Vaše jistota na trhu IT Quo vadis, programování? Rudolf PECINOVSKÝ 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Advertisements

VÝVOJ PROGRAMOVACÍCH JAZYKŮ PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 3. Celostátní seminář, 18. března 2003 Ing. Pavel Pokorný UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Fakulta technologická.
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Přechod „strukturovaných“ programátorů k OO programování
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Organon Interaktivní webová aplikace pro výuku logiky
Nabídka personálních služeb
LABORANT Analytická štúdia. Dátový model Funkčný model Sekvenčný diagram Diagram spolupráce Dynamický model.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Tvorba webových aplikací
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Obor informační technologie
Troška idealismu nezaškodí.... celá řada přístupů metodika vývoje by se měla vždy přizpůsobovat konkrétním podmínkám nejedná se o normu, absolutní pravdu.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Plán testů Tým FelPay. Testování a kvalita obecně Přispívá ke správné funkci systému Přispívá ke správné funkci systému Snižuje finanční a časové ztráty.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Jiří Štěpán, duben 2010 Vlastnosti úspěšných webových prezentací.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
KLÍČE nebo ZAKÁZKY Přednáší: Ing. Jiří Dušek Skalský dvůr
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Hodnotová analýza Hodnotová analýza je účelně sestavený soubor metod, jehož smyslem je hledání a navrhování zlepšeného nebo až zásadně nového řešení analyzovaného.
Aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše S Datronem proti proudu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
SWI0411 Aktuální stav u Všechny týmy by měly mít vypracováno zadání. u Všichni by měli být zařazeni do řešení nějakého projektu. u To vše by se mělo zobrazit.
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Mikroprocesor.
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
2. Životní cyklus a procesy projektu
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Vaše jistota na trhu IT Rozhraní a implementace Rudolf PECINOVSKÝ 2012 – Vývoj bezpečných aplikací 1.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín Mgr. Pavel Michalík.
Digitální monokultury Jak přílišná uniformita ohrožuje bezpečnost
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Testování aplikací v Javě Petr Adámek IBA CZ, s.r.o. © 2010.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Internetový prohlížeč
Vypracoval / Roman Málek
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Word – textový editor.
Efektivní programování V CAM software
Tradiční metodiky vývoje softwaru
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Tradiční metody vývoje softwaru
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
IS FAČR II Osvěta.
Transkript prezentace:

Vaše jistota na trhu IT Quo vadis, programování? Rudolf PECINOVSKÝ 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina 1

Vaše jistota na trhu IT Quo vadis, programování? ►Quo vadis, programování? (odkaz dovnitř)Quo vadis, programování? – e-bezpečnost v Kraji Vysočina

3 Programování se vyvíjí (1/3) Dříve Řada běžných, často se vyskytujících úloh stále čekala na vyřešení Programy pracovaly samostatně, navzájem příliš nespolupracovaly Klíčovou úlohou programátora byl návrh algoritmů a základních datových struktur Nyní Většina běžných úloh je vyřešena a řešení jsou dostupná v komponentách či knihovnách Nové program jsou téměř vždy součástí rozsáhlejších aplikací a rámců Klíčovou úlohou je návrh architektury systému Důležitější než znalost algoritmů je znalost knihoven a aplikačních rámců, v nichž jsou potřebné algoritmy a datové struktury připraveny 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina

4 Programování se vyvíjí (2/3) Dříve Metodika vývoje programů počítala s pevným zadáním Zákazníci hledali firmu, která jejich projekt naprogramuje O výsledné podobě projektu rozhodovali analytici a programátoři Při vývoji programů se kladla váha především na jejich efektivitu U programátorů byla oceňována jejich schopnost vyvíjet programy, s malými HW požadavky Nyní Zadání většiny vyvíjených projektů se v průběhu vývoje neustále mění Programátorské firmy hledají zákazníky, kteří si u nich objednají tvorbu projektu O výsledné podobě projektu rozhoduje zákazník Při vývoji programů se klade váha především na jejich spravovatelnost a modifikovatelnost U programátorů je oceňována jejich schopnost vyvíjet programy, které je možno rychle a levně přizpůsobovat neustále se měnícím požadavkům zákazníka 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina

5 Programování se vyvíjí (3/3) Dříve Prvotní úlohou programátora bylo vymyslet, jak úkol vyřešit Testy se většinou navrhovaly po dokončení projektu či jeho části a spouštěly se na závěr před odevzdáním projektu (byl-li čas) Testy navrhovali programátoři a ověřovali v nich, že program dělá to, co chtěl programátor naprogramovat Návrh testů byl interní záležitostí vývojového týmu Nyní Prvotní úlohou programátora je zjistit, jestli už někde není problém vyřešen Stále častěji se testy navrhují před začátkem vývoje každé části a spouští se v průběhu celého vývoje po každé drobné změně Testy se navrhují ve spolupráci se zákazníkem a ověřuje se v nich, že program dělá to, do po něm zákazník požadoval Návrh testů se často stává součástí smlouvy o vývoji programu 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina

ICZ Copyright © 2009, Rudolf Pecinovský 6 Shrnutí ►Doba programován jako umění skončila, nastupuje programování jako technologie ►Zákazník má jediné kritérium: TOC Proto dává přednost programům méně dokonalým, ale snadno spravovatelným a modifikovatelným ►Doba, kdy je cena poměrně výkonného počítače srovnatelná s měsíčními náklady na programátora, dále upřednostňuje rychlost dodání před rychlostí budoucího zpracování dat ►Časté změny v týmu spolu s častými modifikacemi vyžadují psát programy maximálně srozumitelné, tj. tak, aby jejich vývoj mohl být kdykoliv předán některému z kolegů

ICZ Copyright © 2009, Rudolf Pecinovský 7 Priority současného programování ►Funkčnost ►Robustnost ►Modifikovatelnost ● Srozumitelnost ● Vstřícnost ke změnám ►Spravovatelnost ►Znovupoužitelnost ►Efektivita ►Program nemusí být rychlý, stačí, když je dostatečně rychlý ►Napsat program, kterému rozumí počítač, umí každý trouba. Dobří programátoři píší programy, kterým rozumí lidé. Marin Fowler, Refactoring

Vaše jistota na trhu IT Děkuji za pozornost ►Rudolf Pecinovský mail: ICQ: – e-bezpečnost v Kraji Vysočina8

9

Pgm Používaná písma a objekty ► Pgm Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Demi) ● Pgm Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Medium) ● Pgm Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Cond) ►Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Heavy) ● Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Franklin Gothic Book) ● Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Comic Sans MS) ● Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (Consolas) Program Keyword Opakování Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina 10