidí, převážně etnických Poláků a sovětských válečných zajatců. Auschwitz II(Birkenau) byl vyhlazovacím táborem ,ve kterém zemřelo nejméně 960 tisíc Židů, 75 tisíc Poláků a přibližně 19 tisíc Romů. Birkenau byl největším nacistickým vyhlazovacím táborem. Auschwitz III sloužil jako pracovní tábor společnosti Buna-Werke.

Útěky z tábora Auschwitz patřil k táborům s poměrně vysokým počtem uprchlých vězňů. Za každý útěk vězně bylo často nařízeno tzv. "stání", ve kterém dotčené skupiny vězňů stály až desítky hodin v pozoru a nehnutě v prostoru mezi bloky. Mnozí za tento způsob trestání zaplatili životem. Auschwitz se podle dostupných pramenů za dobu od založení po likvidaci tábora pokusilo o útěk celkem 802 osob.Z tohoto počtu bylo 144 útěků úspěšných, 327 útěků neúspěšných a o 331 útěcích nejsou žádné informace. Významní uprchlíci Tadeusz Wiejowski (Polák), první uprchlík – 6.srpen 1940 Viktor Pestek (Rumun, dozorce) a Vítězslav Lederer (Čech) – 5. duben 1944; Lederer se snažil dostat informace o poměrech v Osvětimi do Terezínského gheta, kdy nebyl brán vážně, a spojencům, se plán nepodařil Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, (Slováci) – 25. dubna 1944 v Žilině sepsali o táboře v Osvětimi zprávu známou jako Zpráva Wetzlera a Vrby, která se dostala (pravděpodobně jako první v takovém rozsahu) ke spojencům

Podmínky Podmínky v Osvětimi byly nepředstavitelné.Lidé trpěli hladem ,nemocemi museli tvrdě pracovat a byly krutě trestány.Na vykonání potřeby měli 10-15 sek.Ke snídani měli ,,kafe“ (černá voda) .K obědu polévku ,která obsahovala plesnivé maso a brambory.K večeři plátek plesnivého chleba. Ženy v Osvětimi vážily 20-25 kg,muži 45-50kg.Většinou když někdo byl potrestán ,tak umřel,buď udušením nebo dotyčného zastřelili.Většinu věcí Němci vyváželi do Německa např. vlasy, zlaté zuby,boty,kufry atd. Ze spánku krysy ukusovali lidem prsty a uši.

Můj názor Má návštěva koncentračního táboru v Osvětimi byla velmi poučná, nedovedl jsem si představit, v jakých podmínkách tam museli lidé přežívat a co museli zažívat. Myslím si, že by každý měl vidět a navštívit tento tábor, abychom viděli, jaké zlo tato doba přinášela.

Vstupní brána do tábora Auschwitz I. s nápisem Arbeit macht frei

Místo, kde lidé byly trestáni oběšením

Pec, kam nacisté vhazovali lidi po usmrcení

Vstupní brána do tábora

Vagón, kterým byli židé přiváženi do koncentračního tábora

Zřícenina plynové komory

Strážnická věž

Vytvořil Tomáš Lhoták VIII. C Zdroje:https://cs. wikipedia