ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Advertisements

přednáška Environmentální etika
DAVOVÉ CHOVÁNÍ JANA ZEMANOVÁ, C2A.
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Etika v podnikání Business Ethics
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde
Lidská práva.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Neurofysiologické principy a etika v doktorském studiu komise pro vědu RVŠ zpracoval Jaroslav Pokorný Galenos.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Husserlova teorie přirozeného světa
2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Filosofie úvod do problému....
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Epikurejská a stoická etika
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Základy sociální psychologie
Přednáška K čemu je právní filosofie
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Klasická sociologie (Max Weber)
Filozofie osvícenství v Německu
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B

OBSAH pojem ETIKA etika odpovědnosti představitelé otázky zdroje

ETIKA  ethos - mrav teorie morálky - filozofická disciplína zkoumjící morálku  disciplína praktické filozofie rozlišení dobra X zla

ETIKA ODPOVĚDNOSTI inspirována právní vědou souvisí s povinností nést následky za čin. jednání a chování člověka jsou podrobeny morálnímu hodnocení musíme vzít v úvahu:  Kdo je odpovědný?  Komu jsme odpovědní? Za co jsme odpovědní? Jaká jsou kritéria odpovědnosti?

ETIKA ODPOVĚDNOSTI nestačí autonomie a svoboda smysl- ve ,,druhém“ péče a naslouchání k druhým -> starost o budoucí generace „bytí-pro-druhého“ ,,celé bytí“

PŘEDSTAVITELÉ Max Weber německý sociolog, ekonom, zakladatel sociologie odlišil etiku úmyslu od etiky odpovědnosti poukázal na to, že jednání a chování může být spojeno různými nedostatky

PŘEDSTAVITELÉ Emmanuel Lévinas  významný a velmi originální francouzsko-židovský filosof zabýval se fenomenologií, judaismem a etikou “Přátelství míří ke druhému, láska hledá to, co nemá strukturu jsoucího, co je nekonečně budoucí, co je teprve třeba zplodit.“

OTÁZKY Z jakého slova pochází slovo ETIKA a co znamená? Co je to etika odpovědnosti? Jakou hlavní myšlenku má etika odpovědnosti? Jmenuj dva představitele etiky odpovědnosti.

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Etika#Etika_odpov.C4.9Bdnosti 10. 3. 2014 http://www.ius-wiki.eu/tnh/pfuk/etika_v_podnikani/19 10. 3. 2014 Příprava pro přijímací zkoušky- základy společesnkých věd I.