MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
Martina Zelenková III.B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Měkkýši.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Hlavonožci Cephalopoda.
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Zástupci měkkýšů Metodika:
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
HLAVONOŽCI Nejdokonalejší druh měkkýšů
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_318
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Třída: Hlavonožci.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Kmen: MĚKKÝŠI.
Taxonomie měkkýšů.
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Kmen: MĚKKÝŠI ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM nemají vnitřní kostru pevná vápenatá schránka dělíme na PLŽI - ulita MLŽI - lastura HLAVONOŽCI – sépiová kost

Plži - ulita Výskyt: souš, sladká i slaná voda Zástupce: HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ Tělo: hlava – 2 páry tykadel (čich, hmat, oči) jsou zatažitelná svalnatá noha – útrobní vak s vnitřními orgány plášťová dutina – dýchání otevřená cévní soustava trávicí soustava – jazyk RADULA nervová soustava – v hlavě uzliny hermafrodit – obojetník, páření, vajíčka vývin přímý

- Páření hlemýžďů - Víčko ochrana před nepříznivými podmínkami

Zástupci PLŽŮ: suchozemští Páskovka keřová Plzák lesní Slimáček polní

Zástupci PLŽŮ: sladkovodní Okružák ploský Plovatka bahenní

Zástupci PLŽŮ: mořští Ostranka jaderská Homolice - nebezpečný plž!!!

Mlži -2lastury ŠKEBLE RYBNIČNÁ - sladkovodní (stojaté, pomalu tekoucí) tělo: svalnatá noha (pohyb) útrobní vak hlava chybí pokryto pláštěm lastury jsou spojeny svaly žábry (dýchání) ústní a vyvrhovací otvor (trávicí soustava) rozmnožování: oddělené pohlaví – oplozená vajíčka – larva (přisátá na žábrách či kůži ryb) – dospělec VÝVIN NEPŘÍMÝ

Zástupci MLŽŮ PERLORODKA ŘÍČNÍ –chráněný druh PERLOTVORKA MOŘSKÁ ÚSTŘICE JEDLÁ SRDCOVKA JEDLÁ SLÁVKA JEDLÁ HŘEBENATKA JAKUBSKÁ

Hlavonožci – Sépiová kost Mořští, nejdokonalejší Nejdokonaleji vyvinutá nervová soustava a smyslové ústrojí (zrak – vidí barevně!) Dýchají žábrami Predátoři – živí se převážně korýši Oběť usmrtí pomocí ostrých čelistí a ochromujících sekretů. Oddělené pohlaví – oplozená vajíčka – malý jedinec – VÝVIN PŘÍMÝ

SÉPIE OBECNÁ - hojně ve Středozemním moři - aktivní večer - 15-30cm - tělo: hlava svalnatá noha (nálevka – pohyb vzad) 10 ramen s přísavkami (8ktátké, 2dlouhé)

Zástupci Hlavonožců LODĚNKA HLUBINNÁ – živoucí zkamenělina Jsou nejprimitivnější zástupci celé třídy (hlavonožci), kteří jen s malými změnami přežili od druhohor až po dnešek a svým vzhledem silně připomínají amonity. Kolem ústního otvoru mají loděnky až 90 krátkých ramen, zatímco ostatní žijící hlavonožci jich mají 8 – 10. Loděnky mají jako jediní vyvinutou vnější schránku, vylučovanou pláštěm. Avšak stavbou schránky se dost liší od ostatních měkkýšů. Ulita loděnek je rozdělena příčnými přepážkami na 33 až 36 komůrek, které slouží jako hydrostatický orgán. Kromě obytné komory, kde se nachází živočich, slouží ostatní komůrky ulity jako tlakové komory, umožňující hlavonožcům vertikální pohyb. Komůrky jsou naplněny plynem a tekutinou a spojeny sifonem. Změny v množství tekutiny jim pak umožňují měnit hloubku ponoru. Žijí pelagicky (volně na širém moři) až do hloubky 500 metrů. Živí se korýši a malými rybkami. Její schránka je vyhledávaným objektem nejen mezi sběrateli, ale často se vyskytuje v domácnostech jako dekorace. Největší známá ulita měří 253 mm.

CHOBOTNICE POBŘEŽNÍ Dosahuje délky až 3 metrů, ale zpravidla se vyskytují menší exempláře. Hmotnost jedince může dosahovat až 25 kilogramů. Chobotnice má osm chapadel s bradavičnatým vakem, ve kterém se nachází velmi vyvinutý mozek a nervový systém. Chobotnice bývá většinou světlá až tmavě hnědá (zbarvena až do červena). Chobotnice se vyskytuje převážně na skalnatém pobřeží, kde vyhledává bezpečné skrýše, ve kterých přečkává den. Jedná se o nočního dravce.Chobotnice se nachází v jakémkoli světovém oceánu nebo moři (kromě oceánů a moří v polárních oblastech). Chobotnice se může bránit svými chapadly před velkými dravými rybami, může rybě obmotat chapadly žábry a ryba se udusí, ale někdy se jí to nepovede. Jako ochranu používá převážně maskování, ale když potřebuje uniknout, nabere ze dna písek a rozhází ho kolem, a když má jistotu, unikne. Chobotnice výborně plave. KRAKATICE OBROVSKÁ – hlubiny, až 22m – největší hlavonožec

Význam měkkýšů: - Součást potravních řetězců - Potrava lidí - Škůdci úrody - šperky

Opakování - MĚKKÝŠI Projekt: vytvoř na A4 tvrdý papír projekt (text s obrázky) o jednom z významu měkkýšů. DÚ: str. 62/ 1,4,5 Otázky do pranice: 1. Určuj názvy měkkýšů podle schránek? 2. Co znamená víčko pro hlemýždě zahradního? 3. Jakým způsobem vzniká perla? 4. K čemu se používá sépiová kost? 5. Znáš nějakého hlavonožce, který žil na Zemi v dávných dobách? Připrav si o něm referát. 7. Poslouchal jsi někdy, jak v mušlích šumí moře? Co to znamená? 8. Znáš nějaký příběh z literatury nebo filmu o krakatici?