Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dynamické systémy.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Základy programování v JavaScriptu
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
MATLAB vytváření funkcí, grafika
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Metody (funkce, procedury)
Programování v Pascalu Přednáška 8
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
Počítače a programování 1. Obsah přednášky Výjimky - základní typy výjimek Způsoby zpracování výjimek.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Programování v Pascalu Přednáška 7
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
MATLAB® ( Funkce v Matlabu ).
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá metody, objekty, konstruktor.
Základy Visual Basicu.
Jazyk vývojových diagramů
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Diferenciální rovnice – řešené příklady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
PHP – zasílání dat z formuláře
MATLAB LEKCE 1.
Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou.
Datové typy a práce s nimi
Jazyk vývojových diagramů
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Počítače a programování 1
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
VISUAL BASIC PRALG.
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
JavaScript Funkce.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, Praha 6 Ing. Zbyněk Brettschneider.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
13/04/20151 Datový typ třída – class (1) Datový typ definovaný uživatelem Poskytuje mechanismus pro modelování entit, s nimiž manipulují aplikace Charakterizuje.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
Pokročilé programování v C++ (část B)
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Vytváření dokumentace algoritmů
Internetové publikování Dynamické HTML
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Databázové systémy a SQL
Oblast platnosti identifikátoru (1)
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Podprogramy.
MU002 – Informační technologie Základy algoritmizace 5/13
Transkript prezentace:

Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window použitím metody write objektu dokument přiřazením hodnoty do položek formuláře přiřazením hodnoty vlastnosti innerHTML objektu dokument přiřazením hodnoty vlastnosti innerText objektu dokument

var r,S; //deklarace proměnných r=parseFloat(prompt("Zadej polomer:",0)); //vstup S=Math.PI*r*r; //výpočet document.write(" S = "+S+" "); //výstup Vstup metodou prompt objektu window

Získání hodnoty z položky formuláře Obsah kruhu function vypocet() { var r,S; r=parseFloat(document.f.R.value); S=Math.round(100*Math.PI*r*r)/100; document.write("Obsah kruhu je "+S); } Obsah kruhu Zadej polomer:

Výstup metodou alert objektu window var r,S; r=parseFloat(prompt("Zadej polomer:",0)); S=Math.PI*r*r; alert( "S = "+S);

Výstup metodou write objektu window Ve skriptu umístěném v těle dokumentu píše do místa, kde je skript ve zdrojovém textu zapsán: - píše do místa, kde je skript ve zdrojovém textu zapsán: NADPIS Text odstavce document.write("A tento text byl vypsán skriptem"); x=Math.PI*2; document.write(" A jeste výpocet: "+ x +" "); document.write("Konec skriptu"); Zde pokracuje stranka

Výstup metodou write objektu window … function vypocet() { var r,S; r=parseFloat(document.f.R.value); S=Math.round(100*Math.PI*r*r)/100; document.write("Obsah kruhu je"+S); } … Je-li použita ve funkci, která je volána po zobrazení dokumentu, píše do nového dokumentu

Výstup přiřazením do položky formuláře - neformátovaný výstup Obsah kruhu function vypocet() { var r,S; r=parseFloat(document.f.R.value); S=Math.round(100*Math.PI*r*r)/100; document.f.vyst.value="Obsah kruhu je "+S; } Obsah kruhu Zadej polomer: Výsledky:

Výstup přiřazením hodnoty vlastnosti innerHTML Obsah kruhu function vypocet() { var r,S; r=parseFloat(document.f.R.value); S=Math.round(100*Math.PI*r*r)/100; document.all.vys.innerHTML="Obsah kruhu je "+S+" "; } Obsah kruhu Zadej polomer: Výsledky:

Výstup přiřazením hodnoty do vlastnosti innerText Obsah kruhu function vypocet() { var r,S; r=parseFloat(document.f.R.value); S=Math.round(100*Math.PI*r*r)/100; document.all.odst1.innerText="Obsah kruhu je "+S; } Obsah kruhu Zadej polomer: Výsledky:

JavaScript část 3 Funkce, příkaz if

Funkce  samostatná pojmenovaná část programu (skriptu)  provede se až, když je zavolaná (obvykle v reakci na událost)  lze ji aplikovat (volat) opakovaně na různých místech programu  uvnitř funkce je možné volat jinou funkci  zpřehledňuje program, zkracuje zdrojový text  umožňuje získávat hodnoty, se kterými bude program (skript) pracovat: Vrací výsledek jako hodnotu function Obsah1(a) {b =a*a; return b;} x=Obsah1(3); document.write(x); Provede akci (výpočet a výpis výsledku, změna obsahu objektu apod.) function Obsah2(a) {b =Math.PI*a*a; document.f1.vysledek.value=b;}

