STŘEDOAMERICKÉ REGIONY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AMERIKA – Opakování zeměpisných znalostí
Advertisements

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Státy Střední Ameriky Albert Jelínek ze 4.A.
Mexiko země dávných indiánských kultur
SEVERNÍ AFRIKA.
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
IRSKO Robin Plch 8.A
AMERIKA.
VENEZUELA.
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Brazílie a její sousedé
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STŘEDOAMERICKÉ ZEMĚ.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Střední Amerika.
AUSTRÁLIE.
VY_52_INOVACE_03/2/4_ZEMĚPIS Státy střední Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 –
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: listopad 2013
AMERIKA poloha, rozloha, členění
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jan Sazama Dominik Kuksa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_226_střední Amerika AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
STŘEDNÍ AMERIKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Střední Amerika ČÍSLO.
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_07 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název učiva: Amerika severní
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední Amerika.
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
3. b Úvod do Střední Ameriky
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Bolívie
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Dělíme na: pevninská část ostrovní část

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY a) pevninská část

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY pevninská část Mexiko – probráno v samostatné prezentaci Belize Guatemala Honduras Kostarika Nikaragua Panama Salvador

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY a) pevninská část BELIZE Hlavní město: Belmopan

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE Většinu území státu pokrývá pobřežní nížina Pouze na jihovýchodě se zvedají Maya Mountains, které přesahují 1000 m n. m. Východní pobřeží Honduraského zálivu je lemováno skupinou 130 písečných ostrůvků a korálových útesů, známých pod společným názvem Bariéra Belize

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE Belize je rozvojový stát příjem státu závisí na zemědělství, turismu a těžbě přírodních surovin. Belize je nejméně lidnatou zemí Střední Ameriky. Obyvatelé jsou potomci afrických otroků, Mayů, evropských osadníků nebo míšenců těchto skupin.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE - OBYVATELSTVO Většinou žijí v pobřežních oblastech. Úředním jazykem je angličtina, téměř polovina populace ovšem mluví španělsky.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY BELIZE - Great Blue Hole

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Guatemala – hlavní město - Ciudad de Guatemala

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Guatemala

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Guatemala - přírodní podmínky Středem území Guatemaly prochází hřbet pohoří Sierra Madre de Chiapas, který zde dosahuje výšek přes 4000 m n. m. Nejvyšší vrchol Guatemaly sopka Tajumulco je zároveň nejvyšší horou Středoamerických Kordiller kromě Mexika.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Guatemala

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Guatemala Hospodářství Guatemala je rozvojový zemědělský stát. Z nerostných surovin se zde těží ropa a antimon. Obyvatelstvo Asi polovinu obyvatel tvoří potomci dávných Mayů, kteří jsou většinou velmi chudí a pracují v zemědělství. úřední jazyk: španělština

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Honduras - hlavní město: Tegucigalpa

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Honduras

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Honduras Přírodní podmínky: Více jak 65% povrchu země je horského charakteru s průměrnou nadmořskou výškou 1000 m n. m V Hondurasu stále panuje neklidná politická situace.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Honduras  Pro průmysl je mimo jiné důležité zpracování mahagonového dřeva. Většinu honduraského exportu tvoří zemědělské produkty - káva, banány, palmový olej, mořské plody. Dalším významným vývozním artiklem jsou nepoužité poštovní známky, bankovky a jiné dokumenty, zlato a zemní plyn.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Honduras 

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Kostarika - hlavní město: San José

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Kostarika  přírodní podmínky: Páteří země jsou tři pohoří, která se táhnou souvisle od severozápadu k jihovýchodu celým územím státu. Nejvyšší horou Kostariky je 3 820 metrů vysoká hora Chirripó v pohoří Cordillera de Talamanca. Kostarika se stala první středoamerickou zemí, která začala vyvážet do světa banány a kávu.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Kostarika

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Kostarika

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua - hlavní město: Managua

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua Geografie Středem země prochází pohoří Kordillery s mnoha sopkami. Na jihozápadě se rozkládají jezera Nikaragua a Managua. Směrem k pobřeží Karibského moře se povrch snižuje až k bažinatému pobřeží Moskytů s porosty mangrovů. Většina území státu leží v úmoří Atlantického oceánu.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua Jezero Nikaragua bylo kdysi spojené s oceánem. Tektonické procesy vytvořily později nové pohoří, a tak se jezero oddělilo od oceánu. V jezeře dodnes žijí žraloci, kteří si zvykli na nové podmínky sladké vody a vyvinuli se v endemický druh žraloků. Na jezeře je několik vulkanických ostrovů.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua Drtivou většinu nikaragujského exportu tvoří zemědělské produkty - káva, hovězí maso, mořské plody, fazole, cukr. Dalším významným vývozním artiklem je zlato.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Nikaragua

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama - hlavní město: Ciudad de Panamá

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama Západní část Panamy prostupuje vulkanické pohoří Cordillera de Talamanca, které zasahuje až do Kostariky.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama Hospodářství Díky výhodné zeměpisné poloze patří panamské hospodářství k jedněm z bohatších ve Střední Americe. Pod panamskou vlajkou je registrováno přes 3000 lodí, jelikož jsou registrační poplatky malé a pracovní zákony velmi benevolentní.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama Světový význam má Panamský průplav mezi Atlantským a Tichým oceánem.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Panama

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Salvador - hlavní město: San Salvador

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Salvador Mezi nejrozšířenější zemědělské plodiny patří kukuřice, rýže, sorgo, zelenina, pomeranče či banány. Chovají se skot, prasata a drůbež. Hospodářský význam má těžba dřeva i rybolov.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Salvador

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY Salvador Hlavním obchodním partnerem jsou Spojené státy. Od roku 2001 je salvadorskou měnou americký dolar. Významné exportní výrobky jsou káva, papír a papírové výrobky, plasty, léčiva, ryby a cukr. Příjmy z turismu.

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY SALVADOR

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY SALVADOR

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY zdroj obrázků: http://images.google.com http://latinskaamerikadnes.cz/stredni-amerika/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Belize http://cs.wikipedia.org/wiki/Guatemala http://cs.wikipedia.org/wiki/Honduras http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostarika http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikaragua http://cs.wikipedia.org/wiki/Panama http://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador