Web Development Best Practices. Obsah 2 User Experience II Web Design IIII HTML, CSS a JavaScript IIIIII Java Web Development IVIV Otázky a odpovědi VV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Vstupte úspěšně na online trh ACOMWARE s.r.o. • Hvězdova 1689/2a, Praha 4 • Tel.: •
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Využití cloudových služeb ve školství
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Vyvíjejte webové aplikace nově a lépe
Drupal theming Úvod do šablonování Převod webu do Drupalu Martin Sladeček.
Úvod do platformy Java EE
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
AJAX fenomén současného internetu Dalibor Kačmář Academic Developer Evangelist Microsoft ČR host Vítek Karas Senior Software Development Engineer Microsoft.
Tvorba webových stránek
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Jak se stát miláčkem vyhledávačů
Ukončení 1.etapy výuky cizího jazyka
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3 Instalation of paper – 8. r., VVp Mgr. Lenka Pavlíková.
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Lego Mindstorms Martin Flusser.
Školení zaměstnanců web + intranet v Praze.
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
© 2012 ET NETERA a.s. Wicket – přehled technologie Martin Strejc
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ZOHO OFFICE Vypracovala: Iva Ptáčková, A11B0605P 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.

VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.01/Ku Základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor RPS, SROP a JPD 2 Komunikační aktivity Rámce podpory.
Postup stáhnutí programu ActivInspire legální cestou
Použitelnost webu [1/24] Použitelnost webu Martin Kopta, Dobrý web
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
MS PowerPoint Příloha - šablony.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Ing. Jan Mittner Životní cyklus požadavku 2. Moduly 3. Pluginy 4. Jak řešit komponenty typu menu 5. atd. 2.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
Dodržujeme webové standardy Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft
Macromedia Dreamweaver Software pro editaci kódu Bohuslav Čech3MA381.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 12 JavaScript III.. Výjimky v JavaScriptu Výjimky jsou způsob jak řešit neočekávané nebo výjimečné situace ke kterým dochází.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Systém pro sledování vývoje cen produktů AVT LS 2015 Petr Kalas.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Web Development Best Practices

Obsah 2 User Experience II Web Design IIII HTML, CSS a JavaScript IIIIII Java Web Development IVIV Otázky a odpovědi VV

User Experience Co je User Experience? 3  User Experience (UX)  Uživatelský prožitek  Kvalita zážitku uživatele při interakci z určitým designem (klika, auto, lednice, webová stránka, aplikace, systém atd.)  UX je „konkurenční výhoda“  UX Designer  experience-design-overview-tools-and-resources/ experience-design-overview-tools-and-resources/ 

User Experience Co je ovlivňuje uživatelský požitek? 4  Použitelnost – jednoduchost ovládání  Krásnější = Použitelnější ?  Design  Cílem designu je co nejúčelněji propojit funkční a estetickou složku navrhovaného produktu.  Design není jen to jak produkt vypadá ale i to jak funguje.  První dojem  Estetika, Obal prodává  Na vytvoření prvního dojmu na webu stačí méně než 1 vteřina

User Experience Best Practices 5  Zaměřte se na uživatele a jeho potřeby  Přizpůsobte se cílům uživatele  Nezdržujte uživatele  Doveďte nejdůležitější funkce k dokonalosti  Usnadněte uživatelům učení  Známé, jednoduché UI prvky, konzistentní design a dobrá navigace.  Sdělujte informace ne data  Mluvte k uživatelům srozumitelně ať nemusí dumat nad tím, co jim vlastně chcete sdělit.  Testujte na uživatelích  Nepřeceňujte vlastní úsudek a testujte na skutečných uživatelích.

Web Design Dívejte se kolem sebe 6  Inspirujte se existujícími aplikacemi – Používejte je  YouTube, Twitter, LinkedIn, Gmail, Facebook …  InvoiceMachine, Fakturoid  online-web-2.0-applications.html online-web-2.0-applications.html  Čtěte specializované publikace    books-youll-want-for-christmas books-youll-want-for-christmas

Web Design Navrhujte, kreslete a prototypujte 7  Wireframing  Wireframe (“drátěný model”)  První a současně jedna z nejdůležitějších částí procesu tvorby designu.  Definuje textový i grafický obsah, rozmístění funkčních prvků, navigaci a ujasňuje funkce  Efektivní při komunikaci se zákazníkem.  Snadné zapracování změn.  Není grafickým návrhem, nepoužívá barvy!

Web Design Navrhujte, kreslete a prototypujte 8  Mockup  Zaměřen na vizuální stránku.  Obsahuje veškeré grafické prvky, typografii a ostatní prvky stránky.  Velmi blízký finálnímu řešení.  Většinou v podobě obrázku.  Prototype  Polofunkční aplikace s uživatelským rozhraním (HTML/CSS).   wireframing-resources wireframing-resources

Web Design UI Best Practices 9  Neotvírejte odkazy do nového okna  Uživatel si sám určí jak a kam chce obsah odkazu otevřít.  Uživatelé raději scrolují nežli klikají  Používejte záložky pro navigaci  Využívejte modální okna  Komunikujte s uživatelem (Feedback)  Dejte najevo uživateli že akce se provedla v pořádku (Growler).  Provádějte klientské validace (LiveValidation)

Web Design UI Best Practices – Komunikujte s uživatelem srozumitelně 10

Web Design UI Best Practices 11  patterns-you-should-be-paying-attention-to/ patterns-you-should-be-paying-attention-to/  Progressive Disclosure  Zobrazujte pouze informace významné pro konkrétní akci uživatele. Ostatní informace zobrazujte až na vyžádání.  Breadcrumbs  Zlepšení/zpřehlednění navigace  Steps Left  Vícekrokové vyplňování dat (Wizard)

Web Design UI Best Practices 12  Hover Controls  Zobrazujte přípustné akce či operace až po najetí na konkrétní záznam.  Clear Primary Action  Pokud je více tlačítek u formuláře, vždy dejte uživateli najevo, která akce je ta hlavní (primární).  Required Field Marker  Označte uživateli povinná pole na formuláři.

