KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

BAROKO DŮM GABLER náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 507.
Románská kultura 10. – 12. století
Románský sloh Kostel sv. Mikuláše Kostelní náměstí
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508
Sloveso BÝT – přítomný čas
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘEHLED HUDEBNÍCH SLOHŮ
Antické umění Starověké Řecko.
Empír - (z lat. empire = císařství )
Gotická kultura.
Vazba „ es gibt „.
Konverzace v německém jazyce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Gotická kultura.
Secesní, Konstruktivismusní a Funkcionalimusní sloh
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Umělecké slohy a moderní umění 4. Empír
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Antické Řecko Architektura.
Brno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
 Křížová chodba  používaná při stavbě církevních staveb.
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kateřina Hrudková, Amálie Knotová, 1.B.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Český Brod.
Olomouc.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Líbit se In the following sentences, translate the English in parentheses into Czech, using the correct form of líbit se. Vzor: Jak (do you like) ta kniha?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuICT ve výuce Příjemce podpory – školaHotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Coubalová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09C_08 Dresden TEMA:Reálie německy mluvících.
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum: Název:
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_AJ.8.08_welcome_to_london Název: Welcome to London Vzdělávací.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Sloveso být – přítomný čas
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
Sports Tematická oblast Angličtina: CANADA Datum vytvoření
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Němčina pro 8. třídu. Předložky se 3. a 4. pádem
DEUTSCH MIT MAX LEKTION 4
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
BERLIN Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Ing. Milana Zuhlová Anotace:
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Dějepis
Tato prezentace je hrazena z projektu:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Transkript prezentace:

KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14

Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem ke Kostelnímu náměstí čtyřčlenný rizalit s frontispisem, zdůrazněn přísnými kolosálními pilastry bez základů a s dórskými hlavicemi - široká soklová římsa - směrem ke Kasárnímu náměstí střední osa průčelí zdůrazněna tříčlenným štítem Klasicismus je umělecký sloh, který vznikl v 17. století ve Francii.

Staré gymnázium je postaveno na místě bývalé latinské školy, která vznikla již v roce Byla několikrát přestavována, až se dostala do dnešní podoby v klasicistním slohu.

Památka v běhu času 13. st. – latinská škola poprvé písemně doložena 1822 – stará školní budova stržena 1828 – postaveno nové gymnázium 1944 – škola poškozena zápalnými pumami Učitelský sbor roku 1930 Gymnázium kolem roku 1900

Pojmy Rizalit – prostřední, nebo krajní průčelní část, která vystupuje po celé výšce Frontispis – titulní rytina v knize, anebo sudá stránka tvořící protějšek titulního listu knihy (většinou s obrázkem) Pilastr – sloupovitý výstupek ze zdi s hlavicí, dříkem a patkou Sokl – pata podstavce, zdi Soklová římsa – tvoří horní lem soklu budovy Zajímavost 1821 účast J. W. Goetha, slavného německého básníka, ještě ve staré budově na závěrečných zkouškách studentů.

Anotace The old gymnasium is built on the site of the former Latin school, which was rebuilt several times until she got into present form in the classical style. Das alte Gymnasium wurde auf dem Platz denLatein-hereSchule, die mehrfach umgebaut wurde, bis sie im klassischen Stil kam in seiner heutigen Form erbaut.