Cizopasníci člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Hmyz u nás v domě.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Hmyz s proměnou dokonalou
Plochá noha.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Phthiraptera.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NEBEZPEČNÍ SOUSEDÉ END.
Blechy Michala Doskočilová.
Číslo v digitálním archivu školy
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vši.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vnější cizopasníci člověka.
Chrostíci Andrea Vopálenská.
POŠVATKY (Plecoptera)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Vši (Anoplura), Všenky (Mallophaga)
Základní škola Kladruby
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Veš dětská Pediculus capidis.
Opakování učiva - hlísti
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Hmyz - stavba těla, zástupci
Hmyz s proměnou nedokonalou
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
Název Prenatální vývoj člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Řád: Roztoči.
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Hmyz s proměnou nedokonalou
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová Klatovy.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Veš dětská Co s tím?.
Základní škola, Hradec Králové
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
BLECHY.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Cizopasníci člověka

Opakování Připomeň, kdo je parazit. Jaké dvě hlavní skupiny parazitů rozlišujeme? Jaké znáš cizopasné houby, rostliny a živočichy? Uveď pět parazitů člověka.

Veš dětská

Charakteristika Bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí. Bodá a saje krev. Délka těla se pohybuje mezi 2 - 3,5 mm. Vši mají 3 páry nohou, jsou opatřené silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka, zvaná hnidy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy, těsně u pokožky. Z hnid se již za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev. Samičky se dožívají 3 - 5 týdnů a během života naklade každá z nich 50 - 150 vajíček.

Způsoby přenosu K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou. K přenosu přispívá také půjčování hřebenů, čepic, šátků, vlasových ozdob, spon, apod. Chytnout je může každý, nezávisí to vůbec na hygienických podmínkách rodiny.

Příznaky Přítomnost vší se projevuje nadměrným svěděním hlavy. Někdy bývá nápadnějším příznakem lechtání, způsobené prolézáním vší mezi vlasy.

Prevence Jediným možným preventivním opatřením proti vši dětské jsou časté prohlídky vlasů a v případě nálezu vší neodkladné odvšivení.

Léčba Veš dětská vzdoruje všem běžným hygienickým úkonům, jako je běžné česání a mytí vlasů. Hnidy je třeba z vlasu ručně stáhnout, dospělé jedince vyčesat. Je nutné použít odvšivovací prostředky (šampony, spreje).

Povinnosti rodičů a školy okamžitě nahlásit třídnímu učiteli nebo vedení školy výskyt vší, či hnid u dítěte zabezpečit takové ošetření hlavy dítěte, aby byly odstraněny jak vši, tak hnidy Povinnosti školy: informovat rodiče

Zdroje: http://files.evikysupliky.webnode.cz/200005924-ae4e3af480/04%20blecha.jpg http://www.kromeriz.cz/index.php?id=clanek&fce=detail&i=391 http://www.zbynekmlcoch.cz/info/images/stories/texty/hnida_obrazek_fotografie_2.jpg http://www.slovanet.sk/ruvzca/HDMobrazky/image007.jpg http://img.blesk.cz/img/1/article/413091_vos-vsi-dieta-detske-vsi-parazit.jpg http://biolit.cz/photo/v_Diffusil%20H%20forte.jpg http://i.pravda.sk/07/112/skcl/P231f2ccc_vsi.jpg http://img.blesk.cz/img/1/article/645331_ves-vsi.jpg http://www.celostnimedicina.cz/ves-detska-pediculus-capitis.htm http://img.blesk.cz/img/1/full/46959-img-import.jpg