Web Design UI Best Practices 13  to-improve-your-user-interface-designs to-improve-your-user-interface-designs  Using contrast to manage focus  Méně důležité informace zobrazujte s menším kontrastem.  Using color to manage attention  Použijte barvy pro zvýraznění chybných, problémových či jinak důležitých informací.  White Space indicates relationships  Různé použití mezer mezi jednotlivými elementy umožňuje zpřehlednit související informace.

Web Design UI Best Practices 14  Minimalizujte složitost UI  complexity-in-user-interfaces complexity-in-user-interfaces  techniques-for-good-user-interface-design-in-web-applications techniques-for-good-user-interface-design-in-web-applications  Form Design Best Practices   White Space indicates relationships  Různé použití mezer mezi jednotlivými elementy umožňuje zpřehlednit související informace.  Umožněte uživatelům bookmarkovat vaše stránky

HTML, CSS and Javascript Dodržujte standardní strukturu webové aplikace 15  Dodržujte strukturu webové aplikace  /css  /js  /images  /button  /tabs  atd…  /WEB-INF  /template  /tld  *.jsp  Smysluplně pojmenovávejte jednotlivé resources Neveřejné šablony a includes

HTML, CSS and Javascript Pozor na používání absolutních odkazů 16  Pokud to lze používejte vždy relativní odkazy  HTML, CSS a JavaScript  JSP a Action  V případě absolutních odkazů použijte proměnnou definovanou v taglibs.jsp  Pozor na mapování kontextů při použití web proxy  URL Rewriting Module

HTML, CSS and Javascript HTML Best Practices 17  Používejte správný DocType   Dodržujte strukturu stránky  your-site-accessible-using-web-standards/ your-site-accessible-using-web-standards/  Začněte používat HTML5  snippets-you-can-use-today/ snippets-you-can-use-today/  the-myths/ the-myths/

HTML, CSS and Javascript HTML Best Practices 18  Omezte použití HTML tag  Všechny obrázky definujte jako CSS background  Vytvářejte HTML ové zprávy   Tvořte stránky pro tisk  solutions-and-techniques/ solutions-and-techniques/  Používejte Firebug nebo jiné developerské nástroje a naučte se používat Photoshop

HTML, CSS and Javascript CSS Best Practices 19  Nepoužívejte inline style Text  Zpřehledněte CSS soubory  Rozdělte CSS na více souborů –  Komentujte CSS, kombinujte pravidla, používejte několikanásobné CSS třídy  practices-for-beginners/ practices-for-beginners/  Použijte Reset CSS 

HTML, CSS and Javascript CSS Best Practices 20  CSS Frameworks  LESS CSS   css-preprocessor-for-smarter-style-sheets/ css-preprocessor-for-smarter-style-sheets/  SASS   100 CSS Tips and Tricks  tricks/ tricks/

HTML, CSS and Javascript JavaScript Best Practices 21  Dodržujte základní pravidla pro psaní JavaScript  Rozdělte JavaScript na více souborů  Komentujte   Použijte JavaScript Framework  Oddělení „chování“ od struktury  Smazává rozdíly mezi prohlížeči  Vyhledávání a změna DOM  Události  AJAX, Efekty a animace  JQuery, Prototype, Mootools, Yahoo UI, Dojo

HTML, CSS and Javascript Optimalizujte 22  Minimalizujte počet HTTP requestů  Pack CSS, Pack JavaScript, Compress  Použijte Web Resource Optimizer for Java (wro4j)   Merge, Pack, CSS Variable, CSS framework support  Použijte techniku CSS Sprites 

Java Web Development Overview 23  Request/Action Frameworks  Spring MVC + Spring WebFlow  Stripes, Struts 2  Component Based Frameworks  JSF  GWT  Wicket, Tapestry  Server-side Frameworks  WebServices (SOAP and RESTful)  AJAX Serialization/Deserialization libraries (XML, JSON, YAML)

Java Web Development Request/Action Frameworks 24  Request/Action Frameworks  Používají MVC pattern  Jednoduché a přímočaré  Snadné použití  Znovupoužitelné Controllers and Views  Volitelná technologie pro tvorbu View  JPS + EL  FreeMarker  Velocity  Other

Java Web Development Component Based Frameworks 25  Component Based Frameworks  Component Model  More Complex  Predefined set of components

Java Web Development Jak vybrat správný Framework? 26  Developer Productivity and Availability  Templating / Components  AJAX support  Validation  Internationalization  Documentation, Books  Post and Redirect  Testability

Java Web Development Typické kombinace Frameworků 27  HTML + JavaScript + Action/Request Framework  JSP + JQuery + Spring MVC / Stripes, Struts 2  Velocity/FreeMarker + JQuery + Spring MVC / Stripes, Struts 2  JavaScript library + Action/Request Framework  YUI, Ext JS, JQuery + Spring MVC / Stripes, Struts 2  GWT + Spring MVC  Wicket, Tapestry  JSF

Otázky a odpovědi 28 Otázky ?

Děkuji za Vaši pozornost 29 Martin Ptáček Wincor Nixdorf s.r.o. Lužná 591, Praha 6