Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Advertisements

Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Etická hlediska péče o staré občany
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravotní stav populace v ČR a EU
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Plíce po 20 letech kouření
Zdravotní stav populace ČR
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rozdíly mezi osobnostmi
- definice, charakteristika, průběh
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Sociální lékařství a zdravotní politika PhDr. Mgr. Lubica Juríčková
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Stáří jako sociální událost
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nozokomiální nákazy.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociálně patologické jevy
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Definice, základní pojmy
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Zdravotně–sociální vazby/komplexní pohled na zdraví obyvatelstva
Správa sociálního zabezpečení
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Rutinní zdravotnická statistika
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Stipendia města Ostrava
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Ekonomika zdravotnictví Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky Lékařské fakulty UP v Olomouci

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem Název projektu: Inovace studijního programu Všeobecné lékařství se zaměřením na primární péči a praktické lékařství   Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0350 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státní rozpočtem České republiky

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Lidský život a zdraví představují nevyčíslitelnou a nenahraditelnou hodnotu. Mimo to však lidský život i zdraví představují pro jedince i pro společnost hodnotu ekonomickou. Náklady vynaložené na péči o zdraví včetně nákladů na zdravotnictví jsou prakticky i nepřímou investicí do tvorby nového bohatství státu i do celkového vývoje společnosti. Zdraví celé společnosti přispívá k pocitu životní pohody lidí, ke kvalitě jejich života, ke schopnosti práce i prodloužení aktivního života.

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Pro člověka má každá vážnější nemoc či porucha, kterou vnímá a která ho omezuje v aktivním životě, velký a důležitý význam. Společenský význam poškození nebo ztráty zdraví je dán především těmito faktory: a) Častnost a délka trvání b) Věk výskytu c) Ovlivnitelností vzniku a průběhu nemoci d) Závažnost průvodních jevů nebo následků

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Věk výskytu nemoci: - aktivní věk člověka zařazeného do pracovního procesu je omezen jen do určitého rozmezí (dle Zákoníku práce od 15 let do odchodu do důchodu, v současné době 62/60, výhledově 65 a více) - onemocněním, které je spjato se ztrátou pracovní schopnosti nebo smrtí mimo aktivní věk neztrácí společnost pracovní výkon nemocného ( s výjimkou onemocnění dětí s trvalými nebo smrtí končícími následky)

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci V minulosti bylo vypočítáno, že naše společnost ztrácí cca: 600.000 pracovních roků pro předčasnou smrt lidí do 60 let věku 190.000 pracovních roků pro invaliditu 250.000 pracovních roků pro dočasnou pracovní neschopnost Ovlivnitelnost vzniku a průběhu poruch zdraví je dána možností změny prostředí, zlepšením životního prostředí, zvýšením imunity, možnými genetickými zásahy, včasným zjištěním a léčitelností.

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Závažnost průvodních jevů nebo následků je dána těmito faktory: 1) Smrtí 2) trvalou ztrátou nebo omezením pracovní schopnosti 3) dočasnou ztrátou pracovní schopnosti 4) ohrožením okolí: - infekcí - agresivním chováním (u duševních chorob) - nezodpovědným jednáním (alkohol, drogy) (pokračování na další straně)

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci 5) bezmocností (vyžadující pomoc a náklady další osoby nebo organizace) 6) ztrátou generační funkce 7) ohrožením příští generace: - přenesením dědičných vloh - poškozením plodu v intrauterinním životě - poškozením plodu za porodu 8) Zohyzděním a dalšími znaky trvalé ztráty společenského uplatnění

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Ekonomické aspekty zdraví a nemoci se projevují především zkoumáním: a) ztrát, které společnost utrpí smrtí nebo poruchou zdraví obyvatelstva b) nákladů, které společnost vydává na zdravotní péči, obnovu či uchování zdraví c) ekonomické účinnosti preventivní a léčebné péče

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Nemoc znamená: a) ztrátu pracovního potenciálu společnosti, nevytvoření nového bohatství b) náklady na nemocenské a důchodové dávky c) náklady na léčbu Ekonomický přínos zdravotnictví lze obtížně vyčíslit, je však jisté, že efektivnost prevence je mnohokrát vyšší než je efektivnost léčby a následné rehabilitace.

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Společenskou závažnost konkrétní nemoci je možné ukázat na příkladu cukrovky (dle WHO): 1) 2-3x vyšší úmrtnost než v celém obyvatelstvu 2) 2-3x vyšší výskyt ischemické choroby srdeční a mozkových cévních příhod 3) 10x častější oslepnutí než v celé populaci 4) 20x častější výskyt amputací dolních končetin pro gangrénu než je v celé populaci 5) druhá nejčastější příčina smrtelných ledvinových komplikací 6) usnadnění vzniku jiných chronických onemocnění jako neuropatii, infektů apod. 7) 2x častější hospitalizace ve srovnání s osobami stejně starými v ostatní populaci 8) zvýšené společenské náklady vznikající chronickou léčbou

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci Funkce lékařství a zdravotnictví je dnes podstatná ve vztahu ke vzniku a nutnosti adaptace na neustále se měnící životní i přírodní podmínky, které přinášejí: jednak zhoršování přirozených podmínek života v přírodě i v pracovním prostředí a tím i nutnost rychlé eliminace nově vznikajících tzv. „civilizačních chorob“ nutnost rychlé adaptace člověka na změnu podmínek hektického života požadavek obnovy zdravého životního stylu potřebu rychlého využití výsledků vědy a výzkumu v praxi

Děkuji za pozornost Kontakt: zlamalj@tunw.upol.cz V textu bylo použito díla Gladkij,Koldová: Propedeutika sociálního lékařství Kontakt: zlamalj@tunw.upol.cz