Věty jednočlenné a dvojčlenné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_435, 22. sada, Prvouka
Advertisements

Seřaď obrazce podle velikosti
Podmět a přísudek Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VY_32_INOVACE_437, 22. sada, Prvouka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje příklady obrázků vytvořené v bitmapovém.
Shoda přísudku s podmětem
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Věta.
Postup při určování větných členů
Věta jednoduchá, souvětí
Věta jednoduchá- souvětí
Zlomky Matematika VY_32_INOVACE_100 – 5.sada, M Anotace
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
ANOTACE Žáci si s pomocí učitele a gramatického přehledu zopakují pravidla určování slovních druhů. Pak vybírají na interaktivní tabuli jednu ze tří vět.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.09 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování věty jednoduché. Obsahuje přehled základních a rozvíjejících větných.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Krajinná sféra a její části
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci čtou slabiky a hledají dvojice slabik, které tvoří slovo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si nejdříve zopakují s pomocí učitele učivo o podstatných.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují druhy zájmen, žáci si pak.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová Názvy částí těla – procvičování správných tvarů Český jazyk VY_32_INOVACE_478_24.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Nejdříve si žáci zopakují s pomocí učitele a přehledu určování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci vymýšlejí a zapisují jména, která by podle abecedního.
Druhy čar VY_32_INOVACE_382, 20.sada, M2 Matematika ANOTACE
VY_32_INOVACE_432, 22. sada, Prvouka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Skladba – věty podle složení
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Souvětí a jeho vzorce Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci říkají abecedu a hledají písmena na ploše. Určují, která.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Věty jednočlenné a dvojčlenné Český jazyk VY_32_INOVACE_079 - 4. sada, ČJ ANOTACE  Prezentace obsahuje krátké poučení o větě jednočlenné a dvojčlenné. Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větě jednočlenné a dvojčlenné. Určují typy vět a převádí je. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák rozliší větu jednočlennou a dvojčlennou. Převádí věty jednočlenné na věty dvojčlenné a naopak. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 7. ročník, předmět Český jazyk Autor  Mgr. Leona Jarošová Datum vzniku  24.9.2011 Vzdělávací oblast  Jazyk a jazyková komunikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

VĚTY JEDNOČLENNÉ A DVOJČLENNÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Věty dvojčlenné mají oba základní větné členy (podmět a přísudek). Větami dvojčlennými jsou i věty s nevyjádřeným podmětem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Věty jednočlenné neobsahují podmět, mají pouze přísudek. Věty jednočlenné často označují přírodní jevy nebo tělesné a duševní stavy lidí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Rozhodni, která z vět je jednočlenná. Vysoké stromy se komíhaly ve větru. Silnice končila u rozlehlého statku. V krbu plápolal oheň. Sportovní halou se rozeznělo hlasité hurá. Pánský svetr byl pletený norským vzorem. Stomatolog se při pohledu do dutiny ústní zhrozil. Parašutistovi se málem nepodařilo otevřít padák. Loupežníkovi se rozsypal váček s penězi. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Parašutistovi se málem nepodařilo otevřít padák. Správná odpověď Parašutistovi se málem nepodařilo otevřít padák. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Změň věty jednočlenné na dvojčlenné Nad městem se zešeřilo. Na město padl soumrak. Parašutistovi se málem nepodařilo otevřít padák. Parašutistovi se málem neotevřel padák. Dostalo se nám vřelého přijetí. Byli jsme vřele přijati. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Změň věty dvojčlenné na jednočlenné Zbyněk se asi zbláznil. Zbyňkovi asi přeskočilo. Dnes nám venku foukal do obličeje studený vítr. Dnes venku silně foukalo. Pavel byl velmi smutný. Pavlovi bylo smutno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová