Obnovitelné a neobnovitelné zdroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Jaderná energie.
START.
ZEMNÍ PLYN.
Fyzika jinak Aneb Škola hrou
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Události v JE Fukushima a otázky související
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomové elektrárny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_ 18 Jaderné katastrofy
Sluneční energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Rozvod elektrické energie
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Neobnovitelné zdroje energie
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NázevVýroba elektřiny Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí AnotacePrezentace na téma výroby elektřiny, obsahuje otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Zdroje uhlovodíků Ropa
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Přírodní zdroje Česka Anotace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Temelín.
její znečištění a důsledky
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_31_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Škodlivé účinky.
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_07_19_Radiace. Radiace Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zdroje energie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vliv radiace na člověka
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Obnovitelné a neobnovitelné zdroje http://www.ekobydleni.eu/obrazky/zivotni-prostredi/obnovitelne-zdroje-energie-5.jpg Jaderné havárie Dana Šídlová, Simona Gabrielová, Lenka Drncová, Nikola Kojanová http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-domaci/123382/atomovy-vybuch-ve-zline.html

Obnovitelné zdroje Sluneční záření Větrná energie Vodní energie Energie přílivu Geotermální energie Biomasy http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a354-Energie-zadarmo.aspx http://www.ekobydleni.eu/obrazky/vetrne-elektrarny.jpg http://www.green4v4.eu/userfiles/biomasa.jpg

Sluneční záření Základní zdroj energie, předpoklad pro život Přímé (téměř rovnoběžné paprsky, jdoucí do oka) Rozptýlené (dufůzní) rozptýlením slun. paprsků Díky němu probíhá fotosyntéza: 6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/f2.htm

Větrná energie Vítr vzniká díky tlakovým rozdílům mezi různě zahřátými vrstvami vzduchu http://www.ekobydleni.eu/obrazky/new-low-cost.jpg Nejčastěji elektrárny s využitím větrné turbíny Výhodou je nízká cena a ochrana živ. prostředí Nevýhodou je hluk a nižší účinnost oproti jiným http://what-if.xkcd.com/imgs/a/3/01.png

Vodní energie Vzniká při koloběhu vody na Zemi působením sluneční energie a gravitační síly Hlavně v Norsku http://www.oc-silesia.cz/cz/detsky-svet/nova-rubrika/41.php V současnosti dominantním zdrojem energie Vltavské kaskády – Orlík, Slapy a Lipno Nevýhodné jsou problémy spojené se stavbou – změna a narušení životního prostředí

Energie přílivu Gravitační síla Měsíce působí na vodní masu, tím způsobuje příliv a odliv Přílivové elektrárny nejsou příliš používané Místa pro vznik elektráren jsou často vzdálena od místa spotřeby Využití v zálivech, ty se uzavírají hrází s vraty, která jsou při přílivu otevřená. Při odlivu se otevřou propusti k turbínám (vytvořený rozdíl výšek je pak roztáčí) http://www.ekostrazce.cz/texty/obnovitelne-zdroje

Geotermální energie Tepelná energie zemského jádra Jejími projevy jsou erupce sopek, gejzíry a horké prameny Využití na Islandu (vytápění domů, bazénů, skleníků… http://www.celysvet.cz/krasne-fotky/staty-zeme/strokkur-geyser--iceland http://www.semily.cz/cz/obcan/rozvoj-mesta/geotermalni-elektrarna/

Biomasy Biologicky rozložitelná část odpadu a zbytků Výhodou je relativně nízká cena, využití odpadu a dokončení cyklu CO2 Nevýhodou je nízká výhřevnost a nutnost skladování http://www.ekostrazce.cz/texty/obnovitelne-zdroje

Neobnovitelné zdroje Uhlí Ropa Zemní plyn Jaderná energie (uran) http://i.idnes.cz/12/011/cl6/SPI403cb3_Ropa.jpg

