David Pejčoch 5.10.2010. XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Kliegr, David Chudán upravil D. Pejčoch
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Základní struktura, metainformace
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
Aplikační a programové vybavení
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
XML na papír Dušan Fencl
Databázové modelování
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Otevřené datové formáty a standardy
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Internet – pojmy, služby
C# WPF.
XML Validace.
Značkovací jazyky Začínáme.
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

David Pejčoch

XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená podoba staršího jazyka SGML (Standard Generalized Markup Language) = prostředek pro definování univerzálního formátu výměny informací Umožňuje snadné vytváření konkrétních značkovacích jazyků pro různé účely a různé typy dat Formát pro výměnu dat mezi aplikacemi Odděluje data od způsobu jejich prezentace Snadno čitelný a editovatelný

Příklady aplikace XML (1) XHTML – XML alternativa jazyka HTML. RDF – Resource Description Framework umožňuje popsat metadata a zaznamenat ontologie, např. popsat obsah HTML stránky. RSS – Rodina XML formátů, sloužící pro čtení novinek na webových stránkách. SMIL – Synchronized Multimedia Integration Language, popisuje multimedia pomocí XML.

Příklady aplikace XML (2) SVG – Scalable Vector Graphics je jazyk pro popis dvourozměrné vektorové grafiky, statické i dynamické (animace). MathML – Mathematical Markup Language je značkovací jazyk pro popis matematických vzorců a symbolů pro použití na webu. DocBook – Sada definic dokumentů a stylů pro publikační činnost.

Příklady aplikace XML (3) Jabber – Protokol pro Instant messaging. SOAP – Protokol pro komunikaci mezi Webovými službami. Office Open XML, OpenDocument – Souborový formát určený pro ukládání a výměnu dokumentů vytvořených kancelářskými aplikacemi.

Příklad RDF Bob Dylan USA Columbia Zdroj:

Uzel - základní prvek XML

Struktura XML dokumentu káva NicaMex -… Tato směs velmi kvalitních odrůd kávy … ….jpg … Instrukce pro zpracování; deklarace souboru Komentář Otevírací tag elementu Ukončovací tag elementu

Struktura XML dokumentu káva NicaMex -… Tato směs velmi kvalitních odrůd kávy … ….jpg … Atributový uzel Text

Zásada tvorby XML dokumentu Do atributů by se měly ukládat "atomické" hodnoty, které mají roli metadat Rezervované znaky, především <>&, převádíme na entity, nebo text vložíme do CDATA sekce (Pozn.: CDATA se použije typicky pokud je součástí XML dokumentu nějaký zdrojový kód) Volíme co nejjemnější členění, každá informace do samostatného elementu

Co je ještě nutné vědět o XML? Definice datových schémat pro XML dokumenty => definice vlastních elementů (ne jako v HTML) DTD (Document Type Definition) – značně omezené možnosti => ustupuje XSD (XML Schema Definition Language) Způsob transformace z jednoho schématu do druhého: XSL (Extensible Stylesheet Language) XSLT (Extensible Stylesheet Language Transformation) XSL-FO (XSL Formating Object) Soubor může obsahovat právě jeden strom => elementy jsou v pozici rodič, potomek, sourozenci

Stromová reprezentace XML Zdroj:

Co všechno definuje XML schéma? povolené elementy, atributy, přípustné kombinace elementů a atributů, vlastní datové typy odvozené od existujících typů, definuje otázku násobnosti potomků Jmenný prostor (namespace) (atribut xmlns: v úvodním tagu rodičovského elementu) Validace: Proces kontroly, zda XML dokument odpovídá schématu

Způsob zpracování XML dokumentu XML dokument Parser Aplikace pracující s XML dok. Načtení Formální kontrola Dekompozice Příprava na zpracování Načtení Formální kontrola Dekompozice Příprava na zpracování

Datové typy ve schéma Jednoduché – pro skalární hodnoty Komplexní – pokud element obsahuje další elementy nebo atributy Cca 43 zabudovaných datových typů (STRING, BOOLEAN, DECIMAL, FLOAT,...), další lze vytvářet: restrikcí stávajících - integritní omezení => zúžení oboru přípustných hodnot (omezení délky, využití masky s pomocí regulárních výrazů) rozšíření vytvoření seznamu sjednocení typů

Příklady restrikcí - regex

Část 2: Zpracování přirozeného textu pomocí regulárních výrazů a jejich rozšíření

Stručný úvod do světa regulárních výrazů Speciální textové řetězce popisující masku, které má odpovídat verifikovaný řetězec Používají se v mnoha programovacích jazycích (Perl, Java, C#, JavaScript, PHP,...) Obecně jsou POSIX a Perl-compatible Na co je použiji? Extrakce údajů z textu Modifikace údajů Vkládání a nahrazování

Syntaxe regulárních výrazů (výběr nejpoužívanějších konstruktů).Libovolný znak [xyz]Některý z množiny znaků obsahující x,y,z [0-9]Některý z intervalu 0 až 9 [^xyz]Žádný z množiny znaků obsahující x,y,z *Opakování znaku, např. [0-9]* je libovolně dlouhá posloupnost čísel +Alespoň jeden výskyt předchůdce ?Nejvýše jeden výskyt předchůdce ^Začátek řádku $Konec řádku \<Začátek slova \>Konec slova Kompletní výpis:

Regex Coach

Některé nástroje pracující s regexp