Dánské království Kongeriget Danmark

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

DÁNSKO.
Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
Itálie.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
IRSKO Robin Plch 8.A
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Dánsko Kryštof Klika 2E.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
Kongeriget Danmark.
Velká Británie (Great Britain).
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
SLOVINSKO.
LITVA.
Švédsko.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Dánsko (Severní Evropa)
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Kanada.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Velká Británie.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Dánsko Vlajka znak.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Česká republika
Transkript prezentace:

Dánské království Kongeriget Danmark

Poloha země ležící v severní Evropě Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království Dánsko je nejmenší ze skandinávských zemí, neleží však na Skandinávském poloostrově Je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a stovkami dalších menších ostrovů Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním. Jedinou suchou hranici má Dánsko na jihu s Německem

Základní informace Hlavní město: Kodaň (København) Rozloha: 43 094 km² (130. na světě) Nejvyšší bod: Møllehøj (170,86 m n. m.) Časové pásmo: +1 Počet obyvatel: 5 447 084 (108. na světě) Hustota zalidnění: 126 ob. / km² (80. na světě) Jazyk: dánština Náboženství: luteráni 85%, katolíci, muslimové Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: Dánská koruna (DKK) Hymna: Der er et Yndigt Land

Historie V 6. století až 7. století přicházeli Normané z jižní Skandinávie. Dánsko bylo poprvé sjednoceno Haroldem Modrozubým okolo roku 980. Až do 11. stol. byli Dáni známi jako Vikingové V 18. století reformy osvícenského absolutismu přispěly k průmyslové revoluci a k pozdější přeměně Dánska na konstituční monarchii Po druhé šlesvické válce v roce 1864 Dánsko muselo postoupit Prusku Holštýnsko a jižní část Šlesvicka, kde převládalo německé obyvatelstvo Po této události přijalo Dánsko politiku neutrality, kterou zachovalo i během první světové války. Po první světové válce byla část Šlesvicka vrácena Dánsku. 1940 bylo Dánsko napadeno nacistickým Německem a navzdory domácímu odboji zůstalo okupováno až do osvobození v květnu 1945. Po válce se Dánsko stalo členem NATO a v roce 1973 Evropské unie.

Politický systém Státní zřízení: konstituční monarchie Hlava státu: královna Markéta II.(Margrethe) Předseda vlády: Anders Fogh Rasmussen Parlament je od roku 1953 jednokomorový, má 179 křesel a nazývá se Folketing. Volby do parlamentu jsou každé čtyři roky a dvě křesla v něm náleží i reprezentantům Grónska a dvě reprezentantům Faerských ostrovů.

Přírodní poměry Dánsko leží na Jutském poloostrově a na 443 pojmenovaných ostrovech (76 celoročně obývaných) Nejdůležitější jsou ostrovy Fyn a Sjælland. Dalšími velkými ostrovy jsou Lolland, Falster, Langeland, Møn, Ærø, Als a Bornholm Povrch země je tvořen rovinami a nížinami, průměrná výška dosahuje jen 30 m n. m. Dánské podnebí je oceánské s rostoucími kontinentálními vlivy směrem k Baltskému moři. Léta jsou chladná, zimy pak mírné a deštivé Západ země pokrývají vřesoviště a rašeliniště

Ekonomika Dánsko patří mezi státy s moderním tržním hospodářstvím, technicky vyspělým zemědělstvím a rozsáhlou vládní sociální politikou V zemědělství pracuje jen 6 % ekonomicky činného obyvatelstva, Obdělávaná půda tvoří asi 56 % rozlohy, což je nejvíce v Evropě . Dánské zemědělství je charakteristické velkou intenzitou, vysokou produktivitou a mechanizací Pěstují se obilniny (pšenice), brambory a cukrová řepa). Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže Významný je mořský rybolov. Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn.

Ekonomika Většina elektráren je tepelných. Specifický je vysoký podíl větrných elektráren na výrobě elektrické energie (10 %) Velké zastoupení má průmysl potravinářský (máslo, sýry), strojírenský (zemědělské stroje), stavba lodí, chemický (umělá hnojiva), dřevozpracující a elektrotechnický. Takřka polovina průmyslových kapacit se nachází v Kodani a nejbližším okolí.