Jak se připravit na první výběrové řízení?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Hledám práci. Co teď a co potom?.
SITUACE NA TRHU PRÁCE Ing. Denisa Klingerová, Lucie Persichová
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Žádost o místo K písemnostem, které vznikají při organizaci a řízení společnosti v oblasti personální, patří doklady o průběhu a ukončení pracovního poměru.
Jak se uplatnit na trhu práce
Výběrové řízení a přijímací pohovor – vybrané rady a tipy
Profil HR poradce a školitele
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
Seminář pracovní parta Zisk účastníka. Zisk z účasti na projektu 1. možnost získání práce (původně až na 1 rok a vydělat si min. cca 140 tis.) 2. dovednosti.
Vzdělávací obor: Svět práce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
jdu na … pohovor, ÚP, do zaměstnán
 eY4NT_GE Ing. Lucie Nováková Petrská 29, Praha 1 telefon xyz
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_07.
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
Jak na pracovní pohovor?
Občanská nauka 2. ročník dvouletého učebního poměru SOU
Logo společnosti Název společnosti Jméno a příjmení přednášejícího společnosti.
Prezentační dovednosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Personální řízení Cvičení 1
Bc. Jitka Hošková. pomáhá určit, který uchazeč bude pro firmu tím nejlepším zaměstnancem, a zároveň která firma bude tou nejlepší pro uchazeče. Nalézt.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Personální procesy.
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
První zaměstnání Petr Machala.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Komunikace s rodiči.
PŘÍPRAVA NA ZAMĚSTNÁNÍ:  V následující prezentaci se dovíme, jak úspěšně zvládnout POHOVOR, aby úspěšně zvládnout POHOVOR, aby nás zaměstnavatel nemohl.
Personální mamagement
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Přijímací pohovor Doporučení a rady.
Absolventi na trhu práce
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
4. VYSTUPOVÁNÍ U ZAMĚSTNAVATELE Mgr. Monika Heczková
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA STUDIJNÍCH OBORŮ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
Funkční styl administrativní
VY_32_INOVACE_08_PEK_477_Kou
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Název společnosti Obchodní plán.
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Jak se připravit na první výběrové řízení? Mgr. Jana Kopecká Ing. Pavla Bakalářová

Představení firmy a lektorek Společnost Koyo Bearings Česká republika, s.r.o. se sídlem v Olomouci, je součástí japonské nadnárodní společnosti JTEKT Corporation a patří do skupiny společností částečně vlastněných automobilkou Toyota. Výrobní program je zaměřen na výrobu jehličkových, válečkových a axiálních ložisek a kladek do dieselových motorů určených nejen pro automobilový, ale i strojírenský průmysl. Mezi přední zákazníky olomouckého závodu patří například VW, Audi, Renault, VOLVO, PSA PEUGEOT CITROËN, SCANIA, ZF, BOSCH a další. Výrobní závod je certifikován dle ISO TS 16949, ISO 14001 a ISO 18001. V současné době zaměstnává téměř 400 pracovníků. Aktuálně zaměstnává téměř 400 pracovníků.

Cíl prezentace? Kde hledat práci? Jak napsat životopis? K čemu je motivační dopis? Co mě čeká u pohovoru? Co mě čeká v agentuře práce? Jak se mám připravit na pohovor? Na co se mě budou ptát? Proč mě nepřijali? Co musím podepsat? ……. ???

Životopis = vstupenka k pohovoru Životopis (CV) je vaším prvním kontaktem s budoucím zaměstnavatelem. Víte, jak napsat CV, abyste měli tu nejlepší šanci na přijetí? Základní pravidlo životopisu: Zaujme váš životopis příjemce? CV píšete právě pro potenciálního zaměstnavatele, nikoli pro sebe. Proto by váš životopis měl být věcný, stručný a především strukturovaný. Co do životopisu napsat? Osobní a kontaktní údaje Vzdělání + případné vzdělávací kurzy a zahraniční studijní pobyty Pracovní zkušenosti – praxe při studiu od nejnovějších k nejstarším Jazykové znalosti, počítačové dovednosti Jakékoliv další dovednosti či znalosti, certifikáty a oprávnění Řidičský průkaz A co nemusíte v životopisu uvádět? Do životopisu nemusíte psát intimní a citlivé údaje: pohlaví, rodinný status, zdravotní stav, informace o trestním rejstříku.

Ukázka životopisu, který můžete vytvořit pomocí volně dostupných služeb na internetu. www.zivotopisy.cz

3 tipy pro vaše CV Buďte připraveni životopis vysvětlit Při pohovoru můžete podrobněji rozebrat jednotlivé body vašeho životopisu. Měli byste se v něm orientovat, ale neučte se odříkávat CV nazpaměť. K pohovoru si vždy vezměte jeden životopis s sebou. Napište si více životopisů Každá firma je jiná a také hledá jiné uchazeče s jinými vlastnostmi. Přizpůsobte proto svůj životopis pozici, o kterou se ucházíte. Ujistěte se, že váš životopis obsahuje vše, co zaměstnavatel požaduje v inzerátu. Udržujte svůj životopis aktuální Nikdy nevíte, jakou pracovní příležitost vám život poskytne. Buďte připraveni a mějte po ruce čerstvý životopis, aby vás připravenější uchazeči nepředběhli.

