Univerzitní licence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Advertisements

Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Školní síť a její připojení k internetu
FUNKCE SHORA A ZDOLA OMEZENÁ
Ing. Adam Mikula FairNet Systems, s.r.o.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Pavel Kurfürst - Ústav cizích jazyků LF Univerzita Palackého v Olomouci, ČR
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Otevřené myšlení otevřené dveře. Přehled akademických aktivit Dalibor Kačmář Academic Program Manager Developer & Platform Evangelist Group
Univerzitní licence Radim Peša Úvod Aktuální informace o celouniverzitních softwarových licencích jsou uživatelům k dispozici na adrese.
OEMFPPOpen Open Value (s omezeným rozsahem) Open Value (pro celou společnost)OVSSelect PlusEAEAS Zákaznický profil Organizace kupující nový počítač nebo.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Právní aspekty užívání software
Elektronický obchod. Požadavky na funkčnost aplikace nabídka zboží zboží se může prodávat za různé ceny (akční nabídky, sezónní výprodeje) evidence zákazníků.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
Perspektivy clearingu pro IDS, kraje a dopravce Ing. Michael Holešovský Certifikovaný senior projektový manažer IPMA B® ČSAD SVT Praha, s.r.o.
Markéta Mead Anti-Piracy Manager Microsoft Česká republika.
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Václav Rada Partner Account Manager - OEM Microsoft Česká republika
Microsoft School Agreement Výhody pro školy na území hl. m. Prahy Magistrát hl. m. Prahy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Efektivní vzdělávání pro efektivní úřad Bohumil Havel.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Copyright 2009 FUJITSU TECHNOLOGY SOLUTIONS Luboš Výrostek Clearingové centrum centrální smlouvy.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Školství, zdravotnictví a veřejnou správu Jan Knyttl zástupce společnosti pro školství a samosprávu Změny v licencování pro.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Nástroje pro řízení projektů. Kriteria členění Desktopová aplikace SaS (Software as Service) aplikace.
Concurrent (plovoucí) licence Program může být instalován na libovolném počtu počítačů Současně může být spuštěno jen tolik instancí, kolik je licencí.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Modernizace počítačové učebny se zaměřením na geoinformační technologie projekt F ondu rozvoje vysokých škol Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitelé:
Andrea Vlčková Licensing Marketing Manager Microsoft Česká republika
Efektivní licencování Karel Klatovský,
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
1 GISáček 2006 GIS v podání Autodesku GISáček 2006 Pavel Robek Tech Data Distribution s.r.o.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Microsoft DreamSpark Časté dotazy. Benefity jako součást akademických smluv Akademické licenční smlouvy Enrollment for Education Solutions (EES), Open.
SYSTÉMOVÉ ŘEŠENÍ LICENCÍ MICROSOFT VE ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH V RÁMCI LIBERECKÉHO KRAJE ING. JAN KNYTTL Servodata, a.s.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Řešení rozhodovacího problému Volba kancelářského software (Microsoft Office vs. Open Office) v prostředí podniku Autor: Dalibor Kaláb Ročník II: 2006/2007.
LICENČNÍ MODEL PRO PRODUKTY MICROSOFT porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 15. prosince 2012.
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Jednoduchá evidenční pokladna LICENČNÍ PRŮVODCE
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Setkání LVT Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště.
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
VLASTNOSTI FUNKCÍ FUNKCE SUDÁ A LICHÁ Podmínky používání prezentace
MAXIMUM A MINIMUM FUNKCE
Transkript prezentace:

Univerzitní licence

Úvod Aktuální informace o celouniverzitních softwarových licencích jsou uživatelům k dispozici na adrese http://www.muni.cz/ics/services/software

Nakupují se individiálně „edu“ verze SW používané v malých objemech Typy licencí na MU Běžné licence Nakupují se individiálně „edu“ verze SW používané v malých objemech ! Freeware/použití zdarma/shareware U řady SW možnost instalace na více počítačů uživatele (PC, NB, doma) Název prezentace v zápatí

Typy licencí na MU Slevové programy Nejedná se o multilicenci Individuální nákupy Možnost nákupu se slevou díky většímu objemu pořízeného software Adobe, Total Commander

Centralizované nákupy Nákup licencí centralizovaně v rámci celé MU Typy licencí na MU Centralizované nákupy Nákup licencí centralizovaně v rámci celé MU Sběr požadavků, centrální nákup, přeúčtování a delegování na jednotlivá pracoviště Instalační media a autorizační klíče jsou k dispozici oprávněným osobám v Inetu MS Select, antivirové licence Název prezentace v zápatí

Software je možno instalovat v libovolném množství Typy licencí na MU Plovoucí licence Software je možno instalovat v libovolném množství Počet současně spuštěných instalací je omezen, hlídáno licenčním serverem Matlab, Maple, TeamViewer, některé SW Adobe Název prezentace v zápatí

Software je zakoupen za fixní částku Typy licencí na MU Neomezené licence Software je zakoupen za fixní částku Použití je možné na celé MU v neomezeném množství v rámci licenčních podmínek Nejedná se o trvalou licenci, je možno ji používat jen po dobu platnosti licenční smlouvy Software je k dispozici v Inetu (odsouhlasení licenčních podmínek, registrace uživatelů) U tohoto typu licence většinou možnost použití doma Statistica, IBM SPSS Statistics, SAS, ASPI, Salamander, MS CA/EES, Salamender – časově omezený? Licence je možno dělit z různých hledisek.

Statistica Statistický software firmy Statsoft Pořizováno z centralizovaných zdrojů Neomezená licence Mohou používat všichni zaměstnanci i studenti Možno instalovat na počítače MU i domácí počítače uživatelů Ročně obnovovaná licence -> nutnost řešit příslib financí na další období (předčasné zpřístupnění) Starší verze se neprodlužují, každý rok je potřeba instalovat novou verzi

Statistica Síťová verze pro instalaci v počítačových učebnách Instalační média a aktivační kódy ke stažení v INETu Stažení podmíněno odsouhlasením licenčních podmínek v INETu, registrace uživatelů Ročně si Statistica z INETu stahuje přes 3000 uživatelů Cena za rok: cca 660 000 kč vč. DPH Možnost uzavření smlouvy na delší období (3-5 let) Cenově výhodné Dostupnost licenčních kódů i pro starší verze

IBM SPSS Statistics Statistický software firmy ACREA CR Pořizováno z centralizovaných zdrojů Neomezená licence Mohou používat všichni zaměstnance i studenti Možno instalovat na počítače MU i domácí počítače uživatelů Smlouva pětiletá, do konce roku 2013 Licenční kódy i pro starší verze Síťová verze pro instalaci v počítačových učebnách

Instalační média a aktivační kódy ke stažení v INETu IBM SPSS Statistics Instalační média a aktivační kódy ke stažení v INETu Stažení podmíněno odsouhlasením licenčních podmínek v INETu, registrace uživatelů Ročně si program z INETu stahuje přes 1500 uživatelů Jednoleté splátky: 24 000 EUR + DPH (např. v roce 2013 se platilo 730 000 kč vč. DPH Název prezentace v zápatí

SAS Statistický software firmy SAS Institute Zakoupeno z projektu ESF Neomezená licence Mohou používat všichni zaměstnance i studenti Možno instalovat na počítače MU i domácí počítače uživatelů Smlouva do konce května 2015 Každoroční obnova platnosti pomocí SID souborů Instalační média a aktivační kódy ke stažení v INETu

Za rok 2012 si SAS stáhlo 41 uživatelů, 2013 zatím 85 uživatelů Stažení podmíněno odsouhlasením licenčních podmínek v INETu, registrace uživatelů Za rok 2012 si SAS stáhlo 41 uživatelů, 2013 zatím 85 uživatelů Roční cena akademické licence je 170 000 kč vč. DPH Název prezentace v zápatí

ASPI Automatizovaný systém právních informací Licence původně nebyla pro celou MU -> hrazeno ze zdrojů jednotlivých fakult a HS Nově licence rozšířena na celou MU s výjimkou Ceitecu Licenci mohou využívat zaměstnanci a studenti lokalit vyjmenovaných ve smlouvě, dále je možné využití pro vlastní hospodářskou činnost vyjmenovaných subjektů Přístup přes zaměstnaneckou VPN a Eduroam Individuální povolování pevných IP adres v rámci jednotlivých pracovišť

Podrobnější informace a konfigurační parametry v INETu ASPI Podrobnější informace a konfigurační parametry v INETu Cena: 60 000 kč bez DPH jednorázově za instalaci databáze, roční poplatky cca 144 000 kč bez DPH Název prezentace v zápatí

Microsoft Select Plus Slevový program firmy Microsoft pro školství Možno nakupovat téměř veškerý software firmy Microsoft za ceny pro školství Nejsou home produkty (hry) Není plná licence desktopového operačního systému (pouze upgrade)

Rámcová smlouva (Microsoft – MŠMT) Prováděcí smlouva (MU – T Systems) Microsoft Select Plus Rámcová smlouva (Microsoft – MŠMT) Prováděcí smlouva (MU – T Systems) Smlouva uzavřena na základě veřejné soutěže Smlouva i dokumentace k soutěži je k dispozici pro potřeby doložení k projektům Snaha vyhovět OPVK i VaVpI požadavkům, nicméně zodpovědnost zůstává na řešiteli Název prezentace v zápatí

Microsoft Select Plus Měsíční cyklus sběru objednávek z celé MU Uživatelé -> kontaktní osoby na pracovištích -> ÚVT -> Dodavatel Fakturace Dodavatel -> ÚVT -> HS Na vyžádání možná fakturace Dodavatel -> Řešitel projektu, využíváno pro potřeby projektů Instalační média a aktivační kódy jsou ke stažení v INETu. Dejte vědět, pokud vám tam něco schází!

