Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Tvorba webových stránek
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy HTML.
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
HTML HyperText Markup Language 3. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Karta Domů, skupina Odstavec
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Funkce a procedury  Funkce a procedury mají za úkol vykonávat určitou činnost, která se opakuje na několika místech skriptu. Obě se definují klíčovým.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
TNPW1 Cvičení
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.18/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
PHP – zasílání dat z formuláře
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
PHP – Základy programování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
PHP Vytváření formuláře.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek

 Umožňují interaktivitu stránky s uživatelem  Slouží k zadání a odeslání dat a informací uživatelem  Poskytují řadu různých ovládacích prvků  Na stránce jich lze použít větší množství  Není možné je navzájem vnořovat ani prolínat  Obsah formuláře je možné kontrolovat pomocí skriptu ještě před odesláním (zpravidla validace pomocí JavaScriptu, která je)  Odeslaný formulář se zpracuje skriptem na straně serveru

Kostra formuláře Atributy: action URL adresa stránky pro zpracování method metoda odeslání dat - GET / POST (implicitně GET) accept formát souborů, který bude při zpracování akceptován seznam více formátů oddělený čárkou "image/gif,image/jpg" enctype kódování (formát) odchozích dat application/x-www-form-urlencoded, multipart/form-data onsubmit událost v okamžiku odeslání dat Pokud ovládací prvky používáme pouze pro spolupráci se skripty na straně klienta, můžeme tag vynechat!

get  (krátké formuláře, bez diakritiky v názvech a hodnotách)  hodnoty odesílá jako součást URL adresy (vše se odehrává v jednom přenosovém kroku)  vhodná pro krátké formuláře, pokud v názvech a hodnotách není diakritika a nejedná se o citlivé údaje - hodnoty jsou přímo viditelné v URL adrese – NEBEZPEČNÉ post  (rozsáhlé formuláře, odesílání souborů, hesel,...)  hodnoty odesílá na server v samostatném přenosu  vhodné pro rozsáhlé formuláře nebo soubory  transakci, v níž se přenášejí parametry lze zabezpečit  volá se vždy stejné URL, nezávisle na hodnotách formuláře  při reloadu se prohlížeč ptá uživatele, zda souhlasí se znovuodesláním dat

Různé prvky jsou vhodné pro různé činnosti a typy informací Každý ovládací prvek má jedinečné jméno v rámci formuláře Atribut id je na jménu nezávislý !!! Ovládací prvek má vždy nějakou aktuální hodnotu Prvek může mít zadanou i nějakou výchozí hodnotu Práce s ovládacími prvky často spočívá ve využití skriptů na straně klienta (validace, spolupráce mezi prvky) nebo na serveru (nastavování hodnot a plnění nabídek např. hodnotami z DB)

Vstupní prvek – input (vždy nepárový element) type typ ovládacího prvku (text, password, checkbox, radio, submit, reset, button, image, hidden, file) name název prvku (pouze pro účely odesílání formuláře) id identifikátor prvku (identifikace ve stylech, skriptech, …) value výchozí hodnota ovládacího prvku disabled „znepřístupnění“ prvku - nelze měnit jeho hodnotu

Ohraničuje vysunovací nabídku. Obsahem nabídky jsou jednotlivé položky, každá reprezentovaná jedním elementem option Odesílá se vždy hodnota ( value ) vybrané položky Volba 1 Volba 2 Volba 3 Volba 4 Pozor na syntaxi v XHTML (je nutno psát atributy včetně " hodnot " ) multiple="multiple" selected="selected"

size počet viditelných položek nabídky (bez vysunutí) multiple umožňuje označení (výběr) více položek současně optgroup vytvoření skupin uvnitř vysunovací nabídky. Skupiny nelze navzájem vnořovat. Popisek - label - Slouží pro vytváření popisku u formulářového prvku Jméno: jmeno Při tvorbě popisku s pomocí label se bude popisek chovat jako součást ovládacího prvku (např. pro zaškrtnutí checkboxu stačí kliknout na jeho popisek)

Skupina ovládacích prvků (oblast) – - Vizuální seskupení ovládacích prvků s podobným účelem. - Napomáhá zpřehlednění a lepšímu vzhledu formuláře. Pojmenování skupiny prvků - - Vytváří nadpis skupiny, vytvořené pomocí fieldset Přihlášení do systému

Vodorovná svislá čára - podle nastavení atributů (v XHTML pomocí CSS stylu) vytvoří vodorovnou nebo svislou čáru Tvrdá mezera - Non-Breaking-SPace - do textu vloží vždy interpretovanou mezeru tvrdě spojující okolní text při lámání na konci řádku (typické použití po předložkách) - v PSPadu i Homesitu stejně jako ve Wordu: Ctrl+Shift+mezera - v rámci tabulky může reprezentovat „obsah“ prázdné buňky

  Interpretuje se v prohlížeči jako odřádkování  Nezneužívat k formátování a vytváření místa  Smysl má při formátování uvnitř odstavce atd..

 Frameset – definice rámů, jednotlivé rámy obsahovaly konkrétní stránky (obsah, hlavička, navigace)  V dobách kdy nebylo tolik rozšířené skriptování na straně serveru  Zánik hlavně kvůli nemožnosti odkázat na konkrétní stránku tak, aby se zobrazila i s rámy.  Dnes tento koncept považujeme za zastaralý a zásadně NEPOUŽÍVÁME!!