102.1 Člověk a planeta Země Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Elektronická učebnice - I
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
128.1 Člověk a škola Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr. Alena.
Elektronická učebnice - I
105.1 Člověk a majetek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr. Alena.
35.1 Krychle, válec, kvádr, jehlan
20.1 Malá násobilka - násobení
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
37.1 Vzájemná poloha dvou kružnic
74.1 Sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
22.1 Vím, co jsou sloučeniny uhlíku.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
36.1 Obsahy složitějších obrazců
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
73.1 Zaokrouhlování desetinných čísel
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Elektronická učebnice - I
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
54.1 Pamětné násobení a dělení do
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice – II
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Elektronická učebnice - I
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Alternativní zdroje energie
55.1 Pamětné násobení a dělení (činitel x dělitel násobek čísla 10)
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
23.1 Mechanická energie a její přeměny
12.1 Mimořádné události, IZS
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - II
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - I
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
GLOBALIZACE.
Elektronická učebnice - I
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

102.1 Člověk a planeta Země Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr. Alena Horová

102.2 Co už víš? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás POTŘEBY LIDÍ SE STÁLE ZVYŠUJÍ  dříve bylo např. auto, počítač nebo televize velmi nákladnou věcí → dnes každá rodina tyto předměty běžně užívá → ročně jsou vyrobeny miliony kusů → čím více zboží lidé vyrobí, tím více spotřebují surovin SUROVINY, STERÉ NÁM ZEMĚ POSKYTUJE  nerostné suroviny: - ropa - zemní plyn - uhlí - rudy (taví se z nich kovy)  přírodní zdroje: - voda - dřevo Lidé se k těmto zdrojům chovají velmi nešetrně. Každá těžba je velkým zásahem do krajiny a přírodní rovnováhy. V Evropě výrazně poklesly zásoby pitné vody. Obrovské plochy deštných pralesů jsou nenávratně zničeny. KAŽDÝ DEN  lidí zemře nedostatkem vody  vyprodukujeme 10 tun atomového odpadu  vyhodíme 60 t umělohmotných obalů do moře  vyhyne 5 rostlinných a živočišných druhů POŠKOZOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ  těžba nerostných surovin  znečišťování vod  znečišťování ovzduší  produkce odpadu z domácností a továren  znehodnocení půd

102.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás GLOBÁLNÍ PROBLÉMY = CELOSVĚTOVÉ  na Zemi vše souvisí se vším → malý zásah v jedné oblasti může způsobit velké škody jinde př: ovzduší je nejvíce znečišťováno v Evropě a USA → dochází ke zvyšování teploty v atmosféře → na severním a jižním pólu tají ledovce ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ  civilizace je založena na výrobě a spotřebě zboží → lidé produkují přebytek zboží → musíme přestat plýtvat!!!  výroba elektrické energie v ekologicky šetrných elektrárnách (sluneční, větrné)  vývoj úsporných strojů či motorů na alternativní pohon  naučit se znovu zpracovávat suroviny (recyklace) ORGANIZACE NA OCHRANU PŘÍRODY  existuje řada ekologických sdružení → zveřejňují informace o stavu životního prostředí → pomáhají s obnovou lesů a recyklací → provádí ekologickou osvětu př: Hnutí Duha, Děti Země, Greenpeace (mezinár.org.) RECYKLACE = opětovné zužitkování materiálu, který by se jinak stal odpadem př: plasty, papír, sklo…

102.4 Co si řekneme nového? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás POMOC CHUDÝM ZEMÍM  lidé z vyspělých zemí se snaží pomoci prostřednictvím humanitárních organizací → získávají peníze ze sbírek a darů, poté nakupují potraviny, léky, šatstvo a dopraví je potřebným  nejúčinnější je obyvatele chudých zemí vzdělávat → budou schopni své problémy řešit sami bez cizí pomoci  nejznámější česká humanitární společnost – Člověk v tísni Život lidí na planetě Zemi VYSPĚLÉ STÁTY A CHUDÉ ZEMĚ  na Zemi žije 6 miliard lidí (přibližně v Evropě) CHUDÉ STÁTY  Afričanů, kteří trpí naprostým nedostatkem potravin, je na Zemi přibližně stejné množství jako obyvatel v Evropě → řada států ve střední Africe a Asii se potýká s přelidněním → lidé trpí nedostatkem potravin a lékařské péče → šíří se nejrůznější epidemie (např. malárie)  situaci zhoršují i časté vojenské konflikty (příčiny bývají náboženské a politické) VYSPĚLÉ STÁTY  ve vyspělém státu funguje školství, zdravotnictví, rozvíjí se zde obchod a služby, lidé si mohou dovolit utrácet peníze za věci, které nejsou nezbytně nutné k život → je zde vysoká životní úroveň

102.5 Co si pamatujete? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Za pomoci obrázku vysvětli pojem RECYKLACE. Jak se nazývá surovina, ze které se vyrábí nafta a benzin? Pohovořte o problematice znečištění planety. Jaké organizace na ochranu přírody znáte? Vysvětlete pojem GLOBÁLNÍ PROBLÉMY. Co může každý z nás udělat pro ochranu přírody? Pevná nerostná surovina využívána ke spalování. Základní podmínka života na Zemi – chemická značka : H 2 O. Jakým cizím slovem označujeme plošnou nákazu, která zasáhne velké množství lidí?

102.6 Něco navíc pro šikovné Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás ZJISTĚTE, CO ZNAMENAJÍ TYTO ZNAČKY.

102.7 CLIL Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás ECOLOGY paper bags waste separation solar (thermal) power station wind power plant recycling environmentalist organization recycling work

102.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1.a 2.a 3.a 4.d Test na známku Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás

102.9 Použité zdroje, citace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 1.Obrázky z databáze klipart (slide 1) 2. (slide 2) 3. (slide 2) 4. (slide 2) 5. (slide 2) 6. (slide 2) 7. (slide 3,5) 8. (slide 4) 9. (slide 4) (slide 7) (slide 6) %20WinRAR%20ZIP%20archiv.zip/RecyclingSymbolGreen_-1x250.jpg (slide 6) %20WinRAR%20ZIP%20archiv.zip/RecyclingSymbolGreen_-1x250.jpg 13. (slide 6) (slide 6) 1.Obrázky z databáze klipart (slide 1) 2. (slide 2) 3. (slide 2) 4. (slide 2) 5. (slide 2) 6. (slide 2) 7. (slide 3,5) 8. (slide 4) 9. (slide 4) (slide 7) (slide 6) %20WinRAR%20ZIP%20archiv.zip/RecyclingSymbolGreen_-1x250.jpg (slide 6) %20WinRAR%20ZIP%20archiv.zip/RecyclingSymbolGreen_-1x250.jpg 13. (slide 6) (slide 6)

Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Anotace AutorMgr. Alena Horová Období01 – 06/2013 Ročník4. a 5. ročník Klíčová slovaZemě, znečištění, přelidnění, humanitární organizace, ochrana, recyklace AnotacePrezentace popisující problematiku poškozování a ochrany životního prostředí.