Microsoft Select Plus ÚVT poskytuje licenční poradenství, spolupráce s dodavatelem Select Plus Často kladené otázky (Studentský Select, Home Use Program, Work at Home) jsou na na adrese http://www.muni.cz/ics/services/select/faq

Nákupy ze Selectu Office Windows upgrade Select celkem Počet ks Cena 2008 648 891 260,40 31 42 082,80 1 891 479,70 2009 656 935 192,20 92 121 532,00 2 076 145,66 2010 614 875 484,60 266 368 935,80 2 039 079,30 2011 827 1 105 246,50 45 63 586,20 2 212 223,60 2012 809 1 357 078,40 114 197 064,00 2 125 637,30

EES Enrollment for education solutions Jedná se o náhradu programu Microsoft Campus Agreement Částečná alternativa k nákupům přes MS Select Pronájem softwaru Roční platby podle počtu zaměstnanců a vybrané množiny produktů Na MU využívá ÚVT a FF

Antivirové licence Pořizovány centrálně pro všechny PC s operačním systémem Microsoft Windows v majetku MU Placeno z centralizovaných zdrojů Licence jsou obnovovány v ročním cyklu Sběr objednávek na podzim Kontaktní osoby na pracovištích -> ÚVT -> Dodavatel Aktivační kódy ke stažení v INETu Celkem cca 998 000 kč vč. DPH

Aktuálně pokryto cca 10 000 PC: Antivirové licence Aktuálně pokryto cca 10 000 PC: Počet ks Cena ESET 9980 790 000 F-Secure 10 3 000 AVG 400 33 000 Název prezentace v zápatí

Sassafras K2 Nástroj usnadňující správu licencí Využití např. u Adobe plovoucích licencí (není vlastní licenční server) Trvalá licence Licence na server + licence na každou stanici, která má být hlídána

Produkty Adobe MU se účastní slevového programu CLP Množstevní sleva dosažená díky sčítání nákupů za celou MU do jednoho kontraktu Software zakoupený v rámci CLP je možno instalovat jen na počítače v majetku MU, učitelé si mohou nainstalovat doma jednu kopii na přípravu Student&Teacher licence – licence registrovaná přímo na studenta/učitele, není možno ji použít na počíače v majetku MU Nákupy si zajišťují jednotlivá pracoviště samostatně

Produkty Adobe Možno nakupovat přes libovolného prodejce, nově musí být prodejce certifikovaný pro oblast školství + certifikace na Adobe Při nákupech je potřeba uvádět číslo kontraktu a CLP úroveň. Aktuální číslo je dostupné na http://www.muni.cz/ics/services/software Nebyla soutěžená žádná smlouva, na kterou by se dalo odvolávat jako u MS Select Plus Je potřeba nákupy standardně soutěžit

Team Viewer Software pro vzdálenou podporu uživatelů Na webu aplikace ke stažení pro uživatele (vygeneruje ID a heslo pro spojení) Plovoucí licence, 6 kanálů Možnost sledovat využití jednotlivých kanálů na MU Možnost přikoupení kanálů ke stávající licenci

Matlab Systém zahrnující nástroje pro symbolické a numerické výpočty, analýzu a vizualizaci dat, modelování a simulace dějů Plovoucí licence Licence CESNETu (tři VŠ, 350 licencí) Mohou využívat všichni zaměstnanci i studenti MU Aktuálně jednání o nákupu celoakademické licence, součástí až 14 toolboxů po 500 licencích – dát vědět, o co je zájem Nově je program přístupný pouze z univerzitních IP adres, z domova přes VPN, příp. možnost zaregistrování domácí IP adresy

Maple Prostředí pro symbolické výpočty, řešení vědeckých a inženýrských problémů, matematické zkoumání, vizualizaci dat a tvorbu technických publikací Pool plovoucích licencí ve verzi 9.5 Licence CESNETu Starší verzi 5.1 možno instalovat i na domácí počítače

Total Commander Multilicence neexistuje Sleva od určitého počtu licencí ve vlastnictví MU Nově je potřeba veškeré nákupy objednávat jako rozšíření licence #48335 (původně licence FSS, nyní rozšířena na celou MU) Než dosáhneme 1000 licencí, musí být minimální přiobjednávka 5ks

Závěr Další celouniverzitní licence… Altap Salamander ESRI ArcGIS IntelliJ IDEA Layout Editor Aktuální informace k nalezení na http://www.muni.cz/ics/services/software Připomínky a dotazy jsou vítány na licence@ics.muni.cz

Další body Vyjádření k Matlabu O jaké další SW je zájem? koordinace nákupu jiných SW, i když se nebude jednat o plošné licence (podobně, jako u TC) Vyřazovaných počítačů ze studoven