Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Zkoušení asfaltových směsí
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
Cement je hydraulické pojivo k výrobě malty a betonu.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2007
Malty a maltové směsi.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Zkoušení hydraulicky stmelených materiálů
Název operačního programu:
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
Název operačního programu:
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Přehled stavebních materiálů
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Manipulace s výrobky a vázaní břemen
Materiály Materiály pro staveništní omítky Voda - Druhy omítek Výztuž, nosné konstrukce a lišty Upevňovací prostředky - Podložky.
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
STEELCRETE ® Kontrola a zkoušení Ing. Stanislav Smiřinský 5. Seminář Beton University, Plzeň,
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Sádra Vzdušné pojivo.
Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2007
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
STAVEBNICTVÍ Technologie
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
NK1 – Zdivo1.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Jak specifikovat beton a další produkty
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
M E T O D Y H O D N O C E N Í K O S M E T I C K Ý C H P Ř Í P R A V K Ů V Č S N Ing.Karel Janeš, CSc.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
SOLI Stavební materiály
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Kapitola 4: malty Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ing. Ivana Chromková Ing. Pavel Leber Ing. Petr Bibora Ing. Jiří.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
STROPNÍ PODHLEDY – VARIANTY A JEJICH OCEŇOVÁNÍ
Posouzení stavu ŽB stropní konstrukce nad 4.NP bytového domu  Základní informace Nosné konstrukce bytového domu vykazují značný pokles pevností Podezření.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Využití teplárenské strusky pro výrobu betonového zboží
VY_32_INOVACE_615 Název školy příspěvková organizace Autor
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
REAKCE NA OHEŇ a výsledné zatřídění stavebních materiálů
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005

Evropské normy v oboru cementu vydané v závěru roku 2004 a v roce 2005 ČSN EN 197-1:2004 Změna A1 (týkající se cementů s nízkým hydratačním teplem) ČSN EN 197-4:2004 Cement – Část 4: Složení, specifikace a kritéria shody vysokopecních cementů s nízkou počáteční pevností ČSN EN 14216:2004 Cement – Složení, specifikace a kritéria shody cementů s velmi nízkým hydratačním teplem ČSN EN 413-1:2004 Cement pro zdění – Část 1: Složení, specifikace a kritéria shody

Evropské normy v oboru cementu vydané nebo těsně před vydáním ČSN EN 413-2:2005 Cement pro zdění – Část 2: Zkušební metody. ČSN EN 196-1:2005 Metody zkoušení cementu – Část 1: Stanovení pevnosti Část 2: Chemický rozbor Část 3: Stanovení dob tuhnutí a objemové stálosti Část 5: Zkouška pucolanity pucolánových cementů ČSN EN Hlinitanový cement – Složení, specifikace a kritéria shody

Evropské normy v oboru cementu připravované: prEN Metody zkoušení cementu – Část 10: Stanovení obsahu ve vodě rozpustného šestimocného chrómu v cementu ČSN EN 196-6:1993 Metody zkoušení cementu – Část 6: Stanovení jemnosti mletí Část 7: Postupy pro odběr a úpravu vzorků cementu PrEN Metody zkoušení cementu - Část 2.2: Chemický rozbor cementu metodou rentgenové fluorescenční spektrometrie prEN Hydraulické silniční pojivo prEN xxxxx Hydraulické stavební pojivo ČSN P ENV 196-4:1995 Kvantitativní stanovení hlavních složek

V oboru stavebního vápna ČSN EN 459-1:2002 Stavební vápno – Část 1: Definice, specifikace a kritéria shody s národní Změna Z1, týkající se Způsobu a doby skladování Část 2: Zkušební metody Část 3: Hodnocení shody Probíhají diskuse s certifikačními orgány – sektorovou skupinou SG2 týkající se jejich požadavku na změnu systému prokazování shody stavebních vápen z dosavadního „2“ na požadovaný „2+“. Pracovní skupina WG 11 není této změn nakloněna s poukazem na potíže, které by to v Evropě přineslo malým výrobcům stavebního vápna.

V oboru malt pro zdivo - Evropské normy vydané ČSN EN 998-1:2003 Specifikace malt pro zdivo – Část 1: Malty pro vnitřní a vnější omítky Část 2: Malty pro zdění ČSN EN 1015 Zkušební metody malt pro zdivo Části 1 – 2 – 3 – 4 – 6 – 7 – 9 – 10 –11 –12 –17 –18 – Mrazuvzdornost Platí i nadále ČSN Zkouška mrazuvzdornosti malty se změnou A1:2005, kterou byly upraveny některé vazby na nové ČSN EN prEN Sádrová pojiva a sádrové malty pro vnitřní omítky – Část 1: Definice a požadavky Část 2: Zkušební metody

Evropské normy připravované: prEN Stanovení trvanlivosti zatvrdlých malt pro zdění ( u nichž obsah cementu je větší než 50 % celkové hmotnosti pojiva). prEN Stanovení trvanlivosti zatvrdlých malt pro zdění ( u nichž obsah cementu je menší než 50% celkové hmotnosti pojiva). prEN Specifikace malt pro zdivo – Část 3: Vnější a vnitřní omítky s organickými pojivy

V oboru potěrových materiálů a podlahových potěrů V tomto oboru nedošlo v průběhu uplynulého období k výrazným změnám a trvá následující stav: ČSN EN 13318:2001 Potěrové materiály a podlahové potěry – Definice ČSN EN 13813:2003 Potěrové materiály a podlahové potěry – Vlastnosti a požadavky ČSN EN Zkušební metody potěrových materiálů: Části 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – Uvedený soubor evropských norem byl v roce 2005 doplněn o: ČSN EN Látky pro hořečnatou maltovinu pro potěrové materiály – Kaustický magnezit a chlorid hořečnatý – Část 1: Definice, požadavky ČSN EN Látky pro hořečnatou maltovinu pro potěrové materiály – Kaustický magnezit a chlorid hořečnatý – Část 2: Zkušební metody

V oboru sádry a výrobků ze sádry - normy vydané ČSN EN 12859:2003 Sádrové tvárnice – Definice, požadavky a zkušební metody (provedena revize A1:2003) ČSN EN 12860:2001 Sádrová lepidla pro sádrové tvárnice – Definice, požadavky a zkušební metody (provedena revize A1:2003) ČSN EN 520 Sádrokartonové desky – Definice, požadavky a zkušební metody ČSN EN Pojiva, kompozitní pojiva a průmyslově vyráběné maltové směsi pro podlahové potěry ze síranu vápenatého – Část 1: Definice a požadavky ČSN EN Pojiva, kompozitní pojiva a průmyslově vyráběné maltové směsi pro podlahové potěry ze síranu vápenatého – Část 2: Zkušební metody ČSN EN Kovové konstrukční prvky pro sádrokartonové systémy – Definice, požadavky a zkušební metody ČSN EN Upravené výrobky ze sádrokartonových desek – Definice, požadavky a zkušební metody

Evropské normy vydané ČSN EN Sádrová pojiva a sádrové malty pro vnitřní omítky – Část 1: Definice a požadavky ČSN EN Sádrová pojiva a sádrové malty pro vnitřní omítky – Část 2: Zkušební metody ČSN EN Spárovací materiály pro sádrokartonové desky – Definice, požadavky a zkušební metody

Evropské normy schválené Připravuje se české znění EN Předtvarované sádrokartonové římsy – Definice, požadavky a zkušební metody EN Sádrová lepidla pro tepelně a zvukově izolační kompozitní panely a sádrokartonové desky – Definice, požadavky a zkušební metody EN Kovové pletivo a lišty – Definice, požadavky a zkušební metody – Část 1: Vnitřní omítání EN Kovové pletivo a lišty – Definice, požadavky a zkušební metody – Část 2: Vnější omítání

Evropské normy připravované prEN Vláknité sádrové výrobky – Definice, požadavky a zkušební metody prEN Prefabrikované sádrové stěnové panely – Definice, požadavky a zkušební metody prEN Sádrokartonové kompozitní deskové panely – Definice, požadavky a zkušební metody prEN Sádrové prvky pro zavěšené stropy – Definice požadavky a zkušební metody prEN Kovové lišty a profily pro upevnění sádrokartonových desek – Definice, požadavky a zkušební metody prEN Navrhování a provádění sádrokartonových systémů na rámech – Část 1: Všeobecně prEN Sádrové desky vyztužené vlákny - Definice, požadavky a zkušební metody – Část 1: Sádrové desky s krytím rohožemi prEN Sádrové desky vyztužené vlákny - Definice, požadavky a zkušební metody prEN Navrhování a provádění sádrových tvárnic prEN Obecné postupy navrhování sádrovláknitých maltových prvků