Uhlí Černé – starší (z prvohor), nejkvalitnější obsahuje až 95% uhlíku, nazývá se antracit Hnědé – z třetihor, nejméně kvalitní je lignit Použití v tepelných elektrárnách → poškození životního prostředí Spalováním vznik CO2, ale i SO2 (příčina kyselých dešťů) Zpracovává se karbonizací (zahřátí na vysokou teplotu – kolem 1000°C, bez přístupu kyslíku Rozkládá se na koksárenský plyn, koks a dehet http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/multimedia/fotografie/tepelne-elektrarne-novaky-in/

Ropa Měří se v barelech (1 barel = 159 l) Hořlavá kapalina černé barvy Vznikla přeměnou živočichů a rostlin Ropa se zpracovává frakční destilací (rozdělení na jednotlivé složky podle teploty varu) Zpracování v koloně: http://s.to-fakt.sk/k/kolko-galonov-ma-jeden-barel.jpg http://autaveskole.jaknahmyz.cz/paliva

Jaderná energie Využívá se štěpná reakce uranu http://what-if.xkcd.com/imgs/a/1/05.png Jaderná energie Využívá se štěpná reakce uranu Řadí se mezi neobnovitelné zdroje, ačkoli uran je možné recyklovat Ke štěpení dochází v reaktoru, kdy do uranu narazí neutron, atom začne kmitat a rozdělí se, dojde k uvolnění 2 až 3 dalších neutronů, které jsou schopné po zpomalení štěpit další jádra Teplo pak proudí do parogenerátoru, vzniklá pára roztáčí turbínu, která pohání generátor. V něm dochází k přeměně na elektřinu. ČR: Temelín, Dukovany http://toscali-veda-technika.blogspot.cz/2010/01/temelin-jaderna-elektrarna.html

Jaderné havárie Posouzení závažnosti podle INES (The International Nuclear Event Scale) z roku 1990: → možnost akutních i zpožděných zdravotních účinků v rozsáhlé oblasti, např. i více států; dlouhodobé důsledky na životní prostředí → nutné plné uplatnění opatření pro snížení pravděpodobnosti zdravotních následků na obyvatelstvu zahrnutého do havarijních plánů → obyvatelstvo-částečná opatření (ukrytí, evakuace); těžké poškození velké části reaktoru → ozáření zaměstnanců (smrt); obyvatelstvo-bez vážnějších následků, kontrola potravin → ozáření zaměstnanců (akutní zdravot.následky); žádná opatření pro obyvatelstvo → ozáření zaměstnanců překračující povolený roční limit ← lidská chyba, nedostatek bezpečnost.postupů ← např. při cvičení, zkouškách -nemá bezpečnostní význam http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:INES_cs.svg

Havárie nejen jaderných elektráren 26.4.1986-4.blok-Černobyl-SSSR(nyní Ukrajina) 12.4.2011-1.,2.,3.blok-Fukušima I, Prefektura Fukušima-Japonsko ←viz obr. 29.9.1957-přepracovatelský závod Majak-SSSR(teď Rusko) 10.10.1957-komplex Windscale Pile-Spojené království 28.3.1979-2.blok-Three Mile Island-Pensylvánie(USA) 17.10.1969-el. Saint Laurent-Francie 1973-přepracovatelský závod Sellafield-Spojené království 22.2.1977-1.blok-Jaslovské Bohunice-Trnava,ČSR(teď SR) ←viz obr. 13.3.1980-el. Saint Laurent-Francie 1983-kritický soubor v Buenos Aires-Argentina Stupeň 7: Stupeň 6: Stupeň 5: Stupeň 4: http://img.mf.cz/417/563/1-japonsko_evakuace.png http://www.greenpeace.org/czech/ReSizes/OriginalWatermarked/Global/czech/P3/fotky/Jadro/Bohunice1.jpg