Příklad

Rozdělení funkcí Funkce vestavěné parseInt(x), parseFloat(x), … matematické funkce objektu Math, … uživatelem vytvořené Definice: function jmeno(x,z) { příkazy } Volání funkce: s parametry: jmeno(x,z) bez parametrů: jmeno()

Jak se funkce ve skriptu definuje  V jazyku JScript se definice funkce(í) vkládá obvykle do hlavičky dokumentu  Jako každý skript i tyto definice jsou součástí prvku hlavička tělo { var dx,dy,v; dx=x2-x1; dy=y2-y1; v=Math.sqrt(dx*dx+dy*dy); return v; } function dist( x1,y1,x2,y2 ) klíčové slovo název funkce seznam tzv. formálních parametrů

Volání funkce Provedení funkce vyvoláme příkazem, který obsahuje název (identifikátor) funkce se seznamem skutečných parametrů.  funkce vrací hodnotu volání je součástí výrazu na pravé straně přiřazovacího příkazu: Příklad: y=2/Math.sqrt(a); x=Obsah1(3);  funkce nevrací hodnotu – volání je samostatným příkazem funkce s parametry: jmeno(seznam skutečných parametrů) Příklad: Vyp(x1,x2,25); Obj(this.form); Dej_vysledek(a*3,15,b); funkce bez parametrů: jmeno() Příklad: Vypocet();

Kvadraticka rovnice function jake_koreny() { var a,b,c,d,x1,x2; a=document.koef.A.value; b=document.koef.B.value; c=document.koef.C.value; d=b*b-4*a*c; if (d>0) document.koef.vysl.value= "dva reálné kořeny"; if (d==0) document.koef.vysl.value= "dvojnásobný reálný kořen"; if (d<0) document.koef.vysl.value= "dva komplexní kořeny"; } Jaké kořeny má kvadratická rovnice? Zadej rovnici Ax 2 + Bx + C A: B: C: Rovnice má definice funkce volání funkce Volání funkce

Lokální a globální proměnné, parametry Ve funkci lze pracovat s:. lokálními proměnnými: definovány v těle funkce. globálními proměnnými: def. mimo tělo funkce (ve skriptu). parametry: definovány v hlavičce funkce Možnosti předávání parametrů při práci s funkcemi: z funkce ven return globální proměnné parametry do funkce var v=0;globální proměnná function dist (x1,y1,x2,y2) formální parametry { var dx,dy;lokální proměnné dx=x2-x1;dy=y2-y1; v=Math.sqrt(dx*dx+dy*dy); } V globální proměnné v je po provedení funkce výsledek. … Lze ji případně použít v dalších funkcích.

Parametry a jejich předávání Parametry: Příklad:  formální: v hlavičce definice funkcefunction F(x,y)  skutečné: ve volání funkcev=F(a,b); Skutečné parametry se při zavolání funkce dosazují na místo formálních. Dva způsoby předávání:  hodnotou skutečný parametr – konstanta, proměnná nebo výraz hodnota skutečného parametru se nemění (dosadí se jen hodnota)  odkazem skutečný parametr – proměnná (ve funkci se pracuje přímo s parametrem) změna hodnoty formálního parametru  změna skutečného parametru Příklad: Hlavička: function dist (x1,y1,x2,y2) Volání: d=dist(3,4,5,6); d=dist(a1,a2,b1,b2); d=dist(a1+p,a2+p,b1+q,b2+q); Obsah(3);

Příklad Funkce function Cels2Fahr() { var teplCels=parseFloat(document.teplota.celsius.value); var teplFahr=(9/5)*teplCels+32; document.teplota.fahrenheit.value=Math.round(teplFahr*10)/10; } function Fahr2Cels() { var teplFahr=parseFloat(document.teplota.fahrenheit.value); var teplCels=(teplFahr-32)*(5/9); document.teplota.celsius.value=Math.round(teplCels*10)/10; } Teplota ve stupních Celsia >> °C na °F >>>" onclick="Cels2Fahr()"> <INPUT type="button" value="<<< °F na °C <<<" onclick="Fahr2Cels()"> Fahrenheita

Parametry a jejich předávání Funkce v=0; function F1(a,b) { a=a*b; return a;} function F2(a,b) { a.value=a.value*b; return a;} function Vyp() { s="v="+v+" "; v=document.f.C.value; s+="v="+v+" "; x=F1(v,5); s+="x="+x+" "; s+="v="+v+" "; x=F1(document.f.C.value,5); s+="x="+x+" "; s+="document.f.C.value="+document.f.C.value+" "; x=F2(document.f.C,5).value; s+="x="+x+" "; s+="document.f.C.value="+document.f.C.value+" "; document.all.V.innerHTML=s; document.f.C.value=3;} Napis cislo: