Kresba šrafem – modelování plošných tvarů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.ročník celostátní výtvarné soutěže
Advertisements

GYMNÁZIUM VIEW Radek Šíp Robert Rössler Veronika Bartková
Zakreslování konstrukcí
DVĚ TVÁŘE ČESKOKRUMLOVSKÝCH DOMŮ A ULIC
VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ.
Výuka českého jazyka na naší škole.
Výuka na gymnáziu U Balvanu
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
FRONT PAGE VÝZKUM TEPLOTNÍCH POLÍ V PRŮMYSLOVÝCH BUDOVÁCH
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Matematika – opakování 4
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
* Trojčlenka příklady Matematika – 7. ročník *
Matematika a její využití v geografii
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
LINEÁRNÍ OPTIMALIZAČNÍ MODEL
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
Vytváření prezentace v PowerPointu
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
ČESKÁ REPUBLIKA Můj erb Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Ohyb světla, Polarizace světla
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.16/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Téma: Vektorizace obrázků -10. díl
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Organizační struktury, příklady
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1 Praktické řešení vybraného území Povodí NEŽÁRKY.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
POSELSTVÍ ŘÍŠE FANTAZIE
Informatika GIMP – zajímavé nadpisy
Naše třída 9.A.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Přístroje pro astronomii 2
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Impresionismus Název školy
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Téma:Plošné obrazce; členění plochy Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
Téma:Úvodní cviky s tužkou a perem – lineární kresba Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
Malba podle Clauda Moneta Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Návrhové skici-použití výtvarných technik
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
Pravidla pro zobrazování na výkresech
Jan čejka student 5. ročníku osmiletého gymnázia v Pardubicích
Stylizace kresby figury a detailů
Modelování křižovatek modelem SYMOS’97
Vypočítej tabulky a+b a b
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Kresba šrafem – modelování plošných tvarů Mgr. Petr Švarc, gymnázium Rumburk Metoda, která upřednostňuje „malířský“ způsob kresby. Velmi dobře ji zvládnou mladší i starší žáci s rozdílnou úrovní kreslířských dovedností. Výsledek často předčí očekávání i u velmi náročných tvarů. Při srovnání kreseb téhož modelu zjistíme, že se žáci od vzoru výrazně neodchylují. Jako předloha byly použity fotografie zvířat. Kresba šrafem je velmi vhodná i pro nácvik malířských technik, zejména při použití pastelů a barevných kříd.

Namísto obvyklého přístupu, při kterém se tvar obrazce definuje obrysovou linií a následně se zpracovává jeho vnitřní plocha (na způsob dětské omalovánky) je postup při kresbě šrafem opačný. Pomocí slabě výrazného šrafování se modeluje plošný tvar zobrazovaného objektu. (vymezí se jakoby „hřiště“, v jehož hranicích se kreslíř bude pohybovat.) Stínování ke zvýraznění trojrozměrnosti se provádí postupně od největších „globálních“ stínů ke stínům „lokálním“. Jako poslední přichází na řadu lineární definice tvaru. Není však nutností a je třeba zvážit její použití. Pokud je plocha objektu dobře prokreslená, jsou hranice tvaru zřetelné a obrysovou linii je možné použít jen v místech, kde má plocha objektu přibližně stejnou světelnou intenzitu jako pozadí. Obrysová linie musí být provedena citlivě tenkou, ostrou stopou.

Eliška Drahotová (15 let)

Veronika Mertlová (15 let)

Kateřina Králová (15 let)

Zuzana Vlasáková (15 let) Lenka Dudková (17 let) Dagmar Hejlová (16 let) Eva Nguyenová (15 let)

Anežka Drahotová (15 let)

Šárka Strachoňová (15 let) Kateřina Faloutová (13 let)

Jan Mayer (17 let)

Kristýna Kacafírková (13 let)

Petra Košumberská (16 let) Duong Thi Oanh (13 let)

Roman Richter (16 let)

Dana Havléčková (13 let)

Do Tan Phat (16 let)

Petra Bogdalová (13 let)

Lenka Andršová (14 let) Fabián Strecker (15 let)

Nakreslili studenti Gymnázia Rumburk Eliška Drahotová, kvarta A Lenka Andršová, kvarta A František Mejstřík, sexta A Fabián Strecker, tercie A Anežka Drahotová, kvarta A Roman Richter, I.C Zuzana Vlasáková, kvarta A Petra Košumberská, I.D Jan Mayer Dana Havlíčková, sekunda A Petra Bogdalová, sekunda A Dagmar Hejlová, I.D Andrea Hýblová, sekunda A Kateřina Králová, kvarta A Kateřina Faloutová, sekunda A Nakreslili studenti Gymnázia Rumburk