http://www.pozary.cz/storage/obrazek/uzel/2009/06/4a336db7ba84f/4c815e425db55.jpg ↓ Následky ozáření http://www.cernobyl-1986.eu/pictures/obeti/cernobyl-osetreni-popalenin.gif Úroveň ozáření, tedy dávka ionizujícího záření, se udává v jednotkách zvaných sieverty (Sv). Sievert je v jednotkách SI m2/s2. Limit dávky je pro veřejnost stanoven na 1 mSv za rok a pro zaměstnance jaderných elektráren je povoleno až 50 mSv za rok, pokud ale za 5 let nebudou vystaveny dávce o vyšší hodnotě, než je 100 mSv(=0,1Sv). http://www.dashofer.cz/download/e-noviny/enbp/ObrII3.jpg Expozice (příklad) Stupeň vážnosti Příznaky milisieverty (0,001 Sv) Přírodní záření – stovky milisievertů (0,1 Sv) Žádný okamžitý účinek Možná přechodná nevolnost, lehká horečka mezi 1 000 a 2 000 millisieverty (1 až 2 Sv) Významné zdravotní příznaky Zvracení, únava, horečka, riziko infekce mezi 2 000 a 4 000 millisieverty (2 až 4 Sv) Vážné zdravotní příznaky Dávení, horečka, trávicí problémy, krvácení, padání vlasů mezi 4 000 a 10 000 millisieverty (4 až 10 Sv) Velká pravděpodobnost úmrtí stejné, navíc závrať a dezorientace nad 10 000 millisievertů (více než 10 Sv) Úmrtí

Následky ozáření-akutní radiační syndrom Akutní radiační syndrom=otrava radiací=nemoc z ozáření=poškození tkání v lidském těle následkem vysoké dávky ionizujícího záření Dlouhodobé účinky: Sv (za život) 0,05-0,2 (běžné) 0,2-0,5 0,5-1 (mírná nemoc z ozáření) 1-2 (lehká otrava ozářením) 2-3 (vážná otrava radiací) 3-4 (vážná otrava radiací) 4-6 (vážná otrava radiací) 6-10 (akutní otrava ozářením) 10-50 (akutní otrava ozářením) 50-80 (akutní otrava ozářením) >80 (akutní otrava ozářením) Účinky Potencionálně: rakovina, změny v genetickém kódu Snížený počet červených krvinek Narušená imunita, možná dočasná sterilita mužů 10% úmrtnost po 30 dnech od ozáření; spontánní potrat nebo narození mrtvého plodu; dočasná sterilita mužů 35% úmrtnost po 30 dnech od ozáření; vypadání vlasů, chlupů; výrazný pokles počtu bílých krvinek; možná trvalá ženská neplodnost 50% úmrtnost po 30 dnech od ozáření; krvácení zpod kůže, z úst a ledvin 60% úmrtnost po 30 dnech od ozáření; obvyklá ženská sterilita; vnitřní krvácení Téměř 100% úmrtnost po 14 dnech; zcela zničena kostní dřeň; vážně poškozena trávicí soustava 100% úmrtnost po 7 dnech; buněčná smrt v tkáních trávicí soustavy; střevní krvácení 100% úmrtnost po několika hodinách, v kómatu, zhroucení nervové soustavy Předpokládá se okamžitá smrt http://cernobyl-25.webnode.cz/news/a26-vyroci-ucteni-pamatky-vsem-obetem-jaderne-katastrofy-v-cernobylu-a-japonsku/ http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=694114

Značení radioaktivity Častý základ znaku: Ionizující záření: Méně častý základ znaku: http://tema.novinky.cz/radioaktivni-zareni http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Logo_iso_radiation.svg Radioaktivní materiál: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Radioactive.svg

Děkujeme za shlédnutí celé prezentace Děkujeme za shlédnutí celé prezentace! Těšíme se na Vás na našem stanovišti Zdroje: http://www.kof.zcu.cz/st/dp/hosnedl/html/slunecni.html http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A1_elektr%C3%A1rna http://www.nazeleno.cz/vodni-energie.dic http://www.ekostrazce.cz/texty/obnovitelne-zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Geoterm%C3%A1ln%C3%AD_energie http://cs.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_stupnice_jadern%C3%BDch_ud%C3%A1lost%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Odvozen%C3%A1_jednotka_SI http://cs.wikipedia.org/wiki/Sievert http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_hav%C3%A1rie http://cs.wikipedia.org/wiki/Akutn%C3%AD_radia%C4%8Dn%C3%AD_syndrom http://www.miseplus.cz/info/vznik Muzika: Emotional / Dark Music - Lua Eterna