Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DÁNSKO.
Advertisements

Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
Chorvatsko.
Kanada.
IRSKO Robin Plch 8.A
Rusko Jarmila Kovářová.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa- pobaltské státy.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Dánsko Kryštof Klika 2E.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
BENELUX.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Velká Británie (Great Britain).
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Švédsko.
Téma hodiny: Dánsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2. Anotace: Seznámení se státem severní Evropy, jeho přírodními a socioekonomickými.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Švédsko Vít Kolaja.
Dánsko (Severní Evropa)
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Baltské státy VY_12_INOVACE_Rů_II_01
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Dánsko Vlajka znak.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO

Informace Hlavní město: kodaň koda Rozloha: 43 094 km Počet obyvatel: 5 608 784 ² Poloha: severní Evropa, Jutský poloostrov, ostrovy Sjaeland, Fyn a další menší ostrovy, ze západu pevninu omývají vlny Severního a z východu Baltského moře Jazyk: dánština Státní zřízení:konstituční monarchie

Přírodní podmínky Povrch země je tvořen rovinami a nížinami Dánské podnebí je oceánské Léta jsou chladná, zimy pak mírné a deštivé Časté jsou větry a mlhy Západ země pokrývají vřesoviště a rašeliniště Na východě jsou listnaté lesy

Historie Území dnešního Dánska bylo osídleno germánskými kmeny. Až do 11. stol. byli Dáni známi jako Vikingové . V 18. století reformy přispěly k průmyslové revoluci a k  přeměně Dánska na konstituční monarchii. 9.5. 1940 bylo Dánsko nacistickým Německem. Po válce se Dánsko stalo členem NATO a v roce 1973 se připojilo také k Evropské unii.

Hospodářství Pěstují - pšenici, brambory a cukrovou řepu. chov :skot, prase a drůbež. Významný je mořský rybolov. má malé množství nerostných surovin. Těží se černé uhlí, sůl,ropa a zemní plyn. Tepelné a větrné elektrárny.

Hospodářství Potravinářský průmysl : máslo a sýry. strojírenský průmysl: zemědělské stroje,stavba lodí. chemický průmysl : umělá hnojiva.

Zajímavosti Dánské království je nejstarším existujícím královstvím. patří mezi země, které se pyšní nádhernou a čistou přírodou i mimořádnou kulturní tradicí. V Dánsku je vysoká míra alkoholismu. V 8.-11. století podnikali výpravy jako Vikingové. památky jsou psané runami, dnes píší latinkou. Møn

Zdroje http://dansko.tripzone.cz/ http://www.studiumvdansku.cz/zajimavosti-danska-a-fakta-o-dansku http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nsko http://www.cykloknihy.cz/cykloturistika/clanky/2000/5/dansko_ostrovy.htm http://www.info-tour.info/dansko/mistopis.htm