Příprava na přijímací pohovor Příprava na pracovní pohovor získání maximálního množství informací o společnosti získání informací o nabízeném zaměstnání pracovní pohovor vás nesmí zaskočit, proto je potřebná příprava odpovědí na možné otázky, které budou s největší pravděpodobností kladeny – viz. dále zjistíte si přesně adresu, kam půjdete, a telefonní kontakt pro případ, že bude potřeba cestou něco řešit (zpoždění, bloudění). součástí přípravy na pracovní pohovor je také včasný příchod – je vhodné dostavit se včas, nejlépe 5 minut před začátkem, ale rozhodně ne o půl hodiny, to by mělo spíše negativní dopad samozřejmostí by mělo být čisté oblečení a boty neopomeňte ani na svěží dech 

Nejčastěji kladené otázky u pohovoru Musíte si minimálně rozmyslet odpovědi na tři otázky, které jsem už zmínil výše: Proč chcete na této pozici pracovat? Jaká je vaše představa o platu? Kdy můžete nastoupit? Nebo kdy chcete nastoupit? Jaké máte pracovní zkušenosti/ praxi při studiu? Jaké jsou vaše dobré a špatné vlastnosti? Jaké máte slabiny? Jakou máte představu o své práci u nás? Co byste chtěli dělat za pět let? Co byste na sobě změnil? Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch?

Průběh pracovního pohovoru Pracovní pohovor může obsahovat témata typu: Povězte mi něco o sobě (charakteru, vlastní motivaci, schopnostech a dovednostech), Povězte mi o vaší ideální práci (náplni práce, o svěřených úkolech atd.), Popište stručně vaši praxi (obor činnosti, zařazení atd.) Na všechny otázky je vhodné odpovídat srozumitelně a věcně. Samozřejmě pracovní pohovor není pro uchazeče pouze „výslech“, uchazeč o danou pozici by měl mít připraveny také své dotazy, které (pokud je vhodně během pracovního pohovoru položí) by pro něj měly být přínosem. Je slušné poděkovat za čas, který Vám byl věnován a za příležitost se pracovní pohovor absolvovat. Při odchodu byste se měli sami zamyslet nad vlastním výkonem. Zhodnotit vystupování a prezentaci myšlenek, obsah a formu odpovědí a vzít si případné ponaučení pro příště.

Nejčastěji kladené otázky u pohovoru Musíte si minimálně rozmyslet odpovědi na tři otázky: Proč chcete na této pozici pracovat? Jaká je vaše představa o platu? Kdy můžete nastoupit? Nebo kdy chcete nastoupit? Jaké máte pracovní zkušenosti/ praxi při studiu? Jaké jsou vaše dobré a špatné vlastnosti? Jaké máte slabiny? Jakou máte představu o své práci u nás? Co byste chtěli dělat za pět let? Co byste na sobě změnil? Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch? Proč jste se rozhodl/a ucházet se o toto místo? Proč myslíte, že byste měl/a být zaměstnán/a právě u nás? Co víte o naší firmě? V čem vidíte svůj přínos pro naši firmu?

Verbální a neverbální komunikace Zaujměte během pohovoru vhodný postoj. Zůstaňte přirození. Buďte pozitivní a usměvaví. Již stisk ruky signalizuje mnoho o vaší osobnosti. Dříve než se posadíte, počkejte, až k tomu budete vyzváni. Kontrolujte své ruce – mnoho gest narušuje komunikaci. Poslouchejte partnera bez přerušení. Vyjadřujte se jasně, stručně a srozumitelně. Věřte si. Buďte zdravě sebejistí. Nemluvte ani příliš rychle, ani pomalu. Volte pečlivě slova. Dejte najevo svůj zájem.

Chyby při pohovoru Vyvarujte se chyb Nesnažte se udělat dojem tím, že budete přehnaně používat žargon a technické podrobnosti. Nepřekrucujte svou povahu a nevymýšlejte si, pokud jde o vaše osobní kvality. Při samotném pohovoru nepřerušujte partnera uprostřed řeči; na otázky odpovídejte věcně a výstižně. Nekritizujte své bývalé pedagogy, vedoucí na praxi apod. Nevyhýbejte se odpovědím na otázky. Nevymýšlejte si. Vedení diskuse nechte na osobě vedoucí pohovor Ztište mobilní telefon!

Dostal/a jste pracovní nabídku? Rady pro dobrý začátek: Budoucí zaměstnavatel Vás s největší pravděpodobností kontaktuje. Dohodnete si čas a místo schůzky, na které dostanete konkrétní pracovní nabídku. Buďte připraveni diskutovat o náplni práce a závazcích, stejně jako o odměnách. Během tohoto pohovoru od Vás zaměstnavatel očekává ujištění, že jste k práci způsobilí a souhlasíte s dohodnutými podmínkami zaměstnání. V této chvíli mohou obě strany prodiskutovat následující závazky: termín nástupu a délku zkušebního období, pracovní dobu, druh smlouvy, způsob, jakým bude společnost posuzovat odvedenou práci, balíček zaměstnaneckých výhod

Užitečné tipy a odkazy www.jobs.cz www.jobs.cz / sekce pro absolventy – tipy k pohovoru www.prace.cz www.mpsv.cz (kontaktní úřady práce) www.hledampraci.cz www.zivotopisy.cz

Slovníček pojmů z oblasti personalistiky assessment centrum benefity CV doba neurčitá doba určitá DPČ DPP HPP HR KPI mentoring mzdový výměr pracovní smlouva recruitment SAP soft skills teambuilding vstupní prohlídka

Děkujeme za pozornost!