Jan Skácel  7. 2. 1922, Vnorovy  7. 11. 1989, Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola 2010 Číslo projektu, šablona:

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.

Když se stýská….
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Proč je důležité studovat Principy
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Představitel skupiny lumírovců
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Světové dny mládeže. LOGO Koruna p. Marie Almudenské „M“ – Madrid, Maria Kříž – symbol křesťanství, logo Maria – rychlá a spolehlivá cesta ke Kristu Spontánní,
ZPÍVANÁ POEZIE.
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
TEST 17. POLITOLOGIE
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
František Hrubín Jan Musil.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Nové literární skupiny II. Mgr. Ludmila Růžičková.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Host do domu – Mikulášek Pavel Šupka
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Toman Anarchistický buřič.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Předmět Český jazyk a literatura Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace Název materiálu Česká.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda - dílo.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
František Ladislav Čelakovský
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Druhy rýmů.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jan Skácel životopis, básnické.
Transkript prezentace:

Jan Skácel  7. 2. 1922, Vnorovy  7. 11. 1989, Brno

O autorovi básník, prozaik, novinář, autor meditativní lyriky z učitelské rodiny gymnázium v Břeclavi, pak Královo pole Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně – nedokončil redakce: Rovnost, Čs. Rozhlas v Brně, šéfredaktor časopisu Host do domu v 70. letech nejsou jeho knihy vydávány

Autorova tvorba Kolik příležitostí má růže, Co zbylo z anděla hodnoty lidství, přirozené hodnoty X moderní doba Smuténka 1965, Metličky 1968 tajemství, nostalgie, smutek, bolest, rozdělený svět, metafory na reálný svět Chyba broskví, Oříšky pro černého papouška vydáno v cizině, otázky lidského bytí Dávné proso 1981 – (Husa na provázku 1985) jistota dětství, moravský venkov Odlévání do ztraceného vosku, Kdo pije potmě víno ohlédnutí za životem

Poezie označován za básníka ticha krátké stručné básně použity originální metafory zachycuje atmosféru okamžiku lidová tradice X povrchnost a spěch doby používá volný verš často zhudebňované (Jiří Pavlica)

Ubývá míst kam chodívala pro vodu starodávná milá Modlitba za vodu Modlitba za vodu Ubývá míst kam chodívala pro vodu starodávná milá kde laně tišily žízeň kde žila rosnička a poutníci skláněli se nad hladinou aby se napili z dlaní

voda má rozpuštěné vlasy chraňte tu vodu Modlitba za vodu Voda si na to vzpomíná voda je krásná voda má voda má rozpuštěné vlasy chraňte tu vodu nedejte aby osleplo prastaré zrcadlo hvězd

A přiveďte k té vodě koníčka přiveďte koně vraného jak tma Modlitba za vodu A přiveďte k té vodě koníčka přiveďte koně vraného jak tma voda je smutná voda má voda má rozcuchané vlasy a kdo se na samé dno potopí kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek

Voda je zarmoucená vdova voda má voda má popelem posypané vlasy Modlitba za vodu Voda je zarmoucená vdova voda má voda má popelem posypané vlasy voda si na nás stýská

Modlitba za vodu Modlitba za vodu Ubývá míst kam chodívala pro vodu starodávná milá kde laně tišily žízeň kde žila rosnička a poutníci skláněli se nad hladinou aby se napili z dlaní Voda si na to vzpomíná voda je krásná voda má voda má rozpuštěné vlasy chraňte tu vodu nedejte aby osleplo prastaré zrcadlo hvězd A přiveďte k té vodě koníčka přiveďte koně vraného jak tma voda je smutná voda má rozcuchané vlasy a kdo se na samé dno potopí kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek Voda je zarmoucená vdova voda má popelem posypané vlasy voda si na nás stýská vodu starodávná milá laně poutníci napili vzpomíná krásná voda má rozpuštěné vlasy chraňte prastaré zrcadlo hvězd koně smutná rozcuchané vlasy kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek zarmoucená vdova popelem posypané vlasy stýská

Smuténka 61 stran rozděleno do 3 částí opouští volný verš (Obeznávání) 11 básní (Smuténka) 14 básní (Cranbe tataria) 15 básní opouští volný verš volí strofickou a veršovou formu (střídavý, sdružený rým) básně jsou lyrické, zaměřeny na přírodu hůře srozumitelné

Smuténka porovnává atmosféru podzimu a léta => deprese, melancholie autorovi připadá jeho existence jako nic v porovnání s přirozeným během života důraz na pointu To až se v září stmívá, už bez sametu, drsně, naholo, po poli chodí smuténka a zpívá. Smuténka chodí kolem hrud Šedých jak skřivani a zpívá, (je příběh starší nežli já, než moje smrt, než smutek ze mne, odpusť) Zpívá si na poli smuténka a chodí po konopných cestách podzimu.

Poledne zachycuje krásu venkovského poledne X smrt myšlenka: život je víc než existence jedince Se sluncem smíšená hlína voní až za hroby a horko nemá dna. Tak blízko vinohradů poletují racci, tak blízko hřbitova. A zvony. Na bílých zvonicích zvony pro štíhlý vítr. A život se nám zdá. Není a je. Kohoutci slyší vodu. A u cest kalina.

Březen jaro na moravské vesnici přírodní stereotypy probouzí se láska prastará moudrost V sobotu odpoledne oschnou polní cesty. Od lesa přijede do dědiny jaro. Pod paží ponese si střípky, prastarý nástroj z trojitého dřeva. Některý večer pak se ozve v sadech píseň. A dlouho do noci a na jediné struně neznámý hudebník nám bude vypravovat tu prostou věc.

Chvíle autor by nevyměnil nic za pouhý okamžik okamžik chce mít sám pro sebe Za žádnou pravdu na světě. Ale jestli chceš, za malý pětník ticha. Je chvíle, která půlí krajinu. Pokorný okamžik, kdy někdo za nás dýchá.

Citace „Když se zamyslím nad otázkou, co mě nejvíc k češtině připoutává, píše Milan Kundera, mám na tu otázku jednoduchou odpověď: Jsou to verše Jana Skácela.“ TAMCHYNA, Robert. Jan Skácel. [online] http://www.rozhlas.cz/historie/vyroci/_zprava/7586 7. listopadu 2000 [citováno 23. 10. 2010]

Ocenění Ocenění ze zahraničí: Domácí ocenění: Vilenica 1989 (Itálie) Zlatá plaketa (1992) in memoriam Čestný občan Brna (2002)

Hradišťan – Modlitba za vodu

Zdroje SKÁCEL, Jan. Smuténka. 3. vydání. Praha: Práce, 1990. DOLEJŠÍ, Pavel. Školní slovník českých spisovatelů. 2. vydání. Humpolec: JAS, 2003. TAMCHYNA, Robert. Jan Skácel. [online] http://www.rozhlas.cz/historie/vyroci/_zprava/7586 Poslední úpravy 7. listopadu 2000 [citováno 23.10. 2010] ROTREKL, Luděk . Jan Skácel a Hradišťan. [online] http://www.rotrekl.cz/i_skacel.htm [citováno 23. 10. 2010] Kolektiv autorů. Jan Skácel. [online] http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=433 [citováno 23. 10